Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs, v

Ne prestaju da se nižu optužbe na račun fabrike "Leoni" iz Kraljeva, gde je pre nekoliko dana preminula radnica od povreda dobijenih na poslu. Uslovi rada ravni preživljavanju i tortura nadređenih samo su neka od stravičnih iskustava sa kojima se zaposleni suočavaju.

Našem portalu, sa zahtevom da ostane anonimna, javila se radnica zaposlena već 18 meseci u fabrici „Leoni“, koja svaki dan opsiuje kao „katastrofu“.

„Radim u fabrici Leoni vec 18 meseci, u poslednja 3 meseca sa dolaskom nove segmentice situacija na poslu postaje katastrofalna. Svaka subota nam je radna, ponekad i nedelja bez dana odmora. Tražila nam je da ostajemo i po 12h u smeni. Ne dozvoljava nam da koristimo preraspodelu i da na kontu prekovremenih sati dobijemo slobodan dan a ni dane od odmora“, ističe naša sagovornica.

Dodaje da ukoliko jedan dan ne dođu na posao i ne donesu doznake, skidaju im bonuse i pišu neopravdan dan.

Kraljevo fabrika Leoni
Fabrika Leoni u Kraljevu Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

„Nijedan doktor ne želi da nam otvori bolovanje bez potvrde lekara iz ambulante Leoni i tu već nastaje problem. Ako ne dođemo subotom opet nam piše neopravdan dan i bonusi se skidaju. Evo i sinoć su nam javili da radimo subotu noć i već u ponedeljak smo druga smena“, ističe zaposlena u Leoniju.

PROČITAJTE JOŠ

Još jedan od primera je i naša čitateljka, koja je otkaz u ovoj fabrici dobila dok je bila na porodiljskom bolovanju.

„Bila je kod šefice smene koja ju je udarila po ruci, i izbila telefon iz ruke (smela je da napiše opomenu radniku samo), gde ista ponižava ljude na sve načine“, navodi suprug naše čitateljke,

Prema tvrdnjama naših čitalaca, na rukovodeća mesta neretko se dovode mladi ljudi, koji su, primera radi, 2001. godišta.

Tu nastaje problem jer se mlađe kolege iživljavaju nad starijima.

„Target koji treba da stignu je nemormalan. Realno je 30-40 maksimalno kablova u smeni. Ljudima stavljaju targete mnogo veće. Dane od odmora skidaju kako hoće i kada hoće. Sem kolektivnog odmora teško ko da ima da koristi dane od operatera“, ističe naš čitalac.

Podsetimo, u svojim ranijim ispovestima radnici su opisivali da im se meri, između ostalog, vreme porovedene u WC-u.

Radnica fabrike Leoni Danka Ranković preminula je četiri dana nakon zadobijene povrede na radu.

Iz Leonija su rekli da je Danka Ranković zadobila povrede na radu 21. februara „prilikom slučajnog spoticanja i pada“.

Zaposlenoj je, dodaju, na licu mesta pružena adekvatna pomoć, nakon čega je upućena na dalje preglede i istog dana puštena na kućno lečenje. Danka Ranković je preminula 25. februara. Negirali su da je radila 10 sati tog dana i cele nedelje pre toga.

BONUS VIDEO: Još jedna radnica u Leoniju pala u nesvest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare