Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Još 2018. godine Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenulo je inicijativu za uređenje adresnog registra. Iz lokalnih samouprava su ka Republičkom geodetkskom zavodu poslati predlozi za nazive novih ulica a iz Užica čak 1.403, kao i više desetina hiljada novih kućnih brojeva. Prema novom zakonu ni jedna postojeća ulica više nije mogla imati više krakova već su oni postali ulice. Nazive ulica dobila su i sva užička sela. Problem je nastao tek kada je na terenu došlo do realizacije obeležavanja, pa su se Užičani zaprepastili kada su saznali da će živeti u Kirjatšmonskoj, Pikasovoj, Salvadora Dalija, Betovenovoj, Budvanskoj, Niškoj itd. Odlučili su da se peticijama tome suprotstave.

U užičkom naselju Carina, Dragica Kostić je do sada živela u Nemanjinoj ulici br. 237, ali joj je na kući sada broj 6 i to u Kirjatšmonskoj ulici u kojoj je svega sedam kuća. Ona i sve njene komšije, zaprepašćeni su nazivom svoje nove ulice, koga s teškom mukom izgovaraju. Pokrenuli su peticiju, jer ne prihvataju novi naziv svojih adresa, bez obzira što je izraelski grad Kirjat Šmon grad pobratim Užica.

„To nema nikakvog smisla, zgranuti smo. Ako su morale da se menjaju adrese i nazivi ulica, zar nije neko naš mogao biti, zar nemamo mi poreklo i identitet, neke ljude znamenite po kojima se mogla ulica nazvati? Narod se smeje nazivu Kirjatšmonska, niko ne zna ko je to smislio, nas niko pitao nije. Komšije pored, sada su u Dubrovačkoj ulici, ni oni ne znaju odakle to i kakve veze sa ulicom ima naziv. Ne znam da li su se oni želili ali mi jesmo, napisali smo peticiju, nećemo to dozvoliti, ovo je puka sramota“, kaže za Nova.rs Dragica.

Dragica Kostić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nešto dalje, u istoj mesnoj zajednici, novi problem i novi razlog za pritužbe građana. Ulica koja je bila Kolubarska, i koja je imala više krakova, sada je postala ulica Ruđera Boškovića. Ono što meštane buni jeste to da se samo u delu ulice promenio naziv kome je pripojen jedan krak a nastavak ulice je i dalje Kolubarska.

„Ovo je Kolubarska ulica, ona je glavna i nije nikada bila krak da bi se sada menjao naziv. Što je još gore, sada je jedan sokak Kolubarska ulica i onda se nastavlja stari naziv ulice, njen prvi deo je promenio naziv. Uđete u jednu ulicu i ona je 50 metara jednog naziva a nastavak drugog, to je van svake pameti. U opštini lažu kada kažu da su se mesne zajednice izjasnile, to nije tačno, ja sam u Savetu mesne zajednice i nikada nas niko ništa nije pitao. Prikupili smo potpise i predali u opštinu, nećemo dozvoliti da se radi nešto ovako naopako, naziv naše ulice mora ostati.“, rekao nam je stanovnik Kolubarske ulice Slobodan Ilić, koji nepravilnost vidi i u činjenici da su kuće i garaže, koje se nalaze u istom dvorištu, obeležene različitim brojevima, u šta smo se i sami uverili.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Na Carini smo ušli u još jednu novu ulicu, koja je takođe bila krak Nemanjine, sada je Ulica Toše Proeskog. U njoj živi mlada Jelena Josipović. Iako se većina Užičana pita otkud sada među nazivima ulica i Toše Proeski, ona kaže da se njoj novi naziv ulice dopada. „Meni se baš sviđa, Toše Proeski je bio veliki čovek, umetnik, poznat pevač i mislim da je u redu da se ulica zove po njemu. Ja sam pričala i sa komšijama, svima se uglavnom dopada novi naziv ulice, pogotovo mlađim komšijama“, rekla nam je Jelena.

U Užicu je nove nazive dobilo 1.403 ulice, i desetine hiljada novih brojeva. Brojeve neće menjati samo nove ulice već i postojeće. Stare brojeve zadržeće samo prvi objekti u centralnim ulicama. Poštari će se vremenom navići ali će problem biti za hitne službe i taksiste koji još uvek nemaju novu mapu ulica i prilagođenu navigaciju. Ni jedan taksi vozač koga smo pitali, nije rekao ništa pozitivno o novonastalim promenama.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Meni se ovi ništa ne sviđa. Ova ulica je bila Šumadijska, sada je Kneza Pavla, ni zašto ni kako, niko od nas koji živimo ovde ne zna. Ja sam taksista, ništa ovo ne volim što rade, ni jedan broj ne mogu da nađem. Kada uđem ulicu ne znam više gde sam, ovo je prava muka za mene i sve moje kolege“, rekao nam je taksista Željko Radojičić.

Elaborat o novim nazivima ulica užička Skupština je usvojila aprila 2019.godine. Nazive su, kako tvrde, predlagali Saveti mesnih zajednica ali bez dublje analize i dogovora sa građanima, čime se nisu bavili ni užički odbornici, pa je po protokolu usvojanje prošlo lokalni parlament. Postojao je i „stručni“ tim, koji se definitivno nije uključivao niti razmišljao o identitetu grada kome bi trebalo da svedoče nazivi ulica.

Pošto su se pojavile brojne pritužbe građana, oformljen je novi tim koji će ih razmatrati, čiji je predstavnik pomoćnik gradonačelnice Užica Predrag Gavović. Pitali smo ga, kako se došlo u situaciju da nazivi novih ulica uglavnom nemaju nikakve veze sa Užicem i Užičanima, i zbog čega se tome nije ozbiljno  pristupilo?

Željko Radojičić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Većina građana, dok nije došlo do postavljanja tabli, nije pojma imalo kako im se ulice zovu. Komisija je oformljena kada su se pojavili prigovori pa ćemo razmotriti njihovu osnovanost. U komisiji su arhitekte i istoričari koji će se stručno uključiti u razmatranje da li treba menjati nazive nekih ulica ili ne“, rekao nam je Gavović.

Pitali smo ga da li je takav tim trebalo da postoji i da li je postojao u startu, kako do ponovnog odlčivanja ne bi došlo? Kaže da misli da jeste ali da nije siguran. U razgovoru sa jednim od bivših članova tog sastava saznali smo da su takođe bili uključeni stručni ljudin ali nam niko nije tačno odgovorio, kako se došlo do naziva ulica koji nemaju niikakve veze ni sa Užicem ni sa Užičanima, niti sa kulturnoistorijskim nasleđem.

Jelena Josipović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Sve u svemu, još jedan posao koji je samo zadovoljio formu za koju je iz republičke kase izdvojeno blizu pet miliona dinara a kođštaće dodatno i grad, ukoliko bude većih izmena. Kakve veze sa Užicem imaju Pablo Pikaso, Salvador Dali, Betoven,Toše Proeski, Aleksandar Tišma, Olja Ivanjicki ili nazivi gradova kao što je Budva, Dubrovnik, Niš ili Bileća, niko pa ni „stručni“ tim nemaju odgovor. U lokalnoj samoupravi saznajemo da se broj prigovora građana svakodnevno uvećava a od početka postavljanja novih tabli i brojeva nije prošlo ni 20 dana. Jedina uteha Užičanima jeste da ih promene adresa u ličnim dokumentima neće ništa koštati.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar