koronavirus kcv
Foto: N1

Kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i KBC „Dragiša Mišović“ danas je dostavljeno ukupno šest tona koncentrata za pravljenje 50.000 litara rastvora dezinfekcionog sredstva natrijum hipohlorida.

Koncentrate je dopremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u saradnji sa RFZO.

Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, ta sredstva koristiće se za dezinfekciju podova u kliničkim centrima, ali i za otvorene površine.

„Po nalogu predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić u prethodna dva dana Ministarstvo poljoprivrede sa RFZO je preuzelo koordinaciju za nabavku dezinfekcionih sredstava“, rekao je Nedimović novinarima tokom dostavljanja dve tone koncentrata u KC Srbija.

Nedimović ističe da se od dve tone koncentrata može napraviti 20.000 litara rastvora natrijum hipohlorida, a to sredstvo je, navodi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije najbolje za borbu protiv korona virusa.

Ministar je zahvalio Vodovodu u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, koji su, kaže, svojim mašinama uspeli da proizvedu sredstva za dezinfekciju.

„Imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava za prioritete koje je odredio RFZO, a to su klinički centri, da opslužujemo svaki dan. Mi možemo dnevno da proizvedemo pet do šest tona koncentrata, a to znači da napravimo 50.000 do 60.000 litara rastvora“, istakao je Nedimović.

Kaže da se sada traže mogućnosti da se to sredstvo proizvodi i u vodovodima manjih sredina koji imaju hlorogen.

„Pokušaćemo da u seoskim vodovodima proizvedemo po 100, 200, 300 litara, jer, nažalost, dezinfekciona sredstva su uglavnom bila sirovina upućena za inostranstvo“, ukazao je Nedimović.

Kaže i da je opremu za proizvodnju tog dezinfekcionog sredstva proizvela kompanija „Sigma“ iz Kule.

Količina koja je dostavljena Kliničkom centru Srbije, a to su dve tone, dovoljna je za naredna dva dana, kaže Nedimović, i dodaje da će sutra taj klinički centar dobiti novu količinu, jer je ta institucija prioritet.

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da u toj zdravstvenoj instituciji postoji 200.000 kvadrata radnog prostora, a na Infektivnoj klinici 11.000 kvadrata i da je zato izuzetno važna dostava dezinfekcionih sredstava.

„Mi ćemo biti u mogućnosti da od danas dezinfikujemo prostor na infektivnoj klinici na svakih sat vremena, a na ostalim klinikama na svakih pet sati. To su osnovni preduslovi da bismo mi mogli da sprovedemo svoje zadatke na najbolji mogući način“, naglasio je Ašanin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram