Ruski antiratni aktivista Petar Nikitin koji godinama živi u Srbiji i kritikuje Putina i rat u Ukrajini, zadržan je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" po povratku sa odmora. Kaže da mu je BIA bez osnova zabranila ulazak u Srbiju. Na ničijoj zemlji, na aerodromu, proveo je već drugu noć i uživo se uključio u jutarnji program televizije Nova S, istakavši da još uvek nema nikakvih informacija niti saznanja zašto je još uvek na aerodromu.

„Obrazloženje je bilo ovako – na papiru Vama je zabranjen ulaz u Srbiju jer je u odnosu na Vas, na snazi mera zabrane ulaza u Srbiju. Ja to tumačim kao ‘radimo ovo jer nam se može'“, istakao je aktivista.

Dodao je da mu ovakvu situaciju priređuje generalno država Srbija, odnosno pogranična policija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rečeno mi je da to nije njihova odluka, nego da je to odluka odozgo i nagovešteno mi je da su čekali tri sata da im se javi BIA kada je trebalo da se donese odluka. Došao sam u Srbiju pre više od 20 godina i od tada redovno ulazim i izlazim iz zemlje. Između oktobra, kada sma poslednji put ušao u zemlju, nisam imao nikakvih problema, a između oktobra i ovog perioda osnovali smo Rusko demokratsko društvo. Očigledno se to nije svidelo ljudima u Moskvi, pa su zamolili Vulina da nešto uradi po tom pitanju“, ispričao je aktivista.

Istakao je da nikada nije bilo nikakvih problema, niti pitanja od BIE, te da mu nije jasno zašto BIA nije ranije regaovala ako smatra da su njegove aktivnosti opasne.

„Ja sam nastanjen u Srbiji, nemam drugu kuću, niti boravak. Nemam gde da se vratim, ovde je moj dom. Nikada me nije pozvala policija, niti su me zvali na razgovor. Da sma zaista opasan, valjda je trebalo preduzeti mere dok sam bio u Srbiji. Jedino mogu da čekam „, poručio je aktivista.

Šta je još ispričao ruski aktivista koji je još uvek na beogradskom aerodormu, pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Ruski aktivista zadržan na aerodromu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar