Foto: Privatna arhiva

Srpski radnici sa Aljaske od 15. marta, kad je brod na kojem su radili krenuo ka Sijetlu, ne pronalaze način da se vrate u svoju matičnu zemlju. Jedan od njih, Zoran Sajić, navodi da je grad u kojem se trenutno nalaze jedan od najvećih žarišta koronavirusa u SAD, te da ih je kompanija za koju su radili ostavila na ulici, pa novac koji su zaradili za svoje porodice u Srbiji moraju da troše na smeštaj.

Sajić je za Nova.rs rekao da je najstrašnije od svega što on i grupa koju čine šestorica srpskih državljana još nemaju informacije kada će i da li će uopšte biti organizovan let u Srbiju.

„Pozvali smo ambasadu i rekli smo naša imena. Od njih smo dobili neke upitnike koje je trebalo da popunimo kako bismo bili na tom letu, ali trenutno ne znamo ništa. Svi smo u nekom čekanju. Strašno je što ne znamo ni kad ćemo kući, ni da li ćemo u skorije vreme moći da dođemo u Srbiju“, objašnjava Sajić.

Rekao je da su, pre iskricavanja na brod, on i grupa Srba sa Aljaske saznali da neće moći da se vrate u svoju matičnu zemlju i pored toga što poseduju povratne karte. Kako navodi, problem su garancije i dozvole za međunarodni let koji bi ih dovezao do Srbije.

„Problem je taj što strane avio kompanije traže garancije da se nećemo zadržati na aerodromima i da će postojati organizovan odlazak za našu zemlju. To naša diplomatska predstavništva trenutno ne mogu da obezbede“, rekao je Sajić.

Foto: Privatna arhiva

 

On je istakao da njegova bivša supruga radi kao medicinski radnik u Sremskoj Mitrovici,te da za to vreme, kako ističe, nikoga nema ko bi se brinuo o njihovoj deci.

„U Sijetlu nas smeštaj košta 70 dolara. Toliko nas koštaju sobe za tri noćenja, bez obroka. Tako da sada trošimo novac koji smo namenili da donesemo u svoju zemlju“, rekao je on.

Sajić je ranije napisao i otvoreno pismo državi Srbiji i njenim zvaničnicima, u kojem ih je obavestio sa kakvim se sve problemima on i njegovi saputnici susreću na putu povratka u svoju zemlju.

Njegov apel u celosti možete pročatiti na linku

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram