Poštar Petar Petrović (42) iz Zrenjanina je među prvima započeo obustavu rada u toj ispostavi i zbog toga je juče dobio upozorenje pred otkaz. On za Nova.rs kaže da je, kao i njegove kolege, nezadovoljan trenutnim uslovima rada, a posebno bednom platom od 50.000 dinara, koja bi sledeće godine mogla da bude na nivou minimalca. Uprkos upozorenju da će ostati bez posla, Petrović ističe da se ne plaši, iako egzistencija porodice zavisi od njega.

Radnici preduzeća „Pošta Srbije“ već dve nedelje su u tzv. spontanoj obustavi rada. Traže povećanje plata za minimum 30 odsto, povećanje broja radnika, isplatu zarada iz dobiti za prethodnu godinu… U međuvremenu, neki od njih počeli su da dobijaju upozorenja pred otkaz.

Među njima je i poštar iz Zrenjanina Petar Petrović koji je, kako ističe za Nova.rs, među prvima odlučio da prestane sa radom. Zbog toga mu je juče uručeno upozorenje pred otkaz.

„Štrajk je počeo od radnika pošta iz Novog Sada, zatim su se pridružili iz Beograda, pa Niša. Međutim, zaposleni iz Niša su se ubrzo vratili u rad. Nekoliko kolega i ja smo među prvima počeli da štrajkujemo, tih nekih četiri-pet dana. Nismo ništa hteli da radimo, a ubrzo nam se priključio ceo kolektiv, tako da mislim da će i drugi radnici dobiti upozorenje pred otkaz“, navodi Petrović.

Foto: Privatna arhiva

Petroviću je pravnik zrenjaninske pošte pokušao da uruči upozorenje pred otkaz, ali ga je on odbio. Zbog toga je „završio“ na oglasnoj tabli, kao opomena za sve štrajkače.

„Upozorenje je stiglo sa nejasnim datumom. istaknut je 30. oktobar, a juče su pokušali da nam uruče. Naravno, mi smo odbili sve to, nismo želeli da potpišemo, pa su nas okačili na oglasnu tablu. Već smo imali slične primere Stefana Mitrovića i Zorana Pavlovića, s tim što njima nisu uručena upozorenja pred otkaz nego aneks ugovora premeštaja. Držimo se svi zajedno i idemo zajedno do ispunjenja svih zahteva i ciljeva“, kaže on.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da nije uplašen pretnjama o otkazu, uprkos tome što je svestan da egzistencija porodice zavisi od njega.

„Porodica me apsolutno razume jer je sve ovo prolazila sa mnom 2019. godine kada smo isto štrajkovali. Jesu zabrinuti, ali mi daju svu podršku. Ići ćemo do kraja, po cenu svega, mislim da zaslužujemo bolje plate. Najmanje su nas gledali, obične radnike, a radimo zaista težak i mukotrpan posao. Ja sam 17 godina poštar na biciklu, nije nam lako. Ni sami ne znamo šta je gore leto ili zima. Radimo i po kiši i po Suncu, vozimo po makadamu. Na terenu se susrećemo sa različitim situacijama, pritom je posao jako rizičan jer sa sobom uvek nosimo dosta novca“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Štrajk se širi

Štrajk se, prema njegovim rečima, širi sve više i više. U Beogradu je, smatra, najgore s obzirom da su u prestonici glavni poštanski centri.

„U Zrenjaninu je obustavljeno apsolutno sve. Dakle, i postekspresi, dostava, šalterski radnici ne rade… Zapravo, nama ni ne stiže materijal jer su veliki poštanski centri blokirani. Mi svakako redovno dolazimo na posao, upisujemo se u 7 ujutru, a ispisujemo u 15 časova kada izlazimo sa posla. Dok se naši zahtevi ne ispune, nećemo se vratiti na svoja radna mesta. Imamo svu podršku građana Zrenjanina i to nam je važno. Oni shvataju našu situaciju, znaju da su nam male plate, što je stvarno sramota. Od januara će minimalac biti između 47.000-48.000 dinara, kada odbijemo putne troškove, mi dolazimo na minimalac. Jedino javno preduzeće sa najmanjima primanjima je Pošta Srbije i to je stvarno bruka“, poručuje Petrović.

Najnovija informacija koju trenutno imaju radnici Pošte je poziv za sastanak v. d. direktora „Pošta Srbije“ Zorana Đorđevića.

„Naložio je da napravimo tim od tri čoveka, pozvao je neke reprezentativne sindikate koji uopšte nemaju svoje zahteve, pozvao je Vladu. Naravno, mi smo to odbili zato što nemamo šta da pičamo. Mi imamo svoje zahteve koje tražimo da se ispune, a ti sindikati što su pozvani nemaju svoje zahteve, čak nisu javno potvrdili da su u obustavi rada. Tako da, to je to, pratimo sledeće korake“. 

Štrajk poštara Foto:Nova.rs

Poručuje da prvi čovek „Pošte“ uopšte nema razumevanja prema radnicima te da očigledno radi na urušavanju ovog javnog preduzeća, što se vidi i po njegovom neracionalnom trošenju novca iz fondova „Pošte“.

„Mi ćemo ga sprečiti da uruši ovo vitalno državno preduzeće. Silni milioni su uloženi u paketomate. Da li se tu prao novac ili nije, ne znam, to treba neko drugi da utvrdi, ali je evidentno da je bilo trošenja para. Dobili smo novu uniformu koja je čak lošija od prethodne, a skuplja. Čemu to? Bolja da je nama dao veće plate. Poslednje povećanje dobili smo 2019. godine i to smo postigli obustavom rada. Zato se nadamo da ćemo i sada“.

PROČITAJTE JOŠ:

Petrović savetuje kolegama da ne nasedaju na priče koje rukovodstvo Pošte plasira u javnosti, te da zajedno istraju u ovoj borbi.

„Želim im puno sreće i da nastavimo ovako jer samo ovakva zajednička borba vodi ka uspehu i do ispunjenja svih zahteva. Znam da mi to možemo“, poručuje Petrović.

Podsetimo, vršilac dužnosti direktora „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević izjavio je ranije da su prihvaćeni svi zahtevi radnika koji protestuju i najavio da od zarade za novembar svi zaposleni u tehnologiji JP „Pošta Srbije“ mogu da očekuju povećanje zarada u proseku oko 30 odsto. Međutim, ubrzo su ga radnici demantovali da je dogovor postignut.

Kako su govorili radnici, u Pošti je zaposleno oko 11.000 ljudi, a prosečna plata je 55.000 dinara, što je 30.000 dinara niže od proseka u Srbiji.

BONUS VIDEO: Poštari koji su obustavili rad dobili upozorenje pred otkaz, uprkos obećanju direktora da neće biti kazni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar