Novi Sad
Novi Sad; Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

U Novom Sadu jutros u 9 časova počeće protest ispred zgrade Skupštine grada, u kojoj će se danas pred odbornicima naći i Odluka o izradi Plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu. Pojašnjeno, odbornici će danas dati zeleno svetlo za izgradnju “Novog Sada na vodi”, čime će biti zakucan “poslednji ekser” na višegodišnju borbu Novosađana protiv urbicida koji je obeležio deceniju naprednjačke vlasti.

Umesto poslednje gradske zelene oaze na priobalju, Šodroša i Kameničke ade, Novosađani će dobiti još jedan megalomanski betonski kompleks sa kog će isijavati naziv omiljenog SNS ktitora: kompanija “Galens”.

Današnjim usvajanjem ove odluke, kojoj u skupštinskim klupama nema ko da se suprostavi, lokalna vlast će i konačno potvrditi da je interes privatnog kapitala daleko iznad interesa Novosađana.

“Reč je o projektu od dve milijarde evra, od čega će prihodovati jedino kompanija Galens, dok Novosađanima neće pripasti ništa. U ovom projektu apsolutno ništa nije u javnom interesu. Njime će biti uništena cela poslednja prirodna oaza grada, sa fantastično lepim i, nažalost, velikim delom ugroženim živim svetom. Biće uništen javni prostor u kom su Novosađani imali prostor za druženje i rekreaciju. Tamo gde su se deca sankala, a ljudi veslali i pecali, na tom mestu će nići nove zgrade koje nikome nisu potrebne”, kaže Radivoje Jovović, kopredsednik Gradskog odbora Zajedno za Novi Sad.

Kako kaže, razloga za borbu protiv novosadske kopije Beograda na vodi je mnogo, ali da je najdrastičnija činjenica da je gradska vlast zbog ovog suludog projekta spremna čak i da menja tok samog Dunava.

PROČITAJTE JOŠ

“Ovim projektom nasip se pomera u Dunav za nekoliko stotina metara, čime će naš grad biti drastično izloženiji opasnostima od poplava. Novosađani samo mogu da se pozdrave sa elementarnom fizičkom bezbednošću Telepa, Limana…celog grada”, pojašnjava Jovović, apelujući da što veći broj građana dođe u 9h ispred skupštine.

Pored Zajedno, protest će priustvovati i članovi Demokrastske stranke, Stranke slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, i Akcija progresivne Vojvodine.

“Sada se jasno vidi interes Srpske napredne stranke i čemu će poslužiti prošlonedeljno ukidanje takse za konverziju prava korišćenje građevinskog zemljišta u pravo svojine kroz izmene Zakona o planiranju i izgradnji. Ukidanje ove takse predstavllja potenencijalni gubitak od više stotina miliona evra u budžetu Grada Novog Sada”, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.

Oni takođe napominju da je “hitnost” usvajanja ove odluke sramna.

“Dok mnogi građani još uvek trpe posledice teškog nevremena, lokana vlast razmišlja samo kako da, izmenom regulacionih planova, napuni džepove svojih investitora”.

Sporni projkat “Novi Sad na vodi” nailazio je i na prepreke struke, koje je SNS rešavala u svom maniru. Kada projekat nije dobio dozvolu Voda Vojvodina, naprednjaci su prosto zamenili tadašnjeg direktora i postavili “kompetentnijeg” koji je automatski dao saglasanost. Kada se o istom nepovoljno oglasio i Institut zavodoprivredu “Jaroslav Čarni”, naprednjaci su ga prosto – privatizovali, predajući ga u ruke još jednom vernom SNS biznismenu, odnosno Milenijum timu.

Jedina prepreka koju nisu uspeli glatko da prevaziđu su uporni aktivisti i pojedini Novosađani koji će i ovog jutra pokušati da, po svaku cenu, sačuvaju grad od sosptvene vlasti, a za sopstvene građane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar