Ratko Ristic dekan Sumarskog fakulteta
Ratko Ristić dekan Šumarskog fakulteta, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Previše je koincidencije i izdatih papira koji u meni bude sumnju. Da li Zorana Mihajlović govori istinu kad kaže da ništa nije odlučeno? Imate izjave zvaničnika Rio Tinta koji govore o svom rudniku u Srbiji", poručuje profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Ristić kaže da je na protestu u subotu postavio pitanja koja treba da demistifikuju, kako je rekao, čudna ponašanja zvaničnika Srbije.

„Stalno se ističe da ništa nije odlučeno, čitam izdata dokumenta, govore kao da je neko nešto odlučio u ime države i da se pokušava jedno maskiranje pravog plana i odluke. Donet je prostorni plan područja posebne namene za eksploataciju jadarita, formirana je radna grupa, u kojoj pored Zorane Mihajlović sede predstavnici svih ministarstava i cilj radne grupe je da se pomogne što brža implementacija projekta jadarita i da se rešavaju problemi. Članovi su i direktorka kompanije Rio Sava, drugi sekretar Amb Australije i predsednik Misije Svetske banke u Srbiji. Ta radna grupa je vrlo reprezentativna, a kažu da ništa nije odlučeno. Zašto neko pravi radnu grupu ako ništa nije odlučeno“, navodi Ristić.

To što je Loznica poništila prostorni plan nije loše, navodi Ristić, ali dodaje da je to najniži planski dokument. Ključni dokument je, napominje, prostorni plan koji je uredbom donela Vlada.

„To je nešto što bi trebalo donositi tek kad je izvesno da će se neki projekat sprovesti. Vlada da poniš prostorni plan i izdate lokacijske uslove. Direktor Puteva Srbije Drobnjak je priznao da je ovlastio Rio Sava da prikuplja uslove za izradu projektne dokumentacije za prilaznu putnu infrastrukturu, a RGZ filijala Loznica poslala je rešenja o prenameni poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko, a ništa nije odlučeno. Previše je koincidencije i izdatih papira koji u meni bude sumnju. Da li Mihajlović govori istinu kad kaže da ništa nije odlučeno? Imate izjave zvaničnika Rio Tinta koji govore o svom rudniku u Srbiji“, rekao je profesor Ristić za N1.

Na pitanje koliko je realno da Rio Tinto ode iz Srbije, ako je toliko uložio, Ristić kaže da treba znati da je Rio Tinto vršio istraživanja, a da njima, nada se, niko nije izdao eksploataciona prava.

„Ako država drži do sebe i interesa naroda da sačuvamo životnu sredinu, ako država zastupa narod, onda da smogne snage i kaže nema kopanja litijuma u Srbiji. Svaka Vlada mora da se opredeli da li je sa sopstvenim narodom ili nije s njim“, dodaje.

Jedno od pitanja je i ako Rio Tinto ode, šta ako dođe neko drugi?

„Takvi rizici uvek postoje, kada govorim protiv realizacije ovog projekta, ja mislim na bilo koju kompaniju koja bi ušla na jedan stabilan poljoprivredni predeo od koga živi hiljade ljudi, gde imamo potencijala za visokoprofitabilnu poljoprivrednu proizvodnju koja bi donela više korsti nego litijum. Stanovništvo u tim selima treba pomoći da tu ostane. Ako stalno pričamo da nam se gase sela, zašto ruinirati nešto što je paradigma uspešnosti? Moramo da podržimo naš narod i da se brinemo o boljitku naše države. U tom stavu je ista distanca prema bilo kome, podržavamo napredak i odgovorne investitore i projekte koji nisu invazivni za životnu sredinu“, rekao je Ristić.

Sa protesta je dat rok Vučiću da do Božića izbriše projekat Jadar.

„Angažovali su se brojni pokreti i političke partije, nikada nisam bio član nijedne partije i nije lepo da me Mihajlović proziva i traži da predstavim politički program. Ti ultimatumi će verovatno biti podržani daljim protestima i daljim aktivnostima ukoliko vlada ne povuče potez da se obustavi projekat Jadat i drugi projekti iskopavanja litijuma. Rio Tinto je kupio 140 hektara zemljišta, to je trećina za prvu fazu projekta. Posed zemljišta ne znači da imate slobodu da na tom zemljištu radite šta hoćete. Mogu da pokušaju na neki primeren način da iskoriste taj prostor“, rekao je Ristić.

Zorana Mihajlović je rekla da je Ristić bio član Republičke revizione komisije i da su u to vreme usvojeni projekti za gradnju 14 minihidroelektrana.

„Jesam član revizione komisije u kojoj sedi tridesetak ljudi, jesam glasao za odobravanje idejnih projekata za nekoliko MHE, to je bilo do 2017. kada sam shvatio koliko je štetno i već 2017. sam prvi napisao negativan izveštaj za jednu MHE na reci Visočici, na osnovu čega je ministar Trivan povukao saglasnost i projekat je obustavljen. Do 2017. nisam imao predstavu koliko je to štetno, a onda sam digao glas. Ministarka da objasni zašto nije poništila dozvolu za MHE u selu rakita, jer su prekršeni mnogi zakoni“, rekao je Ristić.

Bonus video: Govori na Ekološkom protestu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar