"Tokom osam godina koje sam proveo u 'Ribnikaru', on je uvek bio na vratima škole, uvek nas je dočekivao. Nasmejan, prijatan, on je prva osoba koju vidimo kada uđemo u školu, a poslednja kojoj se javimo kada izađemo", tim rečima ubijenog čuvara i prijatelja svih đaka opisuje bivši učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Luka Babić.

„On je uvek bio personifikacija ‘Ribnikara’, svi smo bili vezani za njega. Uvek je bio nasmejan i bio je tu za nas, sve nas je poznavao – ne samo kako se zovemo, nego kakvi smo ljudi, kakva smo deca, da li smo problematični, šta radimo u tom momentu. On je radio i mnogo više nego što je njegovo mesto od njega zapravo tražilo. Mislim da je on mnogo voleo svoj posao, a i deca su mnogo volela njega“, vidno potresen naš sagovornik priča o Draganu koji je ubijen u školskom masakru, pokušavajući da zaštiti đake i zasutavi ubicu.

U pucnjavi koja je pre dva dana uzdrmala celu Srbiju teže je povređena i nastavnica istorije. Luki ona nije predvala,  bili su u suprotnoj smeni, a od njenih učenika je čuo da ona važi za strožiju nastavnicu, ali razumnu.

„Jedan dobar profesor, od dece je tražila znanje“, kaže naš sagovornik.

Luka je sada đak treće godine Treće beogradske gimnazije i znamo ga dobro iz nekih drugih aktivističkih priča. Naime, on je na čelu udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“, koje se bori za pravedne uslove polaganja državne mature. Ipak, uprkos svemu, Luka je ponosan bivši đak Ribnikara.

„Ja svoju školu mnogo volim, uvek biti ponosan ‘Ribnikarac’. Mi smo se tokom osam godina osećali prijatno i bezbedno, bap kako treba da se oesćamo u školi. Ovako nešto je za nas bivše učenike posebno šokantno“, kaže Luka.

On se osvrnuo i na činjenicu da „Ribnikar“ mnogi vide kao posebnu i školu drugačiju od drugih.

„To jeste ogledna škola, ali u nju idu deca koja su kao i svaka druga. Nastavni plan je malo drugačiji, Francuski se uči mnogo više nego u ostalim školama. Sve novine koje se dešavaju u prosvetnom sistemu se prvo testiraju u ‘Ribnikaru’, to ne menja činjenice o deci i nastavnicima u školi, samo je drugačiji program“, pojašnjava Luka.

Kosta K., đak sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ je 3. maja u pucnjavi sa dva šaržera ubio 9 osoba, među kojima je osam đaka. Luka je do pre tri godine sedeo u tom istom kabinetu istorije u kojem se desio masakr.

„Ni u ludilu nismo mogli da pomislimo da se tako nešto dogodi“, potresen je Luka.

Bonus video: Ogorčeni roditelj Miroslav Anđelić posle tragedije u školi Vladislav Ribnikar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare