Foto: Shutterstock

Praktično preko noći i bez konsultovanja sa upravom škole, grad Zrenjanin odlučio je da mu više nije potrebna srednja hemijsko-prehrambena škola. Ukoliko pokrajina odobri takvu odluku grada, oko 350 učenika od 1. septembra biće raspoređeno u druge škole, a zgrada osam decenija stare ustanove biće ustupljena srednjoj Tehničkoj školi. Profesori strahuju za uslove učenja i za svoja radna mesta, sindikati najavljuju proteste i tužbe, a grad za sada - ćuti.

Od šezdesetih godina prošlog veka bio je montažni objekat, delom napravljen od azbesta, glavna zgrada srednje Tehničke škole. Na letnjem raspustu 2023. inspekcija ga zatvara – zbog prokišnjavanja, pa se 1. septembra više od 700 đaka seli u srednju školu u komšiluku, prenosi N1.

Zgrada nije tesna, niko nije bio besan i problema skoro da i nije bilo. Dok početkom nove kalendarske godine domaćinima nije rečeno da moraju da se isele, da bi zgradu ustupili gostima.

„Za tako nešto saznali smo iz dopisa gradonačelika koji nam je dostavljen 25. januara. To je dopis u kom se ne daje saglasnost na naš plan upisa u pet odeljenja za narednu školsku godinu, iz kog se zaključuje da je ideja da škola prestane da postoji, kao ovakva, i da se sve naše razdeli u tri druge srednje škole, medicinsku, poljoprivrednu i tehničku“, kaže Jugoslav Bogdanović, direktor škole.

PROČITAJTE JOŠ:

U kratkom dopisu stoji da se odluka grada naslanja na elaborat, za koji niko u srednjoj školi „Uroš Predić“ nije ni čuo. Niko ga nije ni video, sve dok se nije pojavio na društvenim mrežama. Elaborat meri broj učenika po metru kvadratnom i kao rezultat dobija – prevelike troškove.

„I taj elaborat je onako enigma. Ako ćemo ići po kriterijumu prosečnog broja učenika u odeljenju onda verujem da u ovom trenutku ima barem 30 posto škola u Srbiji koje bi po tom kriterijumu mogle da budu zatvorene, i to nije dobro“, objašnjava direktor škole.

Ipak, grad je odlučio. Konačnu reč iz pokrajine sa strepnjom čekaju i profesori i đaci.

„Đaci se osećaju diskriminisano jer oni moraju da odlaze iz ove škole. Ne znaju gde će, osećaju se kao da gube nešto“, navodi Blanka Rakić Panić, profesorska hemije.

A gube, kaže, mnogo, jer nijedna druga škola nema ni slične uslove.

„Ova škola ima 30 učionica, osam laboratorija, mini pekaru, mini mlekaru, tekstilne četiri radionice. Sve je to već napravljeno, izgrađeno, druge škole to nemaju, i kako će se to preseliti, i da li će se to preseliti i da li će oni imati ovakve uslove rada“, objašnjava profesorka hemije.

Mnogo pitanja, za istu adresu.

Kao što kasne sa skidanjem novogodišnje dekoracije, tako kasni gradska uprava Zrenjanina i sa odgovorima na naša pitanja: Ko je sve osim gradonačelnika doneo odluku o gašenju jedne srednje škole, ko je sve učestvovao u donošenju elaborata, ko je usvojio taj akt ali i zbog čega je takva odluka doneta na prvom mestu?

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare