Foto: Privatna arhiva, TANJUG/ VLADIMIR DJOKOVIC

Izveštaj o bezbednosti pančevačke „HIP Azotare“, dokument koji je od presudnog značaja za zdravlje i bezbednost građana Pančeva, ali i Beograda i okoline, stavljen je na javni uvid, ali ono što zabrinjava je da su podaci iz izvoda liste opasnih materija i njihove količine - zatamnjeni. Osim toga, najgori mogući scenario, eksplozija 15.000 tona amonijaka, nije ni razmatran uz obrazloženje da je „skoro nemoguće da dođe do izlivanja bilo kakvog tečnog amonijaka u spoljašnju sredinu“.

„HIP Azotara Pančevo“ jedna je od najvećih fabrika mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja u regionu i jedini proizvođač amonijaka, karbamida (UREE) i amonijum nitrata u Srbiji. Komponente koje se koriste u proizvodnji, kao i većina finalnih proizvoda ove fabrike, jesu eksplozivnog karaktera i opasni su po okolinu.  „Azotara“ je od polovine 2018. godine bila u stečaju, da bi potom, 2021. godine prodata novosadskoj kompaniji „Promist“ za 650 miliona dinara. 

„HIP Azotara“ je ažurirala svoj Izveštaj o bezbednosti operatera, Ministarstvo zaštite životne sredine stavilo ga je na javni uvid, a za danas je u velikoj sali Gradske uprave Pančeva zakazana javna prezentacija i rasprava o dostavljenom izveštaju.

Foto: Privatna arhiva

Novi rizici za okolinu 

Iz Inicijative „Odbranimo Teslu“ iz Pančeva upozorili su da je pomenuti izveštaj pun kontradiktornosti, posebno naglasivši činjenicu da se umanjuje potencijalni rizik od havarije na rezervoaru zapremine 15.000 tona, jer se akcenat stavlja na onaj od 5.000 tona.

„Nije razmatran slučaj verovatnoće, odnosno scenario koji uključuje udes na rezervoaru amonijaka kapaciteta 15.000 tona, s obzirom na to da je isti sa dvostrukim plaštom i da na sličnim objektima u praksi nisu registrovane havarije sa pucanjem oba plašta i isticanjem amonijaka u okolinu. Navedeni rezervoar ima i sistem kompresora sa nužnim napajanjem, što u slučaju otkaza redovnog sistema omogućava održavanje potrebnih procesnih parametara tečnog amonijaka“, piše u dokumentu.

U izveštaju se navodi da će se stepen zagađenja beležiti preko mobilnih gradskih merača, ali nije precizirano da li su postojeći merači za to osposobljeni, uzimajući u obzir nova zagađenja koja bi proizvela obnovljena proizvodnja. U ranijem bezbednosnom izveštaju stajalo je da bi uticaj potencijalnog udesa bio u krugu od 10 kilometara, dok ažurirana verzija izveštaja navodi površinu od 16 kilometara, što se može protumačiti da nova proizvodnja donosi veće rizike za okolinu. 

Podaci zatamnjeni zbog bezbednosti  

Na upite „Nove“ o bezbednosnim procenama i razlozima cenzurisanja pojedinih podataka, odgovorio je generalni direktor „HIP Azotare“ Danilo Tomašević.

U odgovoru se navodi da je cenzura podataka urađena iz bezbednosnih razloga, kao i da iz „Azotare“ u javnost ne mogu izlaziti sa osetljivim podacima.

NewsmaxAdria - Pregled dana - 08.05.2021.
Foto: Newsmax Adria

„Sve činjenice koje su za javnost izostavljene se nalaze u relevantnim institucijama i o njima se vodi računa na Zakonom propisan način“, dodaje se u pisanom odgovoru.

Kada je reč o najgorem mogućem scenariju, eksploziji 15.000 tona amonijaka, Tomašević navodi da je on nemoguć.

„Scenario o kojem vi govorite je nemoguć, jer ne postoji takva mogućnost. U tom kontekstu smo mogli da razmatramo scenario pada asteroida na postrojenje“, navodi se u odgovoru.  

Iz „Azotare“ otišao stručan kadar

Iz incijative „Odbranimo Teslu“ upozoravaju da je od 2015. godine, kada je „Azotara“ otišla pod stečaj, primećen odliv stručnog kadra.

„Mnogo ljudi je prešlo u „Petrohemiju“ i ostalo je malo stručnih ljudi“, kažu iz Inicijative.

Pozivaju sve građane da se uključe u raspravu i ukazuju da izveštaj od kojeg zavise zdravlje i bezbednost građana Pančeva, Beograda i okoline nije objavljen u lokalnim štampanim i drugim medijima, kako bi sva lica koja su u zoni uticaja mogla da se upoznaju sa istim.

„Naravno da je šire obaveštavanje stanovništva izostalo, jer su očigledno hteli da izađu u susret najpre ’Promistu’, a ne svojim građanima. Poseban je skandal to što je javna prezentacija zakazana istog dana i u isto vreme kada i sama javna rasprava što ne samo da nije praksa za ovakva dokumenta nego i presedan“, ocenjuju u Inicijativi. 

PROČITAJTE JOŠ

Inače, kompaniju „Promist“, koja je vlasnik „Azotare“, predstavnici Inicijative „Odbranimo Teslu“ smatraju odgovornom i za prošlogodišnji požar u rejonu Staklare, koja je takođe u vlasništvu te kompanije, a u kom se skladište mineralna đubriva. 

Kako su tada preneli mediji, u požaru, koji je buknuo 15. marta 2021. godine, nije bilo povređenih, a gorela je jedna od drvenih baraki. Vatra je planula na oko 500 metara od skladišta đubriva, a iz firme „Promist“ umirivali su građane pozivajući se na udaljenost vatre od skladišta. 

BONUS VIDEO: Miketić najavio proteste ako vlasti ne odgovore na peticiju: Građani zbog poskupljenja autobuskih karata traže vraćanje vozne linije BG – Pančevo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare