Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Organizacije civilnog društva potpisale su danas pismo podrške Evroprajdu, u kojem se ocenjuje da predstavnici državnih institucija ponovo posustaju pod pritiskom grupa sa ekstremnim stavovima i pokazuju nespremnost da zaštite pripadnike LGBT zajednice i njihova ustavna prava, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ističe se da uloga države nije da bira čija će prava žrtvovati kako bi udovoljila zahtevima onih koji LGBT populaciju ne smatraju vrednom jedne šetnje ulicama Beograda.

„Bile one molba, apel ili nešto treće, ovakvo postupanje od strane predstavnika države jasan su pokazatelj onoga sa čime se članovi LGBT zajednice suočavaju u svakodnevnom životu, a to su negiranje prava na dostojanstven život, pravna nesigurnost i nekažnjivost nasilja“, ističe se u pismu koje je potpisalo 45 organizacija.

Naglašava se da su državne institucije dužne da procesuiraju one koji predstavljaju bezbednosni rizik i da omoguće slobodu okupljanja pripadnicima i pripadnicama LGBT zajednice, kao i svim saveznicima.

U pismu se navodi da organizacije civilnog društva godinama upozoravaju na negativan trend u domenu rada institucija koji je usmeren na garantovanje poštovanja ljudskih prava i sloboda.

Ukazuje se da je prvi pokušaj organizovanja Prajda bio 2001. godine i da se završio u nasilju, da je 2014. godine održana prva mirna Prajd šetnja, a da je danas, 2022. godine kada je Beograd domaćin Evroprajda „zabrana šetnje još jednom naša realnost“.

Potpisnici su Inicijativa mladih za ljudska prava, SHARE Fondacija, Fond za humanitarno pravo, CRTA, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Beogradski centar za ljudska prava, Žene za mir, Odbor za ljudska prava Niš, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Građanske inicijative, Žene u crnom, Beograd InTER, SOS Vlasotince.

Potpisnici su i Dečiji centar Zaječar, Gradjanske akcije Pančevo, Evropski pokret u Srbiji, Udruženje Fenomena, Nezavisno udruženje novinara Srbije, ForumZFD Beograd, Asocijacija DUGA, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Centar za praktičnu politiku, Centar za ljudska prava Niš, Vojvođanski građanski centar, Centar E8, Western Balkans Institute WEBIN, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Civil Rights Defenders.

Među potpisnicima su i Praxis, Užički centar za prava deteta, Centar za ženske studije Beograd, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava, Institut za evropske poslove, Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Slavko Ćuruvija fondacija, Impuls Tutin, Otvoreni krug Novi Sad, Udruženje građana ATINA, Centar za evropske politike – CEP, Centar za primenjenu istoriju i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Potpisali su i Udruženje Da se zna, Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV i AIDS.

BONUS VIDEO Novi snimak okršaja LGBT aktivista sa Anom Brnabić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar