Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Centar za radiologiju Kliničkog centra Niš, ponovo je u opštinama Zlatiborskog okruga kako bi ženama ovog kraja približili mogućnost preventivnog pregleda dojki mamografom. Kako za Nova.rs kažu iz ove ustanove, u proseku se kod svake stote žene otkrije rani karcinom dojke koji se kasnije uspešno leči. Svaki život je veliki uspeh za medicinsku ekipu iz Niša, koja sa pokretnim mamografom godinama obilazi Srbiju.

Pokretni mamograf se ovih dana nalazi ispred požeškog Doma zdravlja. Požežanke koriste mogućnost besplatnog mamografskog snimanja jer Zdravstveni centar u Požegi im ne nudi tu mogućnost. Savet lekara je da mamografski pregled dojki treba da obavi svaka žena starija od 49 godina. Mara Savić iz Kosjerića, došla je u Požegu čim je saznala da mamografski pregled može uraditi bez čekanja, potpuno besplatno. Jedina mogućnost je bila da taj pregled uradi u nekoj privatnoj klinici gde to košta oko pet hiljada dinara.

„Sada sam od ovih ljubaznih ljudi saznala da će doći i u Kosjerić, ali nema veze, važno je da sam uradila to što sam planirala. Imam šezdeset godina, pratim i čuvam svoje zdravlje ako ga budem mogla sačuvati. Znam koliko je sve važno na vreme jer mi je suprug operisan od karcinoma. Shvatila sam, na žalost tako, da se na vreme moram kontrolisati. Po savetu lekara radila sam ovakav pregled pre pet-šest godina, morala sam iz Kosjerića ići za to na Zlatibor. Moj ginekolog me je nedavno savetovao da idem u Užice da snimim grudi ali kad god sam otišla nisam uspela, ovo ovako je odlično za mene. Do sada je svaki put sve bilo u redu, nadam se i sada da će dobro biti“, ispričala je za Nova.rs Mara.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

V.d. direktora Doma zdravlja u Požegi dr Vera Matović, kaže da je ovakva podrška Kliničkog centra Niš ima veliki značaj u očuvanju zdravlja Požežanki, pogotovo kada su u pitanju preventivni pregledi i mamografije koje im nisu lako dostupne a važne su i značajne za svaku ženu.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Važno je rano otkrivanje svih promena koje na kraju mogu postati maligne. Vrlo veliki efekat imamo od tih preventivnih pregleda, s obzirom da u Požegi nema mamograf i da je vrlo teško doći u Užičku bolnicu, gde se može doći samo sa već dijagnostikovanim promenama ili sumnjom na oboljenja. Poslednjih 15 meseci to je bilo potpuno bez ikakvog rada, zbog epidemije a i staha  pacijenata. Nismo bili u situaciji da radimo preventivne preglede zbog obima posla koji smo obavljali tokom epidemije. Protok pacijenata u tom periodu je bio u velikom padu, nismo radili ni hronične pacijente koje inače redovno kontrolišemo.  Imamo dobro iskustvo jer je do sada otkriveno nekoliko slučajeva na vreme tako da su životi tih žena sačuvani“, kaže za naš portal doktorka Matović.

Doktorka Matović kaže da su Požežaanke o mamografu dobile informaciju preko medija jer epidemija još uvek traje. U Kliničkom centru Niš, kažu da bi bilo dosta efikasnije kada bi lokalne zdravstvene ustanove pozivale žene sa svog područja da dođu na preporučeni pregled, je žene više veruju svojim izabranim ginekolozima.

„Važno je da sve žene starije od 49 godina povremeno urade snimak dojki mamografom jer je to najbolji način da se reaguje na vreme. Prema dosadašnjem iskustvu kod oko 1% obavljenih pregleda, biva ustanovljen karcinom u ranoj fazi. Na oko 3,5 hiljade očitanih snimaka u prvom kvartalu ove godine, bilo je dvadesetak novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke ali i 64 sumnjivih nalaza gde se kasnije radi tzv.dodijagnostika, to je veliki broj spašenih života. Od 2009.godine od kada radimo mamografiju na ovaj način, obavljeno je oko 150 hiljada pregleda gde je 1.500 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, to je spas od sigurne smrti“, rekao nam je glavni tehničar Centra za radiologiju kliničkog centra Niš Ivica Milošević

Milošević kaže da problem što se ne javi dovoljan broj žena kako bi njihovo prisustvo bilo maksimalno iskorišćeno. U Požegi se za pregled javilo nešto više od 1.300 žena za skrining od 4.024 kojiko ih prema podacima Batuta, u odnosu na godine starosti, potpada pod preporučen mamogtrafski pregled. Morala bi biti bolja koordinacija između lokalnih domova zdravlja i pacijentkinja. Kada bi žene , ka što se to, kako kaže Milošević, desilo u Babušnici, dobile poziv od svojih ginekologa na kućnu adresu, odziv bi bio ako ne sto odsto onda jako blizu tog procenta. Skrining se smatra uspelim ako se pregled obavi najmanje kod 75% žena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar