Cvetko pet godina nema pijaću vodu zbog istraživanja Euto Litijuma
Cvetko Jovanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs; N1

Cvetko i njegova supruga Verica Jovanović iz sela Lukavac kod Valjeva nadaleko su poznati u tom kraju zbog muke, koju im je nanelo kopanje bušotina u cilju istraživanja bora i litijuma firme “Evrolitijum Balkan” pre nepunih pet godina. Tada su se zbog zatrovane vode razboleli, demolirana im je kuća, a od vlasti do danas nisu dobili nikakvu pomoć, ni rešenje.

Jovanovići od 2019. godine nemaju čistu pijaću vodu, a pritisak iz cevi je, kažu, toliko slab da jedva operu ruke i to toplom vodom, što je neizdrživo u danima kada je spoljna temperatura 40 stepeni.

Teške posledice na ovaj deo Srbije ostavila su samo istraživanja bora i litijuma, a postavlja se pitanje u kojim razmerama treba da očekujemo štetu ako krenu iskopavanja?

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Ispao sam neprijatelj države što tražim čašu vode. Godinama se mučimo sa zatrovanim bunarima. Tužili smo firmu ‘Evrolitijum Balkan’, ali taj proces nije mrdnuo do danas, ništa nije urađeno. Za naš problem znaju sve institucije, nadležni, čak i predsednik države. Ipak, vodu nam ne daju, bunar nam je zatrovan, ne znamo kud ćemo i šta ćemo, a sve zbog istraživanja ’Evrolitijuma’ od pre pet godina. Prikačite me na tu vodu i spasite me ove muke”, moli Cvetko u razgovoru za Nova.rs.

Voda iz bunara puna teških metala

Ne znajući da je voda iz bunara zatrovana, Jovanovići su je konzumirali gotovo dve godine dok se nisu razboleli i shvatili šta je uzrok.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Zatrovani smo teškim metalima. Voda iz bunara puna je stroncijuma, bora i arsena. U Institutu za hemiju u Beogradu analizirali su uzorke. I supruga i ja imamo zgrušavanje krvi. Pijem kesu lekova svaki dan, imao sam pre dva meseca infarkt, stavili su mi stent, ma održavam se u životu, jedva. Svi znaju za naš problem, ali su nam okrenuli leđa, ne možemo ništa da uradimo, nemoćni smo, nemamo kome da se obratimo. Ostaje mi samo Pančevački most! Prelomiću za mesec dana i presuditi sebi, jer u ovoj zemlji nema prava, suda, pravde, nema ničega”, u očaju priča Cvetko.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, na 13 kuća u ovom kraju iskopano je čak 10 bušotina, a ona koja je godinama curila pored kuće Jovanovića sada je samo površinski zatvorena i preko nje je prešla brza saobraćajnica Valjevo- Iverak-Nepričava.

Pročitajte još:

“Ta bušotina koju je radio ‘Evrolitijum’ duboka je 305 metara, a samo površinska tri su zatvorili, tačnije kamuflirali. Stavili su neke krpe i folije, to je strašno, a brze trake su prešle preko. Pitanje je trenutka kada će potonuti jer kad budu pomerili višak zemlje voda će da probije, a već iz nje izbija gas, koji je sad ispod saobraćajnice. Dolazile su tri ekipe da zatvore bušotinu i nisu mogle. Prvo su brze trake trebalo da idu pravo preko moje kuće, ali napravili su krivinu, namerno, da bi uhvatili bušotinu da je kamufliraju. Međutim, ne može se sakriti jer ona curi”, objašnjava Cvetko i naglašava da sve što poseju u ovom kraju, nikne zatrovano.

Prvo „Jadar“, pa za njim i „Evrolitijum“

Problemi sa kojima se suočavaju meštani sela Lukovac, nažalost, tek su na začetku, jer ako prođe projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto, u narednih nekoliko godina, kako ocenjuje advokat Sreten Đorđević, biće otvoren i projekat kompanije „Evrolitijum Balkan“ kod Valjeva, što je „put bez povratka“.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, kompanija „Evrolitijum Balkan“ je srpska podružnica kanadske firme Euro Lithium i istražuje na dva lokaliteta kod Valjeva litijum i bor. Zbog istraživanja ove kompanije su meštani Lukavca pre dve godine organizovali i proteste.

„Na 40 kilometara vazdušnom linijom je potencijalni projekat Valjevo, gde su izbušene 52 bušotine kompanije ‘Evrolitijum’, takođe ležišta bora i litijuma. Ova kompanija se uveliko promoviše u dokumentima evropskih političara kao najperspektivnije ležište bora u Evropi“, rekao je Đorđević u emisiji „Utisak nedelje“.

Utisak nedelje
Sreten Đorđević Foto: Nova

On je upozorio da se planira formiranje Lozničko-valjevskog rudarskog basena i da u prilog tome govore projekti poput brze saobraćajnice od Valjeva do Loznice, zatim mreža visokog napona do samih Gornjih Nedeljica, pa mreža gasovoda.

Podsetimo, još u novembru 2021. meštani sela u dolini Kolubare su na protestu u Lukavcu kod Valjeva zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Evro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) za dalja istraživanja zbog kršenja zakona.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Oko stotinak okupljenih meštana zatražilo je tada „bezuslovni prestanak istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije radi sprečavanja daljih nezakonitih aktivnosti ‘Evrolitiijuma Balkan’ kako bi se zaustavilo i sprečilo dalje trovanje plodnih oranica i reka vodom iz bušotina te kompanije i hitno oduzimanje odobrenja za geološka istraživanja ‘Evrolitijum Balkan’ zbog kršenja zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima“.

Isti scenario se, međutim, ponavlja i danas, gotovo tri godine kasnije.

***

BONUS VIDEO: Projekat Jadar: Kako i zašto Rio Tinto planira otvaranje rudnika u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare