gužva na grčkim plažama
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija rekao je za RTS da prve grupe turista, koji su pre pandemije uplatili aranžmane, putuju u Grčku 15. juna. Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša takođe je za RTS naveo da SZO može dati preporuke, ali da su zemlje slobodne da donose odluke o otvaranju ili zatvaranju granica ili uvođenju karantina.

Grčka je najavila otvaranje granica za turiste. Iz Brisela je poručeno da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna, a da zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica EU – do čega bi trebalo da dođe početkom jula.

Sa druge strane, Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se situacija sa koronavirusom globalno pogoršava i da u onim zemljama koje su popustile mere raste broj novozaraženih. Da li, gde i kako putovati na letovanje – bila je tema emisije „Oko ekonomije “ na RTS.

„Mnogo je nepoznanica, videćemo kako će se stvari odvijati kako bude odmicalo leto i kako se bude razvijala epidemiološka situacija.

Aleksandar Seničić / Foto: N1

Prva grupa turista kreće 15. juna za Grčku i to će zapravo biti test – kako će oni proći i u pozitivnom ili negativnom smislu se odraziti na ovu sezonu“, navodi Seničić.

Navodi da građani Srbije još uvek ne mogu da putuju u – Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju i sve zemlje EU.

„Do 15. juna ne postoje protokoli odnosno nemoguće je ući osim sa radnom dozvolom ili eventualno sa boravišnom dozvolom u tim zemljama i to podrazumeva odlazak u karantin“, navodi Seničić.

Dodaje da građani Srbije mogu da putuju u Rumuniju i Bugarsku na osnovu međudržavnog sporazuma.

„Nama je važno da znamo šta ćemo uraditi ako se nešto desi. Grčka je izašla sa zvaničnim stavom da će oni tretirati sve goste koji dolaze u tu zemlju ukoliko dođe do pozitivnih slučajeva, oni će biti smešteni u karantin o trošku države. Ukoliko bude bila potrebna medicinska pomoć takođe će se Grčka pobrinuti za to“, objašnjava Seničić.

Dodaje da su Turska i Tunis najavili slične mere.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša navodi da SZO može dati preporuke, ali da su zemlje slobodne da donose odluke o otvaranju ili zatvaranju granica ili uvođenju karantina

„Mi nikada nismo kao organizacija savetovali države da uvedu ograničenje u međunarodnim putovanjima. Ali, jeste naša preporuka da ako se radi o nekom žarištu da se uspostave mere kojima bi se sprečio izvoz ili uvoz preko različitih regiona“, navodi Ivanuša.

Ocenjuje da je u interesu svake zemlje da se osoba obolela od kovida 19 stavi u izolaciju, bilo da je stranac ili domaći stanovnik.

Marjan Ivanuša / Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDŽIĆ / an

„Jako je bitno da zemlja ima na raspolaganju dovoljno kapaciteta za testiranje, lečenje obolelih i izolaciju kontakata“, navodi Ivanuša.

Preporučuje striktno poštovanje mera koje nalaže medicinska struka, pre svih fizičke distance, pranja ruku, nošenja maski, uz očekivanu izolaciju ako neko razvije simptome virusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)