Ruska porodica Tereh Foto: Privatna arhiva

Ruska državljanka Irina Tereh saopštila je danas da joj je rešenjem policijske uprave u Šapcu odbijen zahtev za privremeni boravak u Srbiji, koji je tražila na osnovu prava spajanja porodice sa njenim maloletnim sinom Markom, koji ima dozvolu za boravak u Srbiji na tri godine.

“Opet, kao i prethodni put, rešenju nedostaje obrazloženje. Ne objašnjavaju mi razloge za odbijanje boravka sa mojim 11-godišnjim sinom, koji u Srbiji ima boravišnu dozvolu na tri godine. Šokirana sam! Naša porodica više neće moći da živi i radi u Srbiji, u zemlji koju smo smatrali svojim domom” napisala je Irina Tereh u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Nova.rs je već pisala o problemima porodice Tereh. Kako je svojevremeno javnost obavestio aktivista Ruskog demokratskog društva Petar Nikitin, tročlana porodica, koju čine Irina, Sergej i njihov sin Mark su došli u Srbiji iz ruskog grada Jaroslavlja.

Od 2019. godine Terehovi žive u Banji Koviljači, gde su kupili kuću u kojoj su napravili porodični hotel. U avgustu 2023. godine podneli su zahteve za stalno nastanjenje, ali su dobili rešenje MUP-a kojima im se, kako je tada saopštio Nikitin, odbija stalno nastanjenje po osnovu da BIA „raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju“ za njegovo odobrenje“.

Irina Tereh sada saopštava da će Srbiju morati da napusti zajedno sa svojom porodicom i njihov Mark, koga je pre samo nedelju dana nagradila loznička vlada za prvo mesto na međunarodnom i prvo mesto na republičkom takmičenju u solfeđi i teoriji muzike.

“Srbija svojim rukama proteruje talentovano dete koje bi svojim uspesima moglo da koristi zemlji. Sada plačem od bespomoćnosti i nesigurnosti. Kako je to moguće, u 21. veku, u centru Evrope, bez objašnjenja, bez odgovora na sva naša pisma i žalbe, do sada bez odgovora na otvoreno pismo građanima Srbije, nama, posle 5 godina legalnog boravka i rada u Srbiji, bez kršenja zakona, uskraćena je mogućnost življenja i rada, a ipak, ne žele ni da objasne razloge svoje odluke. Verujem da bi takva situacija bila nemoguća u pravnoj demokratskoj državi” kaže na kraju svog pisma Irina Tereh.

Da podsetimo, grupa „Branimo ruske porodice od proterivanja!“ sa društvene mreže Fejsbuk pokrenula je u martu ove godine peticiju kojom se traži da se preispita odluka nadležnih da se ukine boravka porodici Tereh po osnovu „bezbednosti Republike Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare