Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Polako, ali sigurno studenti privode kraju sve obaveze u susret letnjim rokovima. Reporteri Nova.rs uputili su se na Pravni fakultet u Beogradu kako bi proverili koji im to ispit zadaje najviše muka.

Pravu buru u javnosti prošle godine podigao je ispit na kome je palo više od 150 studenata Pravnog fakulteta. Reč je o predmetu Obligaciono pravo. U januarskom ispitnom roku samo je jedan student treće godine od ukupno 150, koliko ih se prijavilo, položio taj ispit.

I iz ovoga je jasno da se taj predmet visoko kotira na neslavnoj listi najtežih ispita.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim, zanimljivo je da u našoj anketi nismo naišli na studente koji su ovaj ispit naveli kao najteži.

Akademci ispred Pravnog svoja iskustva razmenjuju na čuvenim klupicama tik do Bulevara kralja Aleksandra. Pomen najtežeg ispita većini njih izmami kiselkasti izraz lica. Dvoje studenata zatičemo na samom ulazu. Studentkinji sa kojom smo razgovorali najteži ispit bio je Uvod u pravo.

Studentima teški Rimsko i Uvod u pravo

„Meni je najteži ispit bio Uvod. Uspela sam da ga položim sa ocenom 9. Savet je da učite iz knjige“, rekla je naša sagovornica.

Njenom prijatelju muke je zadalo Rimsko pravo koje još nije položio, a na ispit će izaći u junu. Gotovo svi sa kojima smo razgovarali, savetuju da se sa učenjem krene što pre.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Moj savet je da se sa učenjem krene što ranije i da se temeljno prelazi“, rekao je njen kolega.

Studentkinji Anji najteži ispit bio je Građansko pravo. Polagala ga je pet puta i na kraju uspela. Začkoljica kod ovog ispita je to što postoji čak i eliminacioni ispit.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Dobila sam na kraju šesticu. Savetujem studentima da krenu na vreme da ga spremaju. Ne odustajte, postoji i eleminacioni ispit, pa se desi da neko to položi, ali padne na usmenom. Samo ne odustajte“, kaže ova studentkinja prava.

Ekonomija se sprema bar mesec i po dana

Njenoj prijateljici sa druge godine za sada je najteža ekonomija. Ovaj ispit nosi čak 10 esp bodova. Zanimljivo je da osim ovog, postoji još pet ekonomskih predmeta na osnovnim studijama Pravnog fakulteta.

PROČITAJTE JOŠ

To su Ekonomsko pravo, Finansijska tržišta, Poresko pravo, Ekonomska analiza prava i Pravo međunarodnih poreskih ugovora.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Dva puta sam prijavila ekonomiju, ali još ni jednom nisam izašla. Spremam ga već mesec i po dana. Savet je da potražite nečiju pomoć, ako ga ne razumete, uzmite časove“.

Krivično pravo našlo se takođe na listi najtežih ispita za još dvoje studenata prava sa kojima smo razgovarali.

„Savet je samo jak rad i ponavljanje“, rekli su nam naši sagovornici.

Građansko procesno i Međunarodno privatno pravo

U komentarima na tekst “Ovo su najteži ispiti na Beogradskom univerzitetu: Za jedan potrebno spremiti na hiljade strana, a drugi položi samo 1 od 150 studenata” na portalu Nova.rs bilo je na stotine komentara.

Čitalac koji je potpisao kao “Siva šuma” smatra da je Građansko procesno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu znatno teže od Obligacionog prava.

“Trgovinsko pravo je svojevremeno bilo problematično jer je udžbenik bio iznimno loše napisan, nejasan, bez praktičnih primera. Verujem da je problematičan i dalje jer, kako mi je poznato, taj udžbenik i dalje je zvanično štivo za pripremu, a autor mu je sujetni profesor emeritus. Sujeta i taština poješće ljudski rod”, naglašava.

Jedna Maja navodi da je “godine i živce izgubila zbog Obligacionog prava”.

“Položila sam ga ko zna iz kojeg puta kod prof. Stankovića. Taj dan ću pamtiti dok sam živa, jer sam tog dana, iako sam pred sobom imala celu četvrtu godinu, praktično diplomirala”, ističe.

Lili se pohvalila da je Rimsko pravo položila iz prve i dobila devet.

“Obligacije takođe iz prve dobila osam. Nisam bila super student, samo sam učila i išla na vežbe. Prema tome ne premažite se. Učite!”, objašnjava.

Kaja je i Rimsko pravo i Obligacije položile iz prve, a najteži joj je bio Građansko procesno pravo.

I čitalac koji se potpisao kao pravnik ističe da je Građansko procesno pravo bilo jako težak ispit.

“Dok sam studirao Pravni fakultet, najbolje sam prolazio kod profesora ‘na glasu’. Perovića, Orlića… Što je bio profesor manje (uslovno rečeno) poznat, to je bio veći grč. Kompleksaši su jezivi”, setio se jedan Šone, koji je Pravni upisao 1976. godine.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare