Foto:EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS/Promo/APR.gov.rs

Privatna firma "Valir" sa sedištem u Beogradu, koja je slala mine za Bangladeš avionom koji se srušio iznad Grčke, osnovana je na samom kraju 2019. Već sledeće godine u biznisu trgovine oružjem pravi prihod od preko milijardu i po dinara, a 2022. čak 6,5 milijardi dinara, odnosno oko 55 miliona evra. Sve to ostvarila je firma koja se do 2019. nikada nije bavila trgovinom oružjem.

„Valir doo“ osnovan je pre samo tri godine (2019), tada sa sedištem u u Ulici Paunova 24. Prema aktuelnim podacima iz Agencije za privredne registre ta adresa je promenjena i sada se vodi na Hercegovačku ulicu u Beogradu na vodi.

Firma ima samo jednog zakonskog zastupnika, koji je ujedno i direktor – Mladen Bogdanović inače 1985. godište.

On je sa kapitalom od 100 dinara otvorio firmu koja danas prihoduje oko 55 miliona evra.

Prema podacima dostupnim na sajtu APR u firmi koja prihoduje desetine miliona evra rade tri zaposlena.

Zvanično objavljeni finansijski izveštaji pokazuju neverovatan uspon jedne firme.

Budući da je „Valir“ osnovan na kraju 2019. godine, očekivano je da prihodi budu nula dinara. Već sledeće godine situacija se menja. Tada firma beleži prihod od više od 1,5 milijardi dinara.

Foto:APR.gov.rs

A onda sledi vrtoglavi rast u 2021. godini kada beleži prihode od više od 6,5 milijardi dinara.

Sve to beleži firma koja do tada nije imala nikakav izvozni, stručni ili bilo kakav drugi „bekgraund“ povezan sa trgovinom oružjem.

Direktor za Nova.rs o tovaru

Podsetimo, firma „Valir“ vlasnik je pošiljke koja se nalazila u ukrajinskom avionu koji je pao u Grćkoj kod mesta Kavala. U izjavi za Nova.rs, direktor Mladen Bogdanović rekao je da su pitanju školske mine čiji je izvoz dogovoren i ugovoren 2021. godine sa Ministarstvom odbrane Bangladeša.

Po njegovim rečima prevoz tereta i kompaniju čiji se avion srušio, angažovao je kupac.

„Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poleteo avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku“, izjavio je on.

O padu aviona oglasio se i Ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je avion poleteo za Bangladeš i da je prenosio 11,5 tona oružja.

Pad aviona i „osetljiva“ pošiljka otvorili su još jednom pitanje kome sve Srbija izvozi naoružanje, te u kakvoj su vezni privatni interesi pojedinačnih trgovaca oružjem sa tzv. državnim interesima.

Osim toga, postavlja se pitanje i zašto se pored državnog trgovca oružjem Jugoimorta, ponovo angažuje posrednik. Na taj način zarada od prodaje ide u džep privatnika umesto na račun SDPR-a.

Bonus video: Srušio se ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare