“Država vam je dala šta je mogla, više od toga nemamo”, poručila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović prosvetnim radnicima koji su najavili štrajk jer nije ispunjen njihov zahtev da se prosečna plata u obrazovnom sistemu izjednači sa prosekom na nivou cele države. Može li ministarka, čija su mesečna primanja 380.000 dinara, da razume zaposlene u svom resoru koji primaju četiri puta manje.

Više sindikata zaposlenih u zdravstvu najavilo je za drugi oktobar jednodnevni štrajk, jer ni sa novim povećanjima neće dostići prosečnu platu u državi. Prosvetari su ljuti jer su im nadležni više puta i prošle i ove godine obećavali da će sa novim povećanjima plata, koja se mesecima tako gromoglasno najavljuju, napokon sustići prosečnog građanina Srbije po zaradi.

Mada će u prosveti povećanje da bude 12 odsto, a na nivou celog javnog sektora osam odsto, to zaposlenima u obrazovanju neće biti dovoljno da se domognu državnog proseka. Međutim, sve što država sada ima da im kaže da više od toga nema. Taj odgovor u ušima besnih učitelja i profesora još više odzvanja kada im to poruči neko ko prima ni manje ni više nego njihove četiri plate.

protest prosvetnih radnika Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Naime, prosečna neto zarada u Srbiji u julu ove godine, što su poslednji podaci koje je tokom septembra objavio Republički zavod za statistiku je 97.835 dinara. Prema istim podacima, prosečna primanja zaposlenih u sektoru obrazovanja u julu ove godine bila su 91.215 dinara.

Ministarka prima 380 hiljada mesečno

Za to vreme, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, prema imovinskoj karti, objavljenoj u Registru imovine funkcionera na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, prima na ime penzije svakog meseca 227.000 dinara i još 151.600 dinara kao naknadu za posao koji obavlja kao ministarka prosvete. Ukupno 378.600 dinara, što su četiri prosečne plate zaposlenih u obrazovanju.

Slavica Đukić Dejanović Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Verovatno će mnogima “upasti u oči” dosta visoka penzija koju prima ministarka prosvete, ali ona ne treba da čudi ako se zna da je Slavica Đukić Dejanović dugi niz godina pre odlaska u penziju zauzimala značajne funkcije i u zdravstvenom i političkom sistemu Srbije.

Prema onome što piše u njenoj imovinskoj karti, u penziji je od jula 2016. godine. U ministarstvu prosvete je od jula prošle godine, kada je zamenila svog partijskog kolegu Branka Ružića koji je podneo ostavku, a prilikom izbora nove vlade, na čelu sa Milošem Vučevićem, u maju ove godine zadržala je isti resor.

U podacima objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije navodi se da je u periodu od februara do maja ove godine imala pravo na naknadu od 46.087 dinara kao narodni poslanik, uz napomenu da se odrekla poslaničkog dodatka.

Sedmi poslanički mandat

Taj poslanički mandat je sedmi po redu na koji je birana Slavica Đukić Dejanović u Skupštini Srbije, u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije ili u Skupštini državne zajednice Srbija i Crna Gora. Od 2008. do 2012. bila je predsednica Skupštine Srbije, a u tom periodu bila je vršilac dužnost predsednika Republike Srbije od početka aprila do kraja maja 2012. godine.

U prelaznoj Vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. bila je ministarka za brigu o porodici. Nakon što je jula 2012. formirana vlada na čijem čelu je bio Ivica Dačića, imenovana je za ministarku zdravlja. Na toj funkciji bila je do izbora 2014, kada je opet postala poslanica u Skupštini Srbije.

Paralelno sa političkom, teče i lekarska karijera Slavice Đukić Dejanović, sa ništa manje važnim funkcijama u toj oblasti. Tokom devedesetih bila je direktorka Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, a u Kragujevcu je poznata kao jedan od najstručnijih psihijatara, koja je godinama radila i u privatnoj praksi.

Direktorka Kliničkog centra u Kragujevcu

Najveći deo karijere provela je kao redovni profesor, šef Katedre za psihijatriju i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu. Od 1982. godine u nastavi je na predmetu „Psihijatrija“ na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Foto: Vladislav Mitić

U imovinskoj karti iz 2014. godine, odnosno dve godine pre odlaska u penziju, recimo navodi se da je na ime prihoda iz Kliničkog centra Kragujevac i Medicinskog fakulteta u tom gradu, kao lekar i profesor godišnje dobijala 2,8 miliona dinara, što je oko 230.000 mesečno.

U avgustu iste godine imenovana je za direktorku klinike „Dr Laza Lazarević“, gde je mesečno zarađivala oko 120 hiljada dinara. Tom zdravstvenom ustanovom rukovodila je do avgusta 2016. godine, kada je postala ministarku bez portfelja, zadužena za populacionu politiku, prevenciju nasilja i zaštitu ugroženih i osetljivih grupa.

Na toj funkciji bila je do oktobra 2020. godine, posle čega je postala specijalna savetnica predsednice Vlade Srbije, da bi se jula 2023. preuzela resor prosvete.

Privatne konsultacije i TV emisija

Od 2020. godine jedna od najpoznatijih beogradskih privatnih klinika reklamira je kao svog lekara i konsultanta. Međutim, po stupanju na dužnost ministarke prosvete, Slavica Đukić Dejanović je saopštila da je raskinula ugovor sa tom klinkom.

Tom prilikom je saopštila da je raskinula ugovor i sa TV Blic, gde je bila angažovana kao voditeljka emisije “Na terapiji sa Slavicom Đukić Dejanović”. Tada je navedeno da će se emisija ipak, emitovati još neko vreme, s obzirom da su epizode snimljene unapred.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare