Javnost u Srbiji je pre mesec dana prvi put čula za porodicu Mehmeti, Maju i Nikolu koji su sa svojih sedmoro dece živeli u kući od kartona. Taman što su pronašli normalan dom, stigla je vest da vlasnik kuće koju su iznajmljivali, prodaje njihov krov nad glavom. Nakon apela da im se što pre pomogne da pronađu novi smeštaj kako im Centar za socijalni rad ne bi oduzeo decu, desilo se čudo - dobili su kuću u Bačkoj Palanci na besplatno korišćenje dve godine. Međutim, postoji zaostali dug od prethodnih stanara od skoro 90.000 dinara koji hitno treba izmiriti.

Niko u Srbiji nije ostao ravnodušan na priču devetočlane porodice Mehemti iz Bača, o kojoj je Nova.rs već pisala.

Živeli su u kartonskoj kući, pa su napokon pronašli normalan i pristojan krov nad glavom, a onda je stigla informacija da vlasnik prodaje kuću koju iznajmljuju.

Nakon mesec dana neizvesnosti da li će se ponovo skućiti, njihov sugrađanin i humanitarac Dragan Stupar koji je našoj redakciji ispričao tužnu životnu priču o ovoj porodici, obavestio nas je da je pronađen novi dom za Mehmetijeve.

Kako Dragan objašnjava, jedan čovek iz Bačke Palanke, koji živi u inostranstvu, ponudio je ovoj porodici na dve godine, bez ikakve novčane naknade, staru, zapuštenu kuću svoje bake na adresi Svetozara Markovića broj 6.

Foto:privatna arhiva

„Čovek se javio i rekao da će dati kuću na korišćenje ovim skromnim ljudima, ništa ne treba da plaćaju, samo je važno da je održavaju. Nažalost, kuća je zapuštena, tako da je Nikola već išao tamo da kosi travu i da sređuje koliko može. Ali tu je drugi problem koji imaju, a potrebna im je pomoć svih nas“, naglašava on.

Naime, kuća u koju Mehmetijevi treba da se usele ima neizmireni dug za električnu struju ostao od prethodnih stanara, u iznosu od skoro 90.000 dinara.

„Nažalost, uz lepu vest stigne i loša. Tako je to u životu. Postoji veliki dug za struju, čak 86.000 dinara. Nije isključena, ali je vrlo moguće da će je isključiti ukoliko ne budu izmirena dugovanja. Išao sam u EPS, kažu da je važno da se što pre počne sa plaćanjem duga, pa makar i mesečno, po ratama, kako ne bi došlo do isključenja. Greota je zbog dece, mali su, kako će bez struje?“

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da Nikola i dalje radi u jednoj fabrici, te da od toga izdržava celu porodicu, dok socijalna primanja kasne.

„Socijalna pomoć kasni, nisu je dobili ni ovaj, a ni prošli mesec, isplata očigledno zavisi od opštine do opštine. Pomažem im koliko mogu, skupljam donacije u hrani, teško je jer ih ima dosta, ali moramo im pomoći. Potrebno je i kuća da se sredi, ali makar su mirni i niko ih neće dirati dve godine. Videćemo za kasnije, za sada samo održavaju kuću, a možda je i otkupe, ako i opština pomogne. Videćemo“, ističe on.

Foto:privatna arhiva

Ukoliko želite da pomognete porodici Mehmeti da plati dug za struju, ali i za najosnovnije potrepštine, možete uplatiti novac za njih na dinarski račun Dragana Stupara u Erste banci: 340-32005175-49, te na devizni račun: IBAN RS35340000003200517549, Ulica Novosadska 1, 21413 Čelarevo.

SWIFT code: GIBARS22 340-0000076636559-41.

Donacije se mogu usmeriti i na račun Maje Mehmeti u Poštanskoj štedionici: 20012619134027, a pomoć im se može odneti i na adresu Zmaj Jovina 17, Bač.

BONUS VIDEO: Humanitarni podvig mladog sportiste: 200 kilometara trčanja za pomoć malom Nikoli…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar