TANJUG
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koalicija za slobodu medija protestovala je juče povodom informacije da će Evropska komisija formirati "prvu evropsku novinsku redakciju" i uključiti Tanjug u njen rad.

Prema dostupnim podacima, u pitanju je redakcija koja će biti sastavljena od izveštača 16 novinskih agencija u evropskim zemljama. Bavila bi se izveštavanjem o procesima u vezi sa Evropskom unijom i trebalo bi da počne da radi sredinom 2022. godine. Srbiju će u toj mreži predstavljati novinska agencija Tanjug, najavljuje se u saopštenju.

Kolacija pdoseća da je Tanjug medij prepoznat po bliskoj saradnji sa vladujućim strukturama u Srbiji.

„Osim što uživa povlašćeni položaj prilikom raspodele različitih budžetskih fondova, Tanjug je godinama radio uprkos uredbi Vlade Srbije. Novinska agencija Tanjug trebalo je da prestane sa radom u oktobru 2015. godine, čak pet godina posle tog roka poslovala je i emitovala infromacije uz odobravanje iz vrha vlasti“, navela je Koalicija.

Koalicija pita Evropsku komisiju kako je moguće da je spremna na saradnju sa Tanjugom koji je „plasirao netačne informacije u interesu političara i stranaka“, prenosi Danas.

„Kako je moguće da je Tanjug deo dugoročnog projekta vrednog 1,76 miliona evra, a da je reputacija te agencije duboko narušena jer je direktno učestvovala u urušavanju demokratije? Kako je moguće da Evrospka komisija finansira upravo onu redakciju koja je odgovorna za proizvodnju dezinformacija, za učešće u javnim hajkama protiv kritičara sadašnje vlasti za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije“, pita Koalicija.

Radomir Diklić, direktor novinske agencije Beta, kaže za Danas da smatra da „birokratija u Bruiselu zapravo nema pojma šta se na polju informisanja dešava u Srbiji“.

„Naravno, po nekoj inerciji i verovatno pod uticajem i pritiskom nekih agencija, oni su uzeli da pomognu u finansiranju Tanjuga preko nekih projekata, ne ulazeći ni u strukturu vlasništva jer bi sad to moglo da se odbrani time da to više nije državna agencija nego privatna“, objasnuio je Diklić.

Članovi Kolacije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Bonus video – Željko Komšić prekinuo intervju sa novinarom Tanjuga posle rasprave o Srebrenici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare