Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša kaže da je sistem socijalne zaštite u Srbiji brzo reagovao na pojavu virusa korona, da su preduzete stroge mere koje su dale rezultate.

On je naglasio da su u mnogim zemljama mogle da se čuju tragične priče gde su stari ljudi umirali u ustanovama socijalne zaštite i da su im tela pronađena nekoliko dana kasnije.

Podsetio je da je u Sloveniji 80 odsto umrlih od kovid 19 iz domova za stare.

„Srbija je brzo reagovala i uvedene su stroge mere, koje sada polako popuštaju. To je nova normalnost gde moramo da poštujemo osnovne mere predostrožnosti- fizička distanca, nošenje i korišćenje maski, pranje ruku, higijena kašlja“, naveo je on.

Svetska zdravstvena organizacija učestvovaće u analizi kako je sistem socijalne zaštite u Srbiji odgovorio na epidemiju koronavirusa, a danas je održan sastanak predstavnika Ministarstva za rad, SZO i Križnog štaba.

„Važno da se napravi analiza odgovora na kovid 19 u ustanovama socijalne zaštite kako bi mogli da vidimo šta je urađeno dobro, da li ima područja koja bi se mogla unaprediti, kako bi spremno dočekali mogući drugi talas kovida 19“, istakao je Ivanuša.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kaže da je sistem socijalne zaštite, ukoliko se izuzmu dešavanja u Nišu i Negotinu, odlično odgovorio na epidemiju.

On je naveo da ministarstvo insistira da nezavisna institucija, poput SZO, analizira šta je urađeno.

„Virus i dalje postoji i on je najopasniji za starije stanovništvo. Pažljivo donosimo odluke o popuštanju mera i trudimo se da to bude u pravom momentu“, rekao je Ðorđević pred početak sastanak.

Upitan da li će popustiti mere da srodnici mogu da viđaju korisnike domova za stare, ministar je rekao da savremene tehnologije omogućavaju i u najstrožim okolnostima da srodnici viđaju korisnike domova za stare.

„To će biti poslednja mera koju ćemo ukinuti. Naš stav je da zato nema prostora“, naveo je ministar.

Dodaje da bi broj umrlih bio mnogo manji da nije bilo incidenata u domovima za stare u Nišu i Negonu.

Ističe da je smrtnost od svih drugih bolesti u domovima za stare bila mnogo manja nego pre epidemije i da razlog za to možda treba tražiti boljoj zdravstvenoj zaštiti i pažnji koju su imali tokom epidemnije.

„Uveren sam da će nakon analize biti date smernice kako sistem socijalne zaštite bolje da funkcioniše. Naš cilj je da imamo bolji zdravstveni sistem u socijalnim ustanovama“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar