Foto: Shutterstock

Članovi Saveta za obrazovanje Grada Zrenjanina su, posle sednice na kojoj su razmatrana dešavanja i oglašavanja o srednjoj školi "Uroš Predić" iz tog grada jednoglasno dali punu podrška inicijativi Gradskoj upravi i gradonačelniku tog grada koji je predložio da se obrazovni profili te škole rasporede u druge škole.

Članovi Saveta, kako su naveli, oglasili su se danas saopštenjem u cilju podrške gradonačelniku za podnet predlog za izmenu Pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine Savet.

Naveli su da se, analizirajući podatke o broju učenika koji na teritoriji Srednjobanatskog okruga završavaju osnovnu školu i koji gravitiraju ka srednjim školama u Zrenjaninu, uviđa kontinuiran pad broja učenika stasalih za upis u srednje, te da taj negativni trend pogađa srednje stručne škole u kojima se moraju obezbediti uslovi za školovanje učenika na obrazovnim profilima koji su konkurentni na tržištu rada i potrebni privredi.

Izrazili su očekivanje da, ukoliko bude usvojena inicijativa za izmenu odluke o mreži škola upućena Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, rukovodstva škola, u koje se postojeći obrazovni profili izmeste, učine sve da se isti smerovi popularišu, predstave budućim učenicima kao prilika za perspektivno zapošljavanje, a da za zaposlene koje preuzmu iz HPTŠ „Uroš Predić“ stvore podsticajne uslove za dalje usavršavanje i neometan rad.

„Članovi Saveta će zajedno sa odgovornim licima Grada u okviru svojih nadležnosti učiniti sve da proces transformacije za učenike i zaposlene bude kvalitetan, sveobuhvatan, neometan i bez prekida kontinuiteta u nastavku obrazovanja i rada“, poručili su.

PROČITAJTE JOŠ

Saopštenje su potpisali predsednik Saveta za obrazovanje, član Gradskog veća Slaviša Vlačića, kao i pomoćnice gradonačelnika, načelnice Školske uptave i Odeljenja za društvene delatnosti, dekan Tehničkog fakulteta u tom gradu, vd direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija, kao i predsednici aktiva osnovnih i srednjih škola, predstavnici studentskog i Doma učenika srednjih škola, Pedagoškog zavoda Vojvodine i Predškolske ustanove.

S druge strane, zbog najave gašenja škole Sindikat zaposlenih u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“ najavio je štrajk upozorenja za utorak, 13. februara, kada neće održati prvi čas u obe smene.

Oni traže da gradonačelnik opozove inicijativu upućenu Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i stav da se za narednu ne izvrši upis učenika u prvi razred naredne školske godine.

BONUS VIDEO Grad Zrenjanin planira da zatvori srednju stručnu školu Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar