Patrijarh srpski gospodin Porfijije spasovdanska litija
Patrijarh srpski gospodin Porfijije Spasovdanska litija Foto:E-Stock/Miloš Tafailović

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama, u 19 časova iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve krenula je litija povodom obeležavanja slave Grada Beograda, a po prvi put je predvodi patrijarh Porfirije.

Litija je krenula Ulicom admirala Geprata, a nastavlja se ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban.

U litiji učestvuju gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i veliki broj građana.

Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nose se kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda.

Na Trgu Slavija puštena je srpska himna „Bože pravde“.

Zbog litije, u periodu od 19 do 21 čas za saobraćaj će biti zatvorene ulice Admirala Geprata, Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana), Ulica kralja Milana (zaustavljanje od pet do deset minuta na Trgu Slavija), kao i Bulevar oslobodenja do Hrama Svetog Save.

Obeležavanje gradske slave počelo je jutros liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski gospodin Porfijije spasovdanska litija
Patrijarh srpski gospodin Porfijije Spasovdanska litija Foto:E-Stock/Miloš Tafailović

Povodom slave grada Beograda, Spasovdana, večeras će Palata Albanija, Most na Adi, Brankov most i velika kupola Doma Narodne Skupštine sijati bojama srpske nacionalne zastave.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova.

Prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, litije nije bilo, ali je gradska slava obeležena liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveća u Starom dvoru, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare