Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon proglašenja vanrednog stanja Vlada Srbije je uvela mere koje važe sa celu Srbiju. Pored toga, lokalni krizni štabovi su u gradovima uveli dodatana pravila i preporuke.

Beograd: Smanjen obim gradskog prevoza

– Smanjen obim javnog prevoza, na taj način što je stavljen subotnji režim vožnje, uz ukidanje svih noćnih linija.

– Prekinut je rad svih predškolskih ustanova na teritoriji grada Beograda.

– Od ponedeljka, se skraćuje radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova i ostalih ugostiteljskih objekata) na period od 8 do 20 časova. Osim toga, u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše pedeset osoba.

– Zatvaraju se dnevni centari i klubovi za odrasle i starije.

– Prekida se rada svih sportskih objekata na teritoriji grada.

– Komunalna policija i inspekcija vrši pojačan nadzor nad svim objektima zatvorenog tipa koji primaju više od 50 osoba, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije.

 

Novi Sad: Ograničena kupovina maski

– Kupovina zaštitnih maski biće ograničena na 10 komada po kupcu u novosadskim apotekama.

– Zatvorene su sve šalter sale. Nije ograničen rad apoteka, pekara, prodavnica i dostava.

– Obdaništa, škole, sportski i kulturni centri, dnevni centri i klubovi za stara lica su zatvoreni

– Polasci autobusa GSP su redukovani.

– Radno vreme ugostiteljskih objekata je ograničeno od osam do 20 časova, sa ograničenim prisustvom do 50 osoba u objektu.

– U Domu zdravlja ’’Novi Sad’’ obustavljeni su svi preventiivni pregledi i skrininzi se obustavljaju a kontrole koje su ranije zakazane, a da nisu neophodne, građani treba da otkažu telefonom preko timske sestre.

– Ispraćaj pokojnika prilikom sahrane se obavlja isključivo na otvorenom prostoru ispred kapele ili na drugom pogodnom otvorenom prostoru u okviru groblja.

– Obustavljeno je i pružanje svih usluga daće i pomena, kao i usluga u ugostiteljskom objektu na Gradskom groblju u Novom Sadu kao i usluge ekshumacije na zahtev stranke.

– Pijace rade pod restriktivnim režimom, sa posebnim merama kontrole i higijene, a tržni centri rade s ograničenim radnim vremenom.

 

Šabac: Komunalna policija kontroliše kafiće

– Na snazi su mere koje ograničavaju radno vreme ugostiteljskih objekata od 8 do 20 časova. Maksimalan dozvoljen broj osoba u jednom ugostiteljskom objektu iznosi 50. Ovu meru će kontrolisati Komunalna policija.

– Obustavlja se rad teretanama i svim ostalim sportskim objektima (individualni I grupni treninzi) osim treninga profesionalnih sportista pod posebnim režimom.

– Svim ostalim privrednim subjektima se ne zabranjuje rad, ali je preporuka da u svom radu primenjuju sve propisane mere zaštite, a posebno oni koji su u direktnom kontaktu sa kupcima.

– Na broj telefona 345-700 svi građani mogu prijaviti lica za koja znaju da su se doselili u njihovo naselje, komšiluk, a došli su iz ugroženih područja, naročito, Italije, Španije i Švajcarske, kako bi i ta lica bila upućena u Zavod za javno zdravlje, a nakon toga staviljena u kućnu izolaciju u trajanju od 14, odnosno 28 dana.

 

Niš: Dezinfekcija autobusa

– Obustava rada na svim šalterima Gradske uprave, odlaganje plaćanja računa gradskih komunalnih preduzeća do prekida vanrednog stanja bez kamate.

– Prekid rada sportskih centara, teretana, kladionica…

– Ograničenje radnog vremena kafića, restorana, barova i ostalih ugostiteljskih objekata od 10 do 20 časova.

– Redukovanje autobuskog saobraćaja uz uvođenje letnjeg režima vožnje i ukidanje noćnih polazaka. Takođe se preduzimaju mere dezinfekcije svih autobusa, tako što će se detaljna dezinfekcija vršiti prilikom svakog ulaska autobusa u garažu.

–  Prodavci koji imaju prodajna mesta u zatvorenim prostorijama na pijacama, kao izaposleni na rizičnim radnim mestima moraju da nose zaštitne maske i rukavice zajednokratnu upotrebu.

– Tezge prodavaca na pijaci moraju da budu udaljne najmanje jedan metar jedna od druge. Uz to mora da postoji najmanje jedno mesto za pranje i dezinfekciju ruku prodavaca i kupaca.

– Otvoreno je i pet kol centara za stare i iznemogle, putem kojih je moguće dogovoriti nabavku namirnica i lekova. Njihovo radno vreme je od 9 do 14 časova.

Opština Palilula 018 282-380

Opština Crveni Krst 018 583-600

Opština Medijana 063/864 1145 i 063/864 0308

Opština Niška Banja 018 / 45 48 108 i 45 48 130

Opština Pantelej 018 / 201 260

 

Kragujevac: Decu ne voditi na igrališta

– Ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od 8 do 20 sati.

– Ozbiljne preporuke Krizni štab je dao za igranje dece u parkićima i igralištima.

– Preporuka da se deca ne izvode tamo gde će biti u kontaktu sa drugom decom, da se na minimum svede mogućnost da dođu u dodir sa virusom.

– Penzionerima će moći da dobiju uslugu nabavke hrane i lekova, a naći će se i način kako da se podižu njihove penzije.

– JKP „Šumadija“ je započelo dezinfekciju ulica iz cisterni.

– Šalteri gradske uprave i u MUP su zatvoreni.

 

Kikinda: Otvorene samo apoteke i prodavnice prehrane

-Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekta i svih pijaca, zatvaraju se sve trgovinske radnje, osim apoteka i prehrambenih prodavnica.

– Zabranjuje se prijem novih korisnika u domove za stare i gerontološke centre.

– Vrši se dezinfekcija svih javnih površina, zdravstvenih ustanova, autobuske i železničke stanice, a posebno autobusa za međugradski saobraćaj.

– Svi koji su bili u kontaktu sa osobama koje su već bile u karantinu stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Povezane vesti: