Foto: Shutterstock

Kolorektalni karcinom, karcinom debelog creva i karcinom rektuma predstavljaju razviće malignih tumora završnog dela digestivnog trakta. Karcinom debelog creva je treći po učestalosti rak kod muškaraca i drugi po učestalosti kod žena. U svetu je otkriveno više od dva miliona slučajeva u 2020. godini.

Rak debelog creva je drugi najčešći uzrok smrti od svih karcinoma, koji je odgovoran za skoro milion smrtnih slučajeva u 2020. godini. Globalno, to je jedan od karcinoma čija se učestalost konstantno povećava i čini 11 odsto svih dijagnoza malignih tumora.

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 4.500 novih slučajeva, što ga čini drugim najčešćim tumorom, a vodeći je uzrok umiranja od karcinoma kod oba pola u našoj zemlji sa više od 3.000 preminulih godišnje, kaže za portal N1 dr Milan Jovanović.

Uzroci nastanka

Dr Jovanović kaže da više faktora dovodi do razvoja kolorektalnog karcinoma, te se stoga ne može govoriti uticaju jednog činioca za razviće ove opake bolesti.

„U većini slučajeva kolorektalni karcinom nastaje od displastičnih adenomatoznih polipa. Proces nastanka polipa traje više godina i podrazumeva isključivanje različitih gena koji potiskuju tumore i popravljaju DNK, ali i istovremenu aktivaciju onkogena, gena koji favorizuju nastanak tumora. Ovo daje prednost selektivnom rastu epitelnih ćelija debelog creva i pokreće transformaciju od normalne sluzokože creva do adenomatoznog polipa i konačno do invazivnog kolorektalnog karcinoma“, objašnjava on.

PROČITAJTE JOŠ

On dodaje da godine starosti predstavljaju najveći faktor rizika za nastanak sporadičnog kolorektalnog karcinoma, jer 99 odsto slučajeva se javlja kod ljudi starijih od 40 godina i 85 odsto kod onih starijih od 60 godina.

„U Evropi se incidencija kolorektalnog karcinoma postepeno povećava, delom zbog starenja stanovništva, ali i zbog povećanja incidencije specifične za uzrast, što sugeriše da način života ili faktori životne sredine, ili oboje, doprinose tome“, ističe on.

Pored starosti, porodična istorija je najčešći faktor rizika za kolorektalni karcinom. Porodična adenomatozna polipoza i nasledni nepolipozni kolorektalni karcinom su najčešće bolesti koje se nasleđuju i od kojih se razvije kolorektalni karcinom, navodi doktor.

„Takođe, u faktore rizika spadaju i muški pol, šećerna bolest, hirurško odstranjenje žučne kese, ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Ne treba zaboraviti da gojaznost, fizička neaktivnost te životne navike u vidu ishrane bogate crvenim mesom i mesnim prerađevinama, smanjeno unošenje mleka, mlečnih proizvoda, voća, povrća, konzumacija alkohola i duvana, predstavljaju značajne fatkore rizika za nastanak ove bolesti, a na koje možemo uticati“, naglašava on.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Dr Bukarica: HPV vakcina štiti kod 90% karcinoma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar