Foto: NOVA S

Gost današnje emisije "Među nama" bio je korisnik društvene mreže Tviter pod nalogom @XudRobin, koji već danima objavljuje tabele koji su, prema njegovim rečima, dokazi da pojedini portali u Srbiji direktno pomažu simpatizerima SNS da kroz sistem Castle nesmetano ostavljaju veliki broj pluseva i minusa na određene vesti i tako veštački formiraju javno mnjenje.

Takozvani Robin Hud sa Tvitera, odnosno „lovac na botove“, koji je želeo da ostane anoniman, ispričao je u današnjoj emisiji kako funkcioniše sistem za botove.

„Bot je, govoreći narodskim jezikom, mašina koja je napravljena da unapred određenim smernicama. Ima za cilj da podržava predsednika Srbije i vladajuću stranku, te svakog ko piše suprotno tome, trudi se da predstavi kao neprijatelja predsednika, stranke, a neretko i Srbije“, ističe gost emisije.

Ovaj „lovac na botove“ rekao je u emisiji „Među nama“ da je u celu priču oko „botovanja“ uključeno mnogo ljudi i istakao neke od njih koji su najinteresantniji.

„Reč je o članu glavnog i izvršnog odbora SNS Slaviša Mićanoviću, druga osoba je savetnica u poslaničkoj grupi SNS Marija Jovičić i treća interesantna osoba je Simo Čulić. Čulić je ranije bio u kabinetu Tomislava Nikolića, a po pisanju nekih medija, on je sada zaposlen u BIA. Pored toga, u ceo ovaj sistem botovanja direktno su uključeni portali Kurira i Espresa“, rekao je on.

Kako je naveo, u aplikaciji koju botovi koriste pronašli su u jednom delu koda omogućen nesmetan pristup pomenutim portalima, koji im pruža mogućnost da neograničeno stavljaju minuseve i pluseve na vesti.

„To znači da svako od botova, koji pristupa tim portalima, u mogućnosti je da ostavi bezbroj pluseva ili minuseva na vestima. Cela ekipa botova je podeljena po regijama, a potom i po opštinama. U tim opštinama su zavedeni svi botovi imenom i prezimenom, mestom prebivališta i svojim jedinstvenim brojem. Po tome jasno može da se vidi ko i koliko radi na mesečnom nivou“, rekao je gost i dodao da opština Pećinci prednjači po broju botova.

On je u emisiji istakao i da Srpska napredna stranka (SNS) za potrebe botovanja koristi servere koji se nalaze na linku Telekom Srbije i registrovani su na sedištu ove stranke. Ono što je interesantno jeste i činjenica da svi botovi rade u državnim preduzećima.

„Svi botovi uglavnom su zaposleni u javnim preduzećima. Ono što je interesatno jeste da je obaveza svakog od njih da se pri dolasku na posao uloguju na pomenuti sistem. Recimo, ako se pojavi vest koja je bitna za vladajuću stranku, istog trenutka se botovi usmeravaju na tu vest i dužni su da pišu hvalospeve“, rekao je ovaj lovac.

On je izjavio i da botovi imaju zadatak da podržavaju sve funkcionera SNS, dok su dužni da o opoziciji postavljuju razne pogrdne komentare. On je ukazao i na nekoliko primera pomenutog botovanja.

„Najdrastičniji primer je pogibija žene na naplatnoj rampi „Doljevci“. Istog trenutka kada je objavljana vest, unutar bot sistema svi su bili dužni da komentarišu u maniru da „Zoran Babić nije vozio pomenuti automobil, da je to svakom moglo da se desi i da je on ponudio ostavku i da je to jako lepo s njegove strane“. Drugi primer je kada je poslanik Aleksandar Martinović rekao da je Aleksandra Jerkov „ustaška kurva“, botovi su tada dobili smernice da pišu da on nije tako mislio“, rekao je gost emisije.

Prema njegovim rečima, uvek su na tapeti lideri opozicionih partija, poput Dragana Đilasa, Vuka Jeremić, Sergeja Trifunovića, Rade Trajković i drugih.

„Oni su u „bot sistemu“ zavedeni sa prioritetom 3., što znači da svi koji su u programu, istog trenutka kada se objavi neka vest o njima, moraju da odu na nju i da pljuju i omalovažavju te ljudi. U svemu ovome oštećeni su građani Srbije, jer se iz državne kase izvlače pare za botovanje“, rekao je on.

Celo gostovanje pogledajte na sledećem linku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare