Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zvanične odluke o prekidu rada škola u Srbiji zbog širenja koronavirusa još uvek nema, ali pojedine ustanove danas su samostalno prekinule nastavu. U GimnazijI u Čačku i beogradskoj Osnovnoj školi "Mika Petrović Alas" nije bilo časova zbog bojazni od širenja zaraze.

Iz sindikata stiže poziv ministru da pokaže razumevanje i poruka da treba zatvoriti sve škole. Prosvetari tvrde da, osim obaveštenja o pojačanoj higijenskoj zaštiti, nisu stigla preciznija uputstva o tome šta ako postoji sumnja na zarazu.

“Niko mi do sada nije javio da je stigao dopis o tome šta ako se pojavi koronavirus”, kaže za Nova.rs Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ukazuje i da nema tog uputstva koje bi moglo da predvidi sve situacije koje mogu da doprinesu širenju virusa, zato je, smatra ona, jedino rešenje, da se nastava prekine.

Podseća i da u Srbiji ima oko 1.760 škola, pa je nepraktično odgovarati na pojedinačna pitanja i slučajeve svih tih ustanova. Logičan odgovor je prekid rada.

Foto: Filip Kraničanić/Nova.rs

“Možemo mi da govorimo o tome kako je to sve podignuto na viši nivo, da se vodi računa o higijeni, Međutim, kada nemamo higijenska sredstva, o čemu dalje da pričamo”, upozorava Janković.

Dodaje i da je proteklih dana bilo različitih poziva kolega i priča koje pokazuju čitavu zbunjenost i nemogućnost da se reaguje na najbolji način.

“Čujem da sve više dece ne dolazi u školu, čujem i da su neki direktori bili prinuđeni da uzmu neku rakiju koju su dobili, pa su time tetkice prale klupe. Svašta vi čujete da se dešava po Srbiji, ljudi se snalaze na različite načine”, priča Janković.

Poručuje i da je ovo pravi trenutak da se pokaže odgovornost Ministarstva prosvete.

„U februaru je raspust zbog gripa bio produžen za 4 dana. Svetska zdravstvena organizacija sada je proglasila pandemiju koronavirusa, a još uvek nema takve odluke“, podseća Janković.

Školama nije lako da sprovedu sve mere

Aleksandar Markov, predstavnik Foruma beogradskih gimnazija, smatra da je u školama, zbog cirkulisanja dece, teško sprovesti mere koje propisuju da u zatvorenom prostoru ne treba da bude više od 100 osoba.

“Nismo epidemiolozi i lekari, ali jasno nam je da je sa ograničenim tehničkim osobljem, teško postići da se baš posle svakog ili svakog drugog časa se čiste sve učionice”, kaže .

Iz Foruma beogradskih gimnazija podsećaju i da u skladu sa autonomijom ustanove, ukoliko ne postoje uslovi za izvođenje nastave, nastavu može da obustavi i direktor. O tome bi trebalo da bude obaveštena i nadležna uprava, uz plan nadoknade.

“Smatramo da ministar mora da ima razumevanja s obzirom na sitaciju. Direktori su reagovali odgovorno”, poručuje Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Ističe i da su njegove kolege sa razlogom zabrinute.

“U mojoj Osmoj beogradskoj gimnaziji danas je primetno manje đaka”, tvrdi Markov.

Šarčevićeva škola može nastavu na daljinu, državne ne mogu

Iz Ministarstva prosvete, u odgovoru za Nova.rs, samo citiraju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U tom zakonu piše da se nastava prekida u slučaju „više sile“ ili ako su ugroženi bezbednost i zdravlje đaka i zaposlenih. Časova nema ni u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog ili vanrednog stanja. Takvu odluku može da donese lokalna samouprava, a ako ona to ne učini nastavu može da prekine ministar.

U međuvremenu, se oglasio i ministar prosvete Mladen Šarčević koji poručuje da se moraju poštovati tačno određene procedure u slučaju zatvaranja škola, da odluku o tome ne mogu da donose direktori i najavio sankcije za one direktore koji su to uradili na svoju ruku.

„Razumem i strah i paniku, ali svako mora da poštuje procedure i zakone, a ne kao što su to uradili u „Miki Petroviću Alasu“ u Beogradu i u gimnaziji u Čačku – sedeli uveče i gledali šta da rade“, rekao je Šarčević za „Kurir“.

On je poručio i da ne mogu direktori tek tako da odlučuju da li će škola biti zatvorena.

Međutim, u isto vreme, škola „Ruđer Bošković“ u kojoj je ministar Šarčević suvlasnik, javila je roditeljima SMS-om da se nastava obustavlja.

Naknadno je iz škole „Ruđer Bošković“ saopšteno da nije reč o obustavi nastave, nego o organizovanju onlajn nastave.

Nadležnim sekretarijatima i službi za informisanje Grada Beograda poslali smo upite u vezi sa time da li su im se neke škole obraćale sa zahtevom da prekinu nastavu zbog koronavirusa i kakve su procedure u tim situacijama.

Do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.