Čovek velikog srca, Kragujevčanin Slavoljub Milanović, čiji je sin Bogdan, pre 30. rođendana preminuo od raka, podigao je dečje odmaralište na Bešnjaji, u blizini svog grada, u koje je uložio 500.000 evra, kompletnu svoju, i ušteđevinu pokojnog deteta. Simbolično, na dan rođenja sina, predao je Gradu ovaj objekat, nakon što su grubi radovi završeni. Za zanatske poslove, opremanje zgrade i okoline, po ugovoru je zadužena gradska uprava, iz koje sad, kaže Slavoljub za Nova.rs, tvrde, da nemaju para i da ne znaju kad će odmaralište biti gotovo.

Vidno potrešen, Slavoljub nam se javio nakon sastanka na kojem je bio sa čelnicima grada Kragujevca.

Slavoljub Milanović, Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Otišao sam da ih pitam zašto su radovi na odmaralištu stali i kad će sve biti gotovo. Za grube građevinske radove sam predao ključ, a po ugovoru je rok za završetak, decembar 2024. Dogovor je bio da radovi traju kontinuirano do tada, bez pauze, dok sve ne bude gotovo. Dok sam ja plaćao radove, nisu prekidani. Sad Grad treba da nastavi, da finansira sve zanatske radove, opremanje, nameštaj i da se uradi okolina, parterno uređenje, za koje je potreban projekat. Kad sam ih pitao zašto su radovi stali, odgovorili su da nemaju novca u budžetu”, revoltirano za Nova.rs priča Slavoljub.

„Grlom u jagode“

Ovom nesebičnom čoveku, nažalost, niko nije rekao šta ga čeka nakon što uđe u bilo kakvu saradnju sa domaćim političarima, pa je to, naknadno, kako sam kaže, saznao, ali sad “nema nazad”.

Slavoljub Milanović, Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Ušao sam u ovaj projekat naivno, kao dete, čista srca i namere, što kaže naš narod – grlom u jagode. Dao sam sve što sam imao, kompletnu svoju ušteđevinu i ono što je moj sin tokom života zaradio. To je oko 500.000 evra, a minimum još toliko mora da se doda da bi odmaralište bilo gotovo i moglo da primi decu na ekskurziji. Na sastanku sa čelnicima grada su me uveravali da će sve biti ‘super’, ali niko nije pominjao rokove za završetak. Trebalo bi sami sebi da završe ovu zgradu, jer to je za njihovu decu i ovaj grad. To je moj poklon njima. Ceo život sam štedeo, dao sam sve što imam, jer ja više nemam za koga, ni za šta da štedim. Ne treba mi ništa!”, suznim glasom priča Slavoljub.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Njegov potez zadužio je Kragujevčane, a svima nama održao životnu lekciju o humanosti.

“Ne očekujem zahvalnost, ni tapšanje po ramenu, samo sam uzburkao javnost da se to završi kako je dogovoreno, da ne zaraste u korov. Ljudi se na mrežama zahvaljuju i oduševljavaju. Inače, živimo u teškom vremenu, srušena je ‘moralna kičma društva’, kako je govorio profesor Božović. Sve mi je na tom sastanku bilo jasno, kada su rekli da će biti ‘super’, da će odmah da raspišu tender, a sa radovima su već stali”, kaže Bogdanov otac.

Odmaralište ruinirano 90-ih godina

On naglašava da je na istom mestu postojalo dečje odmaralište, sve do devedesetih godina prošlog veka.

Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Dok sam bio dete radilo je staro odmaralište. Tamo smo svi odlazili, čitava moja generacija, a 90-ih godina je urušeno, ruinirano, zapušteno i korišćeno kasnije kao ostava za stoku. Pre dve godine srušili smo ga do zemlje i napravili sad potpuno novi objekat, koji mora da se uredi i dovrši”, objašnjava Slavoljub i dodaje da će objekat, koji po njegovom sinu nosi naziv “Bogdan Milanović”, imati 2.200 kvadrata, a namenjen je isključivo deci.

Podsetimo, Slavoljub je grube radove na objektu sam finansirao u želji da tako sačuva ime i delo svog sina.

Foto: Privatna arhiva

„Kad sam izgubio njega, izgubio sam sve“, rekao je ovaj neutešni otac. On je jedini smisao života, nakon gubitka deteta, video u objektu koji će ostati da seća na njegovog Bogdana, mladog, uspešnog doktora nauka, čija su matematička i programska rešenja i dan danas okosnica poslovanja mnogih američkih kompanija.

Ostaće trag i Bogdanovo ime

U temelje budućeg odmarališta, u oktobru 2023. položena je vremenska kapsula, kada su simboličnim polaganjem kamena temeljca i počeli radovi, koji su u maju ove godine završeni, ali samo “grubi deo”.

Bogdan je čevrti razred gimnazije završio u Americi, potom fakultet i magistarske studije i na kraju je doktorirao u softverskom inženjeringu na prestižnim američkim univerzitetima. Počeo je da pravi “čuda” sa kompjuterskim programima i aplikacijama, a onda je saznao da ima tumor na mozgu. Bolest, nažalost, nije uspeo da pobedi i preminuo je pre pet godina, pre svog 30. rođendana. Bio je sin jedinac roditeljima Jadranki i Slavoljubu.

Slavoljub Milanović, Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Uspeo je, međutim, da zaradi “ozbiljan” novac, kojim je njegov otac, zajedno sa svojom ušteđevinom, finansirao izgradnju dečjeg odmarališta.

“Kako da vam opišem kakav je osećaj? Pet godina sam prazan, a danas srce počinje malo da mi se puni. Ostaće neki trag i neko ime, ostaće neko sećanje. Makar deo srca koje je prazno da se napuni delićem uspomene. Ovo će za mene biti spomenik i sad živim za dan kada će se deca ovde zaigrati”, izjavio je drhtavim glasom Slavoljub, u vreme početka radova.

Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Razmišljao je, kaže, o izgradnji doma zdravlja ili studentskog doma u Kragujevcu, a onda je u razgovoru sa gradskim vlastima došao do rešenja da bi nabolje bilo da se napravi odmaralište za decu na Bešnjaji, na istom mestu, gde je nekada postojalo.

Pročitajte još:

“Tri godine je trajala borba. Procedure, građevinske dozvole, urbanistčki uslovi, projekti… Hiljadu puta sam hteo da odustanem i samo me je ta uspomena vukla, da neki trag ostavim. Ako nisam mogao da sačuvam Bogdana, onda bar da sačuvam njegovo ime. Nijedan drugi zadatak više nemam u životu, to mi je još ostalo”, emotivno je ispričao Slavoljub, krajem prošle godine.

Projekat „nema veze sa politikom“

Svečanom polaganju kamena temeljca, u oktobru 2023., prisustvovao je gotovo ceo vrh gradske vlasti u Kragujevcu, a gradonačelnik Nikola Dašić, tada je izjavio, da mu je taj dan “najsrećniji u dosadašnjem mandatu” i podvukao da izgradnja dečjeg odmarališta na Bešnjaji “nema nikakve veze sa politikom”.

Nikola Dašić Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iako su na pragu lokalni izbori, on je istakao da će projekat biti završen “ko god da dođe na vlast”.

“Grad se obavezao ugovorom i koga god Kragujevčani da izaberu svakako će biti toliko normalan da završi ovo“, rekao je gradonačelnik Dašić.

On je tada istakao i da će radovi biti završeni najkasnije do kraja 2024. godine i da će grad uraditi prilazne puteve, a prva generacija dece iz kragujevačkih osnovnih škola, rekreativnu nastavu u novom odmaralištu “Bogdan Milanović” imaće već tokom zimskog raspusta, krajem sledeće godine.

Nikola Dašic Foto: Grad Kragujevac

Međutim, kad su grubi radovi završeni, gradonačelnikove reči nestale su u magli. Zanatski deo posla i opremanje, koje treba da finansira grad, su stali, a rokove za kompletan završetak objekta, niko više ne spominje.

Na naša pitanja o finansijama i završetku radova na dečjem odmaralištu “Bogdan Milanović”, iz Uprave grada Kragujevca, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Polaganje kamena temeljca za dečje odmaralište u Kragujevcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare