Ručak za dvoje 1.220 dinara - možete li to da zamislite? Verovatno da ne, ali moguće je, i to u Vranju. Dok sa svih strana slušamo vesti o inflaciji i poskupljenjima, ni ne čudi što nas je iznenadio račun u jednoj vranjskoj kafani. Aleksandar Stajičević nije mogao ni da pretpostavi da će obilan ručak za dve osobe platiti po ceni male porcije u nekom prestoničkom restoranu.
Za dva svinjska vrata, dve šljivovice i kajsije, ljutu papričicu,urnebes i dve lepinje u Vranju treba izdvojiti samo 1.220 dinara.
Cena lepinje po komadu je 60 dinara, jedna porcija svinjskog vrata košta 280 dinara, dok za čašicu šljivovice treba izdvojiti 90 dinara.
Aleksandar Stajičević često poslom dolazi u Vranje, kaže da je znao da je u ovom gradnu na jugu Srbije sve jeftinije, nego u Beogradu, ali da ovoliku razliku nije očekivao.
Kada je o Beogradu reč, samo u restoranima brze hrane, 200 grama svinjskog vrata u lepinji, ako se dobro potrudite možete naći za 400 dinara.
Poređenja radi prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) na teritoriji Grada Vranja u avgustu iznosila je 67.108 dinara, dok je u Beogradu bila 108.985 dinara.
Ugostiteljske usluge u Srbiji u oktobru su bile skuplje u proseku za 11,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Samo hrana u ugostiteljskim objektima je poskupela 12 odsto u odnosu na lane, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Kolači su poskupeli 12,5 odsto, a topla i hladna predjela 12,1 odsto, a variva 11,3 odsto.
U grupi hrana u odnosu na oktobar 2022. godine najviše su poskupela pečenja i jela po narudžbini, 13,5 odsto.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
***
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare