Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/ Manastir Dečani

Nakon što je Aja Sofija ponovo postala džamija, reakcija Uneska je gotovo potpuno izostala - što je izazvalo veliki strah u Srbiji za spomenike kulture na Kosovu i Metohiji. Vladimir Pajić, osnivač Centra za kulturna dobra, kao i  saradnik Centralnog instituta za konzervaciju, u jutranjem programu "Nove S" otkrio je da li treba da se zabrinemo za kulturna dobra Srbije na teritoriji KiM.

On je u emisiji „Probudi se“ rekao da smatra da ipak ne postoji direktna veza između događaja u Turskoj i na Kosovu, te da je u Evropi revizionizam istorije jedan trend koji traje već godinama. Naveo je da su Unesku na neki način, što se tiče Aja Sofije, ruke vezane.

„Deluje mi da nemaju operativne mogucnost, mogu samo da izvrše politicki pritisak. Očekivana je situacija, čini mi se da vlastima u Turskoj za mnoge stvari ne može da se stane na kraj. Reakcija Uneska je odraz moci UN-a u datom trenutku“, rekao je Pajić.

Ipak, situacija u Istanbulu i u južnoj pokrajini ipak imaju dosta razlike, ističe on.

„Situacija na Kosovu je mnogo drugačija, ona je u fokusu kao jedan složeni politički problem. Reakcija Uneska je mnogo jača, kroz misije UMNIK-a i Saveta Evrope. Ispostavilo se u slučaju Novog Brda da nisu imali operativnu moć. Treba to držati u fokusu kao aktivan problem, ali neće doći do situacije da Unesko neće reagovati. Mi ovde treba da budemo oprezni, posebno posle dešavanja devedestetih. Tada je delegirani mandat pokazao da nije u stanju da se nosi sa time. To je problem koji se desio, i to treba da nam bude tačka stajanja kada god razgovaramo sa stranim faktorom“, rekao je Pajić.

Pročitajte još:

Takođe je ukazao na kontradiktoran odnos i albanskog naroda prema spomenicima kulture, naglasivši da se više govori o Unesku nego što se govori o samim kulturnim dobrima. Pajić smatra da Kosovo još uvek neće biti primljeno u ovu međunarodnu organizaciju, jer se mnoge članice tome protive i nisu spremne na rizik. Podsetio je da srpskoj strani nije lako da bude deo projekta koji Unesko sprovodi na KiM.

„Republički zavod za zaštitu spomenika delimično učestvuje u radovima na Kosovu. Sama struka u okviru srpske pregovaračke strane je bila marginalizovana iz projekata, i ostavljeni su samo da na osnovu svog pritiska ostvare uticaj na projekte dole. Niz projekata nemaju saglasnost srpske strane“, ispričao je Pajić u „Probudi se“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar