Foto:promo HBIS GROUP Serbi

Smederevci udišu toksične, teške metale, pokazale su laboratorijske analize koje je obznanio lokalni pokret "Tvrđava". Analiza je urađena posredstvom akreditovane laboratorije, a rezultati su zastrašujući.

Rezultate analite koje je pokret Tvrđava prezentovao objavljujemo u celini:

Dana 9. septembra 2021. godine, na zahtev udruženja građana Pokret Tvrđava iz Smedereva, stručna ekipa akreditovane laboratorije „Anahem“ iz Beograda, je uzorkovala nataloženu prašinu sa ravnih površina na tri lokacije na stambenim objektima u mestu Radinac. Radilo se o prašini koja je sakupljena akreditovanim metodama sa simsova prozora, koji su prethodnog dana bili obrisani, dakle, radi se o dvadesetčetvoročasovnoj prašini.

REZULTATI;
Uzorkovana prašina je bila crna, masna, lepljiva i puna vidljivih opiljaka koji liče na tzv. šljokice. Prašina je emitovana iz proizvodnje obližnje smederevske železare, koja se od mesta uzorkovanja nalazi na oko 200 metara. Laboratorijske analize su pokazale da se u uzorkovanoj prašini nalaze visoke koncentracije teških metala, i to:
Arsena (As)
Olova (Pb)
Hroma (Cr)
Bakra (Cu)
Barijuma (Ba)
Nikla (Ni)
Cinka (Zn)
Vanadijuma (V)
Kobalta (Co)
Kadmijuma (Cd)

Foto: Pokret Tvrđava

S obzirom da su količine pomenutih teških metala u koncentracijama koje su karakteristične za sadržaj otpada, a da je nataložena ogromna količina prašine iz ambijentalnog vazduha za prethodna 24 sata delom završila u plućima stanovnika, opasnost po njihovo zdravlje je očigledna i nedvosmislena.

Emitovanje teških metala u životnu okolinu je veoma česta komponenta industrijskih procesa. Njihova toksičnost i kancerogenost zavisi od mnogo faktora, koji se pre svega tiču: dužine izloženosti teškim metalima, primljenoj koncentraciji, vrsti metala, kao i godinama, polu, zdravstvenom stanju pojedinca koji je izložen. Arsen, Kadmijum, Hrom, Nikl i Olovo se uzimaju kao najtoksičniji i najkancerogeniji metali ukoliko se nalaze u ambijentalnom vazduhu. Ovi metali su po svim međunarodnim standardima definisani kao opasni po zdravlje i izrazito kancerogeni ako se unose u telo na bilo koj način. Ovi metali NE SMEJU biti prisutni u vazduhu u ovim koncentracijama, jer zasigurno utiču na zdravlje ljudi, povećan broj obolelih od malignih bolesti, i poslednično, na povećan broj smrtnosti kod građana.

Laboratorijski rezultati prašine koji govore o prisustvu čak:

6,4 miligrama Arsena
260 miligrama Olova
46 miligrama Hroma
54 miligrama Bakra
2300 miligrama Cinka,
4,1 miligrama Kobalta ( potencijalno radioaktivnog teškog metala)
16 miligrama Nikla
68 miligrama Barijuma
16 miligrama Vanadijuma

nedvosmisleno pokazuju da je kvalitet vazduha u toj zoni katastrofalno loš i opasan za zdravlje ljudi. Iako je ovo nasumično urađen termin i period uzorkovanja, nesporno je da je slično opterećenje disajnih puteva stanovnika konstantno prisutno. S tim u vezi, neophodno je saznati koncentracije teških metala u uzorcima vazduha sa mernog mesta ’’Radinac’’ u porti crkve u Radincu, koje je u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine. U slučaju da nema rezulata laboratorijskih analiza PM 10 čestica, neophodno je utvrditi odgovornost za taj propust i zahtevati hitno uspostavljanje takvih obavezujućih merenja u okviru državnog monitoringa.

Stalna izloženost visokim koncentracijama samo jednog od toksičnih teških metala prema zvaničnim medicinskim normativima ozbiljno ugrožava zdravlje, a ovako širok spektar se može podvesti pod nedopustivo trovanje stanovnika svih uzrasta, posebno dece i osetljivih kategorija. Ako se uzme Arsen kao primer, koji je verovatno najopasniji od svih prisutnih teških metala čije je prisustvo utvrđeno, njegova apsorpcija se odvija preko respiratornog trakta i kože. U respiratornom traktu se deponuje do 40% inhalirane količine Arsena. Arsen se transportuje krvlju najvećim delom vezan za hemoglobin eritrocita. Početna akumulacija je najveća u jetri, bubrezima i plućima, a dugotrajna depozicija najveća je u koži, kosi, noktima, epitelu, zubima, skeletu. Naučne studije su utvrdile direktnu vezu između izloženosti arsenu i raka kože.

U odnosu na njihov sadržaj i koncentracije u drugim naseljenim mestima, gde se vrše merenja teških metala u suspendovanim česticama, ovde se najverovatnije radi o desetinama puta većoj količini zabranjenih elemenata i jedinjenja koja završavaju u plućima stanovnika, ne samo okolnih sela (u odnosu na železaru), već i Smedereva, pa i dalje. Ne treba prenebregnuti činjenicu da je ova ista toksična prašina deponovana na površini zemlje, da je sa padavina prodrla do korena biljaka koje se koriste u ishrani, i da se ponovo u lancu ishrane vratila i u digestivni trakt ljudi. Ova indikativna objektivna analiza akreditovane laboratorije je više nego dovoljan razlog za hitnu reakciju nadležnih, koja je do sada izostala. A rezultati čestine pojave kancera kod stanovnika Smedereva dramatično upozoravaju na posledice aerozagađenja, budući da je u 2011. godini Smederevo imalo 1738 aktivnih slučajeva maligniteta, a nakon konstantnog rasta broja obolelih, 2019. se došlo do broja od 6866 slučajeva, što je četiri puta više. Ovakav stravičan skok obolelih od malignih bolesti u Smederevu je jednim delom u direktnoj i nedvosmislenoj korelaciji sa zagađenjem svih medija životne sredine (vazduh, voda, zemljište), usled uticaja teške industrije.

ANALIZA OTPADNE ŠLJAKE:

Što se tiče laboratorijske analize otpadne šljake, koja je lex specijalisom iz 2016. godine, a bez stručnog opravdanja, definisana kao neopasan otpad na koji se ne odnosi Zakono upravljanju otpadom, evidentno je da se slični sastojci kao u prašini nalaze i u šljaci, u drugačijim odnosima. Iako je ona u čvrstom agregatnom stanju i ne može biti veliki uzrok čestičnog zagađenja vazduha (osim prilikom transporta što ne trenba zanemariti, jer kamioni nemaju cerade), njen toksični sastav zahteva ozbiljnu stučnu analizu opravdanosti, odnosno neškodljivosti upotrebe u druge svrhe ( podloga za puteve, npr.). To što se nezakonito skladištenje pomenute šljake na ad hoc odabranoj lokaciji, kako bi se izmestila iz kruga železare, ugrožavajući zemljište i površinske i podzemne vode ispiranjem toksičnih sadržaja padavinama – rešava „sklanjanjem“ od očiju javnosti ( šljaka se uveliko koristi za nasipanje atarskih puteva u Smederevu), je još jedan dokaz nemara i neodgovornosti institucija prema građanima.

S obzirom da sadržaj toksičnih elemenata i jedinjenja zavisi od korišćene rude u tehnološkom procesu u železari, koja je često različitog porekla, neophodno je sličnim laboratorijskim analizama proveravati slojeve šljake koje se odnose sa deponije za dalje korišćenje. Naravno, uz već rečeni preduslov, da nezavisna stručna komisija treba da odobri prenamenu. Do tada, potrebno je prestati sa praksom nasipanja atarskih puteva šljakom, dok se ne uradi ozbiljna analiza uticaja na zdravlje ljudi, životinjskog i biljnog sveta.

ZAKLJUČCI I PREPORUKE:
U skladu sa ovim indikativnim rezultatima sadržaja teških metala i PaH uzorcima prašine i šljake, može se zaključiti sledeće;

Zabrinutost građana za svoje zdravlje usled nedostataka inforomacija je opravdana, a dosadašnji neodgovoran odnos vlasti prema ovoj temi mora odmah prestati, jer i u ovim rezulatatima ima mesta za traženje odgovornosti barem za nečinjenje, odnosno nemar prema zdravlju građana.

Institucije moraju objaviti dosadašnja postojeća merenja i uspostaviti urgentno adekvatna merenja teških metala, kako bi se pratio stepen ugroženosti zdravlja građana, posebno u okolini železare, i konačno preduzele obavezujuće zakonske mere za smanjenje aerozagađenja.
Odmah uspostaviti redovni (barem mesečni) monitoring sadržaja polutanata u zemljištu u okolini železare, kakao bi stanovnici i korisnici poljoprivrednih proizvoda znali da li su bezubedni za upotrebu.

Odmah uspostaviti redovan monitoring površinskih i podzemnih voda u području sela Radinac, Ralja, Vranovo i okolini deponije šljake, radi konačnog dobijanja prave slike nivoa zagađenja životne sredine u ovoj stambeno-industrijskoj zoni.
Rezultate pomenutog monitoringa učiniti dostupnim javnosti, ne samo prema obavezama iz Arhuske konvencije, nego pre svega zbog poštovanja ustavnih i zakonskih obaveza države Srbije prema građanima.

Kancer kao dobar dan

Pokret Tvrđava je došao do zvaničnih podataka iz Doma zdravlja Smederevo, da je broj aktivnih novoobolelih slučajeva maligniteta porastao 400 odsto za devet godina, odnosno sa 1.738 slučajeva 2011. do 6.866 slučajeva u 2019. godini, a istovremeno je predstavio i analizu prašine iz neposredne okoline Železare, a koji su pokazali da se u njoj nalaze, kako tvrde, kancerogeni metali. Ovo udruženje zahteva da država konačno krene da preduzima ono što je u njenoj moći – a to je da „zaustave ubijanje građana Smedereva od strane kompanije HBIS“.

U tom udruženju osnovano sumnjaju da je ovaj katastrofalni rast obolelih od malignih bolesti u dobrom delu, kako tvrde, posledica zagađenja vazduha i životne sredine. Radinac, u kome se nalazi smederevska železara, nalazi se na prvom mestu po stopi obolelih, od svih 27 smederevskih sela.

Udurženje građana „Pokret Tvrđava“ prezentovalo je na današnjoj konferenciji za novinare podatke analizirane prašine iz naselja u neposrednoj blizini smederevske železare u vlasništu kineskog HBIS-a, a u kojoj je nađena visoka koncentracija kancerogenih teških metala. Uzorkovanje prašine rađeno je početkom septembra na inicijativu meštana Radinca, a uzorci su za 24 sata uzeti na 3 pozicije sa simsa prozora.

Udišu prašinu i teške metale: Šta se nadvilo nad Smederevom?

Milenko Jovanović kaže da su laboratorijske analize pokazale da je u prašini u naseljima u okolini smederevske železare otkriveno prisustvo ozbiljnih polutanata i opasnih jedinjenih, pre svega teških metala kao što su Nikl, Olovo, Kobalt i drugo, odnosno sve ono što u većoj količini ne bi smelo da bude u vazduhu.

Jovanović je rekao da pronađene količine ovih polutanata ne govore koliko su od toga građani udahnuli, ali da je definitvno da jedan deo završio u plućama ljudi.

„Najbitnije je da se prvi put pojavljuju konkretni rezultati monitoringa koji su osmislili i finansirali građani, a koji daje ozbiljnije indicije o problemu koji je poznat, ali ovaj put se kvantifikuje i može da se vidi koliko je problem ozbiljan“, navodi on.

On ističe da je ova toksična prašina posledica aktivnosti Železare i da ovim metalima nije mesto u vazduhu sem u tragovima.

Laboratorijska analiza je pokazala eksplicitno i „nevernim Tomama“ da je u okolini Železare, kako navodi Jovanović, opasan vazduh za život. Jovanović dodaje da je teško koliko ta prašina daleko doseže, ali da sigurno „dobacuje do Smedereva, a verovatno i dalje“.

„U Radincu je zdravlje građana bilo i ostalo ozbiljno ugroženo, a na to do sada nije bilo adekvatne rekacije sem pritisaka organizacija i građana… Ne postoji nijedna sumnja u nalaze koliko je ovo opasno da se nađe u vazduhu koji udišu građani, ovo je strašno opasan dokaz da su građani praktično trovani“, rekao je Jovanović.

On navodi da je laboratorija uradila i uzorkovanje šljake iz Železare koja se istovara u okolini Smedereva i da je analiza pokazala da je isti sadržaj metala.

„To sve završava u zemljištu i odatle u podzemne i površinske vode i opet to završava kod građana. Što bi se reklo duplo trovanje i nešto što se nastavlja i o čemu se ćuti. Ovaj alarm je odavno upaljen, a sada je dobio verifikaciju“, zaključio je Jovanović.

Svake godine drastičan rast obolelih od malignih bolesti u Smederevu

Nikola Krstić iz Pokreta Tvrđava naveo je podatke iz Doma zdravlja Smederevo koji pokazuju da je od 2011. do 2019. godine stopa obolelih od malignih bolesti u Smederevu skočila za 400 odsto. Tako je 2011. godine bilo 1.738 obolelih, a 2019. 6.866.

„Mi smo sigurni da je jedan deo ovih slučejava povzen direktno sa zagađenjem vazduha, što pokazuju relevantne studije da postoji direktna veza zagađenja vazduha i broja obolelih od malignih bolesti, a na kraju i broja umrlih. Ovo ne može da bude slučajno i za ovo neko mora da odgovara, sada imamo analizu paršine da je toksična i podatke iz Doma zdravlja“, ističe Krstić.

On je naveo i primer jedne žene koja živi u okolini Železare, a za koju imaju medicinske podatke da, kako tvrdi, gubi glas tri puta godišnje zbog prašine u Radincu.

Pokret Tvrđava zahteva da država konačno krene da preduzima ono što je u njenoj moći – a to je da „zaustave ubijanje građana Smedereva od strane kompanije HBIS“.

„Ako neko posle ovog ne želi da preduzme ništa, onda je on saučesnik u ovom zločinu“, poručio je Krstić.

Bonus video: Zagašenje u Smederevu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar