Kablovaki operator moraće da plaća kanale po onoj ceni koju mu odredi Regulatorno telo za elektronske medije (REM), a neće smeti da ukine - to je ključna izmena medijskih zakona, koju je vlast u Srbiji pokušala da ubaci u predlog zakona bez prethodne javne rasprave. Advokat SBB-a Miloš Stojković rekao je za TV Nova da su u pitanju izmene "u poslednji čas", odnosno da verzija koja je bila na javnoj raspravi nije sadržavala te odredbe.

Stojković objašvanjava da to u praksi znači da kada se odredi da je neko na listi kanala koji moraju da se prenose i dođe do toga da se ne dogovore operator i televizija – REM može da „preseče“ i da donese cenu koju on misli da treba.

„To je jedna pogodna alatka da se disciplinuju operatori, imajući u vidu kakvo je stanje naših medijskih sloboda„, rekao je advokat SBB-a.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, kada imate takav alat i znate kako REM radi u tim sitaucijama – zašto bi uopšte televizije bile motivisane da pregovaraju.

„Poenta je u tome da će u jednom trenutku morati da se plati onako kako kaže REM – a do sada REM nije pokazivao nikakav senzibilitet prema tome da uravnoteži interese različitih strana u tom problemu“,

Upravo u tim doredbama se vidi opasnost da REM odredi cenu koja će ići u prilog samim televizijama a ne operatorima.

„Ne uzima podjednako u obzir interese obe strane“, ispričao je Stojković.

Pročitajte još

Kako priča, postoje mnogo veći problemi koji nisu rešeni ovim zakonima npr. funkcionerske kampanje i neka pitanja koje treba rešiti da bi se uspostavila nezavisnost REM-a – a ispada da se toliko pažnje posvećuje ovom pitanju koje ne bi trebalo da bude predmet tolike pažnje regulatora.

„Jednostavno, ovo je preveliko mešanje u tržišne odnose da bis e prepustilo slučaju“, istakao je Stojković.

Predlozima medijskih zakona država još više meša umesto da što više izlazi iz medijske scene.

U evropskim zemljama najčešće je pitanje komercijalnog pregovora, kako priča Stojković, kako se dolazi do te pravične naknade za prenos medijskih sadržaja i, ako se operator i televizija dogovore – suština je da ne može da se nametne neka obaveza, ističe Stojković.

BONUS VIDEO „Javnost da se spremi za potpuni mrak“: Ako prođu medijski zakoni, „laku noć“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar