"Sve je poleglo od povrća, nijedna voćka nije ostala na grani, a mladi voćnjaci su samo za vađenje", opisuje, gotovo kataklizmičnu situaciju, Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole, koje je juče zahvatilo veliko nevreme.

Dan posle vremenske nepogode, Ana sumira štetu koju je grad napravio na njenim usevima i nevoljno dodaje, da ne postoji ‘‘ništa što može da se spasi‘‘.

„Ova godina je za sve nas u Ovsištu završena“, saopštava surovu realnost i nabraja štetu u svom poljoprivrednom gazdinstvu.

Kaže da od ratarskih kultura ništa nije preteklo, te da je pitanje da li će od kukuruza biti bilo kakvog roda. U okolini Topole, koja je poznata po uzgajanju voća, stradalo je na hektare voćnjaka, a posledice nevremena, još uvek se sagledavaju.

„Kajsije su stradale usred berbe, šljive su nam popadale, ma sve je uništeno stoprocentno. Ne samo u mom gazdinstvu već u celom Ovsištu. Stradao nam je inventar, polupani prozori, popadao crep. Bilo je stravično“, prepričava Ana jučerašnji dan.

Nevreme iz Ovsišta kod Topole Foto:Privatna arhiva

Grad je juče u tri navrata, u roku od dva sata pogodio Ovsište, kao i sela Gornja i Donja Trnava. Iako je, prema rečima nadležnih iz opštine Topola, dejstvovala protivgradna zaštita, nije bilo spasa za poljoprivredne kulture.

O nevremenu koje je juče u popodnevnim satima protutnjalo kroz Šumadiju, naša sagovornica kaže da nikada nije doživela nešto takvo, te da se, prvi put uplašila za sopstveni život.

„Doživela sam mnogo vremenskih nepogoda, ali ovo juče ne može da se opiše rečima. I ranije je bilo grada, grmljavine i oluje, a za ovo što nas je snašlo mogu samo da kažem da je bio tornado. Svaki put kada je padao grad, strahujem za useve, razmišljam o finasijama i kako ćemo isplivati, a juče sam se prvi put uplašila za život. Inače sam stabilna osoba i ne dramim, uvek gledam da pronađem neku slamku za koju ću se uhvatiti i da kažem da nije sve crno, ali sam juče prvi put osetila strah. Zvuk lomljavine i lupanja je bio stravičan“, prepričava Ana jučerašnji dan.

Nevreme iz Ovsišta kod Topole Foto:Privatna arhiva

Grad opustošio i selo Nadrlje kod Rekovca

Slična situacija juče je bila i na samom obodu Šumadiije u selu Nadrlje u opštini Rekovac. Nevreme je prekinulo berbu malina i kupina, a posle grada više nije ostao nijedan čitav plod, svedoči za Nova.rs Snežana Ognjanović, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva. U tom selu, grad je tukao skoro 20 minuta i iza sebe ostavljao samo pustoš.

„Pasulj, boranija, krompir … sve je uništeno. Kod boranije su ostale samo pritke, sve ostalo je sravnjeno sa zemljom. Plastenici su nam izbušeni, grad je probio najlon. Uništene su nam maline kupine i jagode. Jeste da smo jagodu obrali, ali je za dogodine sve uništeno“, priča Snežana svoju muku.

Ona u svom regstrovanom domaćinstvu ima preko 100 ari pod malinama i kupinama, a berba je kako kaže, bila tek na trećini.

„Ovo je katastrofa, sve je uništeno. Sa malinama i kupinama je sad završeno. Od kukuruza su ostali samo patrljci, stradao nam je mlad voćnjak sa šljivama i kalemi krušaka i jabuka koje smo imali. To je sad samo za vađenje“, nabraja Snežana štetu u svom gazdinstvu.

Dodaje i da je sreća u nesreći što je njeno gazdinstvo osigurano.

Ipak, nisu svi te sreće, pa će se većina seoskih domaćinstava zahvaćenih gradom, dugo oporavljati od posledica nevremena.

U Topoli neuknjiženo zemljište, kočnica za osiguranje

Nevreme je juče pogodilo više sela u opštini Topola, a osim Ovsišta i Trnave, štetu su pretrpela i domaćinstva u Gornjoj Jasenici, Blaznavi, Šatornji, Vinči, Plaskovcu… Dragan Jovanović iz opštinskog Veća, kaže za Nova.rs da mnoga domaćinstva nisu osigurana, jer nemaju formalno vlasništvo nad zemljom, te da je to višegodišnji problem posle vraćanja nacionalizovane
imovine.

„Na hiljade hektara zemlje se tako obrađuje. Ljudima je vraćana zemlja koju su im posle rata oduzeli komunisti, ali se ta zemlja i dan danas vodi na neke zadruge koje postoje samo na papiru. Zbog toga ljudi ne mogu ni da osiguraju svoje useve, niti da ostvare pravo na subvenciju, zbog toga su ovakve štete za njih mnogo teške‘‘, objasnio je Jovanović.

On kaže i da se iz budžeta opštine Topola, svakom osiguranom domaćinstvu, isplaćuje 10 odsto odštete, uz premiju koju država dotira i do 70 odsto.

Prema podacima koje je Jovanović dobio u Udruženju osiguravača, na području opštine Topola registrovano je 5.800 polisa za osiguranje useva i voća, ali smatra da je to nevodovoljno, s obzirom na broj poljoprivrednika i učestalost vremenskih nepogoda.

Bonus video: Jako nevreme pogodilo Kruševac

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar