Prosvetni radnici na jučerašnjem sastanku nisu prihvatili predlog Vlade o povećanju plata za 12 odsto, te su potvrdili protest 16. septembra u svim gradovima širom Srbije. Kažu da nemaju šta da izgube, a da čitav sistem mora da stane, kako bi se obrazovanje promenilo.

Reprezentativni prosvetni sindikati nisu postigli dogovor o platama na jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem, koji im je ponudio povišicu od januara za 12 odsto nastavnom i osam odsto nenastavnom osoblju.

Zbog toga su potvrdili ranije zakazan protest 16. septembra u nekoliko većih gradova širom Srbije.

Predsednica sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže za Nova.rs da su odluku o protestu donela sva četiri sindikata, te da je ovo jedinstvena prilika za osnaženje članstva i zajedničke borbe u poboljšanju prosvete.

„Sve četiri sindikata će u ponedeljak organizovati proteste u većim gradovima gde su nam školske uprave. To su, između ostalog, Zrenjanin, Novi Sad, Niš, Šabac, Valjevo, Kraljevo, Leskovac, Beograd, Sombor… Imamo 16 školskih uprava na teritoriji Srbije i dve na teritoriji Kosova i Metohije, s tim što je tamo sada drugačija situacija“, objašnjava Ilić.

Valentina Ilić Foto:FoNet/Ana Paunković

Dodaje da su svi zaposleni u školama najavili svojim direktorima da će 16. septembra obustaviti nastavu.

„Oni će doći ujutru u osam časova. Održaće sastanak. Naravno, dan pre toga svim roditeljima biće javljeno i zamoliće ih da deca ne dolaze u školu tog dana i da im na taj način i roditelji pruže podršku. Ukoliko neko hoće da drži nastavu, onda direktor mora da obezbedi tom kolegi sve uslove da drži nastavu“.

U 12 časova ispred školskih uprava

Tačno u podne u 12 časova svi zaposleni u školama biće okupljeni na trgovima ili ispred školskih uprava, kako su se već sindikati dogovorili, naglašava Ilić.

„Uz svoja obeležja i prikladno ozvučenje reprezentativni sindikati održaće protest. Mi smo juče imali sastanak sa premijerom, to je bio drugi sastanak i mogu vam reći da je diskutabilno zašto se održava sastanak sa reprezentativnim sindikatima, ali se ne pominju predškolci“, pita s eona.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da Vlada održava posebno sastanak sa predškolskim sindikatima jer se oni finansiraju iz drugačijih izvora.

„Oni se finansiraju iz lokala, mada to sve ide iz zajendičke kase i njihova cena rada je ista kao u osnovnim i srednjim školama. I oni se suočavaju sa problemima – imaju previše dece u grupama i tako dalje, ali je nejasno zašto su nas odvojili, kada se svi zajedno borimo za isto“.

Osvrnula se i na zahtev da se u krivičnom zakoniku napad na prosvetne radnike tretira kao napad na službeno lice i rekla da je „premijer rekao da je to gotova stvar“.

„Jer, generalno gledajući, to je u interesu svih. Pretpostavljam da je svima u cilju da se taj zakon što pre stavi u javnu raspravu, da taj zakon zaživi, vidite da je svakim danom sve veći broj slučajeva nasilja po školama, svima je u interesu da taj zakon što pre stupi na snagu“, kaže Ilić.

Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Mirjana Gašić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije navodi za naš portal da Vlada prosventim radnicima nije ostavila drugi izbor, osim ovog, a to je protest.

„Nažalost, ponuda koju smo dobili od gospodina premijera nas još više udaljava od ranije postignutog Protokola i zahteva sindikata da se ne prave podele zaposlenih po školama na nastavno i nenastavno osoblje. Zbog toga ćemo protestovati u gradovima širom Srbije ispred lokalnih školskih uprava“, poručuje ona.

Pre toga će , kao što je i Ilić objasnila, zaposleni u školama održati sastanak u 10 časova, a okupljanja na zakazanim lokacijama krenuće 90 minuta kasnije.

Snežana Romandić Petrović, Utisak nedelje Foto:TV Nova

„Protesti su najavljeni, obavešteni su svi organi koji treba da budu obavešteni. To će biti još jedna prilika da skrenemo pažnju Vladi na obavezujuće zadatke iz Protokola. Pokazujemo im i da će našim zahtevima morati da posevete posebnu pažnju“, navodi Gašić.

Predsednica Unije sindikata škola Beograd Snežana Romandić saglasan je sa svojim koleginicama, a za naš portal glasno kaže da prosvetni radnici više nemaju šta da izgube.

Navodi da je previše nagomilanih problema u prosveti, te da je vreme da se konačno radi na njihovom rešavanju.

Nastavnici napuštaju radna mesta

„Vladu samo zanima da mi čuvamo decu. Da li će čas da traje 20 ili 35 minuta nije važno, važno je da se sistem kotrlja, tako da njima taj štrajk što smo najavili neće ništa poremetiti, kao i do sada. Sistem mora da se zaustavi, jer jedino tako možemo da privučemo pažnju. Škole su u teškoj situaciju, pogledajte samo koliko nam fali nastavnog osoblja. Ljudi odlaze posle 20 godina da rade druge poslove. Nastavnici drže i svoje i tuđe časove, i to im se jedva plati“, ističe Romandić.

Protestni skup već je zakazan u kragujevačkim školama u ponedeljak, 16. septembra u 12 časova na Đačkom trgu, ispred ulaza u Prvu kragujevačku gimnaziju.

I Požarevac je „ustao“, a kako je ranije objasnio Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac, protestni skup biće organizovan u ponedeljak sa početkom u 18 časova i 30 minuta na Starom korzou u ovom gradu.

U Beogradu će se zaposleni u prosveti okupiti u Parku Manjež.

Koji su zahtevi prosvetara

Četiri reprezentativna sindikata u Srbiji (Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije) imaju četiri zahteva.

Oni zahtevaju da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku. Oni, između ostalog, traže strože kazne za napade na nastavnike, odnosno izmene koje bi napad na prosvetnog radnika uvele kao posebno krivično delo.

Drugi zahtev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Zahtevaju i da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (u skladu sa potpisanim Protokolom), kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

BONUS VIDEO: Prosvetari u nove radne pobede ulaze sa izneverenim očekivanjima, najavljuju štrajk.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare