Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Povodom protesta prosvetara i obustave rada u 47 gradova u Srbiji zbog nasilja nad prosvetnim radnicima u školama, ministar Branko Ružić rekao je da će u Radnoj grupi za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na njegovu inicijativu, između ostalog, razmotriti i da li učenicima treba ukinuti mogućnost nošenja mobilnih telefona na časovima.

Psiholog dr Radomir Čolaković kaže za Nova.rs da svaka škola Statutom treba da zabrani upotrebu telefona na času, ali ne i u školi.

„Ovde je jako važno praviti razliku između upotrebe i zloupotrebe telefona u školi. Treba zabraniti korišćenje mobilnog telefona na času kao što je, na primer, zabranjeno čitanje pornografskog časopisa. Jedan klik na takav sadržaj treba da se tretira kao disciplinsko vaspitni prekršaj“, kaže dr Čolaković.

On objašnjava da zabrana nikad nije dala dobre rezultate, a da od korišćenja mobilnog telefona u školi, neretko ima i koristi.

„Konkretno, radi se o slučaju u Trsteniku. Da deca nisu snimala ceo taj događaj, niko ne bi ni znao da ta nastavnica proživljava torturu koja možda traje nedeljama ili mesecima. Znači, zavisi kakva je upotreba. Jedno je upotreba, a drugo je zloupotreba telefona. Ali zbog ovih koji su nedisciplinovani i to zloupotrebljavaju, ako telefon neće koristiti u školi, koristiće ga van nje i zlupotrebljavaće ga. U redu je zabrana da se na času ne koristi, ali može na malom odmoru, velikom odmoru, kada deca treba da popričaju sa roditeljima, da razmene neku informaciju“.

Što se tiče zahteva prosvetnih radnika da dobiju status službenog lica, naš sagovornik podržava ovu ideju smatrajući da će se na taj način škola vratiti na onaj nivo na kom je nekad bila.

„To je ono kad me krivo pogledate, ima da odgovarate policiji za sve. Zaista sam za to, pa čak i da se učenici oslovljavaju sa vi kada krenu u srednju školu, kao što je to praksa u vojnim školama. To je neka ograda, nema intimizacije sa učenikom“, ističe psiholog.

Zbog neprimerenih snimaka na društvenim mrežama, fotografisanja i prosleđivanja pitanja i rešenja sa kontrolnih zadataka, neke škole u Srbiji su rešile da tome stanu na put tako što su donele odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova.

Učenicima Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Požarevcu je od početka marta zabranjeno korišćenje mobilnih telefona tokom boravka u školi. Đaci telefone ostavljaju u učioničkim ormarima koji su pod ključem, a ova odluka doneta je na inicijativu Saveta roditelja.

Odmah za njom, istu odluku donela je i Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju. Vesna Todorović, direktorka ove škole objansila je da im je bio cilj da preventivno „prodrmaju“ decu da ne koriste telefone za ono što nije dozvoljeno.

“Odlučili smo da uvedemo to da, dok je nastava, telefoni budu van domašaja dece. Uglavnom su se roditelji saglasili da podržavaju takvu odluku, ali verovatno ima i onih koji misle drugačije. Od 35 članova Školskog saveta, 34 su „za“ i ne vidim razlog zašto se tome toliko pridaje značaj”, kazala je direktorka.

Poslednja među školama koja je uvela zabranu mobilnih telefona na časovima je Osnovna škola „Branko Radičević“ iz sela Uljma kod Vršca koja je od 1. septembra ove godine odlučila da učenici više ne smeju da u školu donose ove savremene uređaje.

“Jedino deca iz okolnih sela koja putuju u uljmansku školu mogu da ponesu mobilne telefone i pametne satove, ali će oni do kraja nastave stajati kod odeljenskog starešine”, objasnila je direktorka Olivera Klarić.

S druge strane, u beogradskoj Osnovnoj školi „Josif Pančić“ već nekoliko godina unazad pokušavaju da obuzdaju upotrebu mobilnih telefona i to im, čini se, polazi za rukom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U toj školi na Banovom brdu bilo je primer i da su đaci fotografisali ili snimali nastavnike, svoje drugove iz škole, a zatim bez dozvole druge dece ili njihovih roditelja objavljivali fotografije i snimke na društvenim mrežama. Zbog toga danas na zidovima ove škole stoji jasan znak: zabranjena upotreba mobilnih telefona.

„Imali smo ozbiljnih problema sa ponašanjem dece i u zloupotrebi korišćenja mobilnog telefona. Na društvenim mrežama su se pojavljivali snimci. Slikate nekoga ko se penje uz stepenice zumirate znate već koji deo, to pustite na društvene mreže, a tamo ima gomila manijaka i dete se oseća loš. Bilo je i problema u nastavi zbog mobilnih trlrfona. Vrlo lako se kontrolni slikaju na brzinu i lako se distribuira dalje. Odlučili smo da tome stanemo na put“, iskren je direktor Milan Bajić.

Naš sagovornik tvrdi da su reakcije roditelja bile pozitivne, a zloupotrebe su smanjene na minimum.

„Deca ne predaju svoje telefone, svako ima svoj telefon. Idemo na savest – nrmoj da koristiš telefon za ono što ne treba. Svesni su da je to prekršaj. Ako slučajno se i desi da neko okači neki snimak i škole, ubrzo to skinemo. Angažuju se spiholog i pedagog, razgovaramo sa detetom. Kontktiramo i roditelje.

Prema rečima direktora đacima, ipak, nije u potpunosti zabranjena upotreba mobilnih telefona.

„Mobilni telefon u školi može da se koristi samo na velikom i malom odmoru kako bi se deca čula sa roditeljima, dok na časovima nije dozvoljeno da ih upotrebljavaju. Zabranjena je svaka zloupotreba đaka ili objavljivanje fotografija na društvenim mrežama da ne bi nekoga izvrgli ruglu zbog neke slike na društvenim mrežama“, pojašnjava Bajić i dodaje da pravila važe i vaše i za niže razrede.


Šta kaže Zakon?

Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika. Predviđena je i stroga kazna poput ukora. Obavezno je i obaveštavanje roditelja.

Istim zakonom propisano je i da svaka škola ima izvesnu autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar