Cela Srbija je navijala za fudbalera iz Lajkovca Miloša Markovića (30) koji je devet godina išao na dijalizu i strpljivo čekao da dobije novi bubreg. Pojavila se hrabra Marija Milojković (31) iz Lazarevca koja mu je postala i devojka i donor organa. Transplatacija je obavljena u novembru prošle godine, a iako su lekari u početku mislili da je sve prošlo u najboljem redu, stvari su zapravo krenule po zlu, a Milošu je donirani bubreg hitno izvađen. Njihova borba kreće iz početka.

Marija je 3. novembra prošle godine donirala bubreg svom dečku Milošu. Transplatacija je obavljena na jednoj klinici u Turskoj, a posle dva-tri dana, oboje su otpušteni kući.

Međutim, posle nekoliko dana, Miloševi laboratorijski nalazi nisu pokazivali dobre rezultate. Urađena je bipsija, a njegovo zdravstveno stanje je postajalo sve teže i teže.

Nažalost, Milošu je transplantirani bubreg izvađen.

Marija za Nova.rs kaže da se njihova borba vraća na sam početak, s tim što je Miloš sada u lošijem zdravstvenom stanju – na njegovom jedinom bubregu koji ima uočen je tumor, oštećeno mu je tanko crevo, uvećane jetra i slezina, a pluća ispunjena vodom.

„Šta da vam kažem osim da proživljavamo pravu noćnu moru. Mislili smo da je kraj mukama i da ćemo moći da otpočnemo normalan život, međutim Miloševo zdravstveno stanje nije bilo kako smo mislili da jeste. Nakon što su mu u Turskoj odstranili transplantirani bubreg, vratili smo se u Srbiju. Miloš je 6. decembra primljen na VMA u Beogradu zbog povišene telesne temperature, povišenog CRP-a, pa su doktori uradili drenažu rane, izvukli gnoj i otkrili tumor na njegovom bubregu koji mora da se odstrani“, počinje tužnu priču ova hrabra devojka.

Marija Milojković i Miloš Marković
Foto: Privatna arhiva

Kako dalje objašnjava, rana od operacije je počela da curi. Ceo stomak je bio u fekalijama.

„Miša je video da mu je pukla rana i da izlazi zelenilo iz rane. Već je ležao u bolnici, pa sam odmah pozvala medicinsku sestru. Previli su ga, a ujutru je došao hirurg i rekao mu da ne jede ništa jer mora da ide na operaciju. Objasnio je da moraju da ga otvore da vide šta se dešava u stomaku. I imali su šta da vide. Fekalije su se izlile svuda, a to je tako trajalo sedam dana dok nije sadržaj počeo da izlazi na ranu. Horor“, navodi ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Komplikacije su se, dodaje, ređale jedna za drugom.

„Počela je da mu se stvara voda u plućima, krvna slika je bila sve lošija… Lekari su pronašli gnoj u stomaku koji je ostao od transplatacije, jetra i slezina su mu bile uvećane, tromb na plućima na završetku nekog kapilara, tumor na njegovom bubregu… Nikad kraja“.

Marija Milojković i Miloš Marković
Foto: Privatna arhiva

Srećom, lekari na VMA su uspeli da „očiste“ Milošev stomak.

„Hvala Bogu, naši doktori su sanirali sve, očistili stomak. Moj donirani bubreg je izvađen jer je počeo da truli od fekalija u stomaku. Zato se naša borba nastavlja. Pritom, mora operacija da se obavi i da se izvadi njegov bubreg kako se tumor ne bi širio dalje“.

Dodaje da ne zna da li su turski lekari napravili propust jer nisu odmah uočili tumor na bubregu.

„Rekli su nam da se zahvalimo Bogu što transplatacija nije uspela jer bi lekovi za transplatirani bubreg ubrzali rast tog tumora i Miloš bi u kratkom roku umro, a uzrok ne bi znali. Miloš je baš prošao kroz pakao. Kada su mu tamošnji lekari izvadili transplantirani bubreg, morali su da mu zašiju deo tankog creva jer je bilo oštećeno. Svašta se izdešavalo nakon što mu je urađena biopsija“.

Put u Belorusiju

Miloš je trenutno pušten kući sa VMA, zbog praznika, ali se sledeće nedelje vraća u bolnicu.

U međuvremenu, njegova devojka, porodica i ostala rodbina užurbano skuplja novac za put i lečenje u Belorusiju koja je Milošu jedina nada.

„Doktor ga je pustio za praznike da se malo odmori od bolnice, ali vraća se za operaciju. Moraju da izvade njegov bubreg kako ne bi bilo problema za sledeću transplataciju. Ja ne odustajem i idemo dalje, samo da Miša bude dobro i da se oporavi. Ja ću i dalje juriti da se skupi novac za transplataciju u Belorusiji. Tamo bi trebalo da obavi pregled, da se prijavi na listu čekanja, a onda nam preostaje samo da se nadamo da ga što pre pozovu“, kaže nam Marija.

POMOZIMO MILOŠU da što pre sakupi neophodan novac:

Slanjem SMS poruke 1552 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001725565-50

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000001726358-96

IBAN: RS35160600000172635896

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Zbog čega nastaje kamen u bubregu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare