Foto: google maps

Zgrada u kojoj je svojevremeno na Topčiderskom brdu bila osnovna škola "Branko Radičević", prva osnovna škola na Savskom vencu, od pre nekoliko dana više ne postoji, jer je srušena zbog izgradnje novih objekata.

Osnovna škola Branko Radičević u Beogradu sagrađena je krajem 19. veka, između ulica Čajkovskog (danas dela koji se zove Mila Munovića) i Vase Pelagića, prema projektu arhitekte Desanke Šanke Manojlović. U njoj su školovane generacije dece, a tradiciju je nastavila osnovna škola Branko Radičević  izgrađena sedamdesetih godina dvadesetog veka na Novom Beogradu i koja i danas nosi to ima.

Foto: google maps

Smeštena među voćnjacima i vinogradima, osnovana je pod nazivom Topčiderska škola. Od pre nekoliko dana više nema tog objekta i tu će, prema informacijama koje imaju pojedini stanovnici tog kraja, verovatno niknuti nova zgrada.

Upornošću učitelja Boljarića 1891. godine škola počinje sa radom na Topčiderskom brdu, a 1904. godine u školu dolazi bračni par Vukosava i Đorđe Kojić, koji narednih 20 godina uspešno vode ovu ustanovu.

Škola je menjala imena dok 1932/33. godine nije dobila ime pesnika Branka Radičevića, koje nosi sa ponosom više od 80 godina. Bila je na Topčiderskom brdu sve do selidbe u novobeogradski blok 45 septembra 1972. godine.

Pročitajte još:

Tih sedamdesetih godina smatrana je najvećom i najmodernijom školom na Balkanu: povšine 69.002 kvadratnih metara, 32 moderno opremljene učionice, biblioteka i čitaonica sa 138 mesta, travnati tereni, fudbalsko igralište i trpezarija sa 140 mesta za ručavanje, kao i bazen.

Osnovna škola Branko Radičević na Novom Beogradu Foto: Wikipedia

Branko Radičević je bio srpski pesnik, koji je uz Đuru Daničića najodaniji sledbenik Vukove reforme pravopisa srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost. Pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića bio najznačajniji pesnik srpskog romantizma.

Najpoznatije Radičevićevo delo je poema Đački rastanak, u kojoj je opevao Frušku goru, đačke igre i nestašluke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare