U Gnjilanu živi 45 Srba koji se okupljaju u takozvanoj “srpskoj ulici” u kojoj se nalaze crkva Svetog Nikole i OŠ “Vuk Karadžić”. Pijačnim danima Srbi i Albanci iz okolnih sela na improvizovanim tezgama tu prodaju domaće proizvode.

Topao i sunčan novembarski dan izmamio je Srbe iz Gnjilana koji su se okupli u ulici koja vodi do škole i crkve. Sa komšijama Albancima se druže i razgovaraju, ali političke teme i dalje vešto izbegavaju, piše Kosovo Online.

Iako nije pijačni dan, na improvizovanim tezgama, domaće proizvode, jaja, med, zimnicu prodaju i Srbi i Albanci. Nedaleko odatle, u kafani na kraju ulice, čašicu ljute i po koje pivo zajedno popiju svi.

Vlasta Đorđević svakog dana dolazi da se vidi sa prijateljima i popriča.

“Moj život je, iskren da budem, od kuće do crkve i od crkve do kuće. Tako je svaki dan. Nemam gde da izađem, nema štampe, jedino ta televizija”, ispričao je Đorđević.

Multietnički život je, kažu, dobar. Nema incidenata i svako živi na svoj način.

“Trenutno sve je dobro. Nema nikakvih problema među Srbima, Albancima, Turcima i ostalima. I Srbi kada dođu iz okolnih sela da prodaju na pijaci nemaju nikakvih problema”, priča Samir Demiri.

Uprkos brojnim problemima i progonu Srba nakon ratnih sukoba porodica Todorović ostala je da živi u gradu. Ne nameravaju da prodaju kuću kao što su to uradile mnoge srpske porodice odavde.

“Živimo normalno i do sada nismo imali nikakvih problema.Trgujemo, deca ovde pohađaju školu i imamo korektan odnos sa komšijama”, ispričala je Danijela Todorović.

Mlađi član porodice Todorović, Nemanja, kaže da se druže sa komšijama Albancima koji ih pozivaju kod njih na kolače.

“Oni nas pozovu i kad imamo vremena odemo kod njih, a i oni kod nas. Popijemo kafu i popričamo”, rekao je Nemanja.

U odnosu na Todoroviće čija je kuća u centru, porodica Milić živu u delu grada u kome su jedina srpska porodica. Žaklina Milić priča da njihov sin Bogdan nema sa kim da se druži.

“Druži se sa ljudima koji imaju više od 65 godina. Bilo je zadirkivanja od strane albanske dece, jer je Bogdan veoma radoznalo dete”, ispričala je Žaklina.

Bogdan je učenik OŠ “Vuk Karadžić” u kojoj nastavu pohađa svega desetoro dece.

Škola u Gnjilanu se naslanja na portu crkve Svetog Nikole. Šestoro đaka su Srbi, a četvoro Romi.

Direktorka Tanja Aksić navodi da je škola održala preostale porodice da ne napuste grad.

“Ova škola nije samo vaspitno-obrazovna ustanova, ona je i Dom kulture i pozorište za srpsko stanovništvo u samom gradu. Dok je jednog učenika škola će da radi i funkcioniše. Jeste da je veoma teško, ali ih je ta škola ovde održala”, kazala je Aksić.

U Gnjilanu koji je administrativni centar Kosovskog Pomoravlja do 1999. godine živelo je oko 15.000 Srba.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar