Prosvetni radnici u Srbiji su se, doslovno rečeno, naoštrili i ustremili ka jednom jedinom cilju - ispunjenju zahteva koje su izneli pred Vladu prošle godine i koje je Vlada, na čelu sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić, potpisala i "overila" pečatom. Nažalost, kako i sami kažu, izigrani su i ostavljeni na cedilu, zbog čega su od početka nove školske godine krenuli s protestima i obustavom rada. Danas su reprezentativni sindikati potvrdili drugi štrajk za redom - u petak 1. novembra, dok će od 4. novembra započeti radikalnije mere.

Članovi četiri reprezentativnih sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije danas su potvrdili da će u petak 1. novembra stupiti u štrajk sa početkom u 12 časova.

Nakon štrajka, oni će od ponedeljka 4. novembra započeti primenu „radikalnijih mera“, koje podrazumevaju skraćene časove na 30 minuta u svim školama u kojima postoje članovi sindikata. Istovremeno će i predškolske ustanove koje su u članstvu reprezentativnih sindikata, organizovati vid borbe tako što će prijem dece vršiti do 9.00 časova.

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić govori za Nova.rs o detaljima ovog protesta.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nakon što smo primetili da Ministarstvo prosvete, finansija i Vlada nemaju nameru da vode pregovore sa prosvetnim radnicima u smeru ispunjavanja ciljeva postavljenih Protokolom, ali takođe i nekih novih nastavaka pregovora oko kolektivnog ugovora i cene rada za narednu godinu, sva četiri reprezentativna sindikata donela su zajedničku odluku. Mi zapravo stupamo u seriju štrajkova“, objašnjava Gašić.

Iznenađenje za Vladu i ministarstvo

Kako dodaje, prosvetni sindikati imaju detaljan plan o narednim koracima sindikalne borbe, ali ih neće u potpunosti otkrivati, kako bi Vladu i Ministarstvo prosvete držali u neizvesnosti.

„Verujem da će oni nakon naše borbe utvrditi koliko smo ozbiljni. Najpre, u petak 1. novembra stupamo u totalnu obustavu rada. Nijedna škola u kojoj postoji reprezentativni sindikat odnosno članovi, neće raditi toga dana i umesto da ulazimo u učionice, mi ćemo se ponovo okupiti i organizovano sastati ispred Skupštine, a potom ispred zgrade Vlade ili Ministarstva prosvete, još uvek nismo precizirali. Skup je u 12 časova“.

Protest prosvetnih radnika Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ideja je, objašnjava portparol Unije, da javnosti, Vladi i državi skrenu pažnju na to da i oni (prosvetni radnici) imaju decu.

„Pored toga što ćemo pozvati sva stručna Društva, fakultete, studente, Društvo direktora, predškolske ustanove da nam se pridruže, mi ćemo pozvati i naše članove porodice da se vidi da nešto i za našu decu može da se uradi. Nakon toga, u nedelji koja bude sledila, najpre će u štrajk stupiti sve škole na teritoriji Beograda, ali i okolnih gradova. Te škole stupiće u zakonski štrajk od 30 minuta. U toj nedelji koja ide u susret obeležavanju Dana prosvetnih radnika, organizovaćemo još jednu konferenciju za medije i još jedan protest. Ako i dotle Vlada ne bude postupala onako kako bi trebalo da učini, odmah nakon toga nastavićemo štrajk i proširiti ga na druge školske uprave“, navodi naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Prosvetni radnici novim protestom žele da skrenu pažnju Vladi i državni na njihov materijalni položaj, ali i da objasne javnosti da oni nisu neradnici, kako pojedini misle.

„U narednom periodu na razne načine ćemo da širimo primere o radu naših kolega i najboljih učenika, i ne samo o uspehu, nego i o vaspitno – obrazovnoj ulozi škole bez koje se ne može. Da i roditelji shvate da je svaki naš korak usmeren na budućnost i obrazovanje njihove dece. Mi nismo neradnici, vrlo smo čestiti i vredni ljudi“, kaže Gašić.

Podsetimo, razočarani što Vlada Srbije odnosno premijer Miloš Vučević nije ispunio zahteve zaposlenih u školama i preškolskim ustanovama, reprezentativni sindikati obrazovanja sproveli su jednodnevni štrajk 2. oktobra.

Tog dana u školama u kojima postoje sindikati, nije bilo nastave, dok predškolske ustanove nisu primale decu.

Oni traže da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, bude jednaka proseku Republike.

Osim para, na spisku zahteva sindikata je usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika po hitnom postupku, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

BONUS VIDEO: Prosvetari – Prihvatamo izvinjenje ali ne odustajemo od zahteva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare