Dušan Kokot Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Šabac

Zrenjanincima je juče iz česmi opet potekla crveno-braon voda, puna peska. Sagovornici  jutarnjeg programa NOVA S, Dušan Kokot iz Udruženja "Građanski preokret" i Siniša Gajin iz JKP "Vodovod i kanalizacija" odgovaraju na pitanje - kada će voda za Zrenjanice biti ispravna za piće. Dok jedan ističe da je postrojenje za prečišćavanje vode doživelo debakl, drugi tvrdi da je voda promenjene boje rezultat havarije i da poslednje analize dokazuju njenu ispravnost.

Prethodna tri dana Zrenjaninci su u česmama imali braon vodu koja je neprijatno mirisala.

„Loša voda nije novost za Zrenjanice“, rekao je Dušan Kokot iz Udruženja „Građanski preokret“.

Prikazujući kako izgleda voda iz česmi u ovom gradu, Kokot je istakao da je i ovog jutra potekla neispravna voda.

„Baš kao i proteklih 18 godina. Ovih dana smo imali problem sa havarijama, pa je voda u većem broju zrenjaninskih naselja bila žute boje i neprijatno je mirisala“, naveo je Kokot, dodajući da je potpuno jasno da je projekat ovog postrojenja doživeo potpuni krah.

On je podsetio da je Zrenjanin, za vreme vanrednog stanja po 24 sata bio bez teničke vode, u rubnim delovima grada nema ni pritiska, voda je neogovarajućeg kvaliteta.

Na pitanje novinara NOVA S kakvu vodu piju građani Zrenjanina, kratko je odgovorio: „Kupovnu, kao i proteklih 18 godina“.

Voda je u ovom gradu gotovo dve decenije zabranjena za upotrebu, ali Zrenjaninci i dalje uredno plaćaju račune za vodu.

„Udruženje je Građanski preokret radio je analize po kojima je cena vode u Nišu 50 dinara, a kanalizacije devet dinara. Ovde je voda 29, a kanalizacija 30 dinara. Manje-više mi plaćamo cenu kao što je plaćaju i u drugim delovima države, tamo gde je voda ispravna za piće“, ukazuje Dušan Kokot.

On ističe da je potpuno jasno da postrojenje za prečišćavanje vode doživelo debakl.

Foto: Shutterstock

„Ovo je političko pitanje. Za vreme vanrednog stanja su radjene analize, pokrenut je postupak za skidanje zabrane. U strahu smo da će zbog politike i blizine  izbora voda biti proglašena ispravnom za piće iako je jasno da ona nije ispravna“, zaključuje Kokot.

Siniša Gajin iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, pak, tvrdi da je havarija uzrok promenjenih svojstava vode u česmama domaćinstava u Zrenjaninu.

„Ova havarija na magistranom vodu vodovodne mreže, odakle se snabeva više od polovine grada prouzrokovala je zamućenje vode u delu grada koje se snabdeva sa ovog voda“, rekao je Gajin za NOVA S.

Kako ističe, havarije na vodovodnoj mreži od 1.500 kilometara, staroj više od 30 godina su normalne.

„Nakon svake ovakve havarije, normalno je da dodje do zamućenja vode. Ona postaje žuta, braon i dobija takva svojstva. Ovo je glavni vod, velika količina vode. Potrebno je i nekoliko sati da voda izađe iz sistema. Nakon toga, kada se stabilizuje pritisak, ona postaje kao što je bila i nema više takvih karaketeristika“,  navodi Siniša Gajin.

Na pitanje šta se dešava sa projektom prečistača vode fabrike, dokle se stiglo, on odgovara – „praktično do samog kraja“.

„Gradski zavod za javno zdravlje Zrenjanin i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd  su, od 5. marta do 27. aprila kontrolisali vodu u Zrenjaninu. Dobijeni rezultati koji potvrđuju da je voda u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Mi smo nakon toga 7. maja te rezultate predali odeljenju sanitarne inspekcije AP Vojvodine u Zrenjaninu, sa zahtevom da se ukine zabrana vode iz gradske vodovodne mreže. Kada će to biti je na sanitarnoj inspekciji da odluči. Iste rezultate kvaliteta vode je dobila i naša interna laboratovija“, zahključuje Siniša Gajin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare