Edževit Piroglu Foto:privatna arhiva/atik

Predstavnik Alijanse evropskih demokratskih snaga Berk Ozdemir pozvao je danas na konferenciji za novinare da "kurdski demokratski borac Edževit Piroglu, koji je bio u pritvoru, a potom prebačen pod policijski nadzor u Srbiji, bude pušten na slobodu i da se stvore uslovi za njegov siguran prolazak u drugu zemlju".

„Antifašistička borba je legitimna u celom svetu. Pritisak na Piroglua zbog njegovog antifašizma mora prestati odmah. On ne sme biti izručen fašističkoj državi Turskoj“, rekao je Ozdemir i dodao da će blisko pratiti proces i nastaviti sve dok pravda ne bude zadovoljena.

Organizatori konferencije istakli su da je Piroglu već 180 dana protivpravno zatvoren u Srbiji i da je trenutno pod policijskim nadzorom u Opštoj bolnici u Pančevu u koju je prebačen iz Prihvatilišta za strance, nakon 110 dana štrajčka glađu tokom kojeg je tražio poštovanje svojih ljudskih prava.

Kako su dodali, Piroglu je inicijalno zatvoren pre skoro tri godine u ekstradicionom procesu po zamolnici Turske, a Apelacioni sud je rešenje o ispunjenu zamolnice odbio ocenjujući da nisu ispunjeni uslovi predviđeni međunarodnim ugovorima za ekstradiciju.

Predstavnik Inicijative za slobodu Edževita Piroglua Ratibor Trivunac istakao je da je Piroglu dva puta štrajkovao glađu i da sada ima malo više od 40 godina, te da ga jedino mogu prepoznati po osmehu.

Profesor Jovo Bakić rekao je da je posramljen kao građanin Srbije, jer je Srbija „oteta republika i svedena na lovačkog psa jedne druge države, naopakog režima – režima Erdogana i da je to je izuzetno ponižavajuć položaj“.

„Država čiji sam građanin učestvuje u progonu nevinog čovek i taj neljudski odnos jeste nešto što bi trebalo da zanima i sve građanke i građane Srbije, jer je to naša sveopšta sramota“, rekao je Bakić.

On je dodao u optužnici postoje teške nelogičnosti, da je ona neodrživa i da je Apelacion sud to i presudio, te da je Piroglu u zatvoru bez ikakvog pravnog temelja.

Bakić je rekao da vlast u Srbiji ne poštuje odluku sopstvenog suda i donosi mere zadržavanja Piroglua u zatvoru.

Advokat Milan Vuković koji je bio branilac Piroglua u slučaju ekstradicije istakao je da su obavestili policiju da on želi da napusti Srbiju i pitao zašto mu se to ne omogućava.

Kako je rekao, time što se Piroglu zadržava nakon pravosnažne presude Apelacionog suda da se odbija zahtev Turske, krši se konvencija o ljudskim pravima i to član 5 konvencije.

On je dodao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo dva suprotna rešenja – da Piroglu mora da napusti Srbiju i drugo da mora da ide u Prihvatilište za strance.

Poslanik nemačkog Bundestaga Andrej Hunko rekao je da je dobro što srpski zakoni imaju jasna pravila koliko dugo možete nekoga zadržati u ekstradicionom pritvoru i da treba poštovati sopstveni zakon.

„Razumem da ima mnogo pritisaka, političkih pritisaka Turske na Srbiju, kao što Turska ekonomski i politički pritiska druge male zemlje da izruče nekoga. Ali optimističan sam da Srbija poštuje sopstvene zakone i sudove i da ćemo uskoro videti oslobađanje Edževita Piroglua“, istakao je Hunko.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare