Foto: Nova.rs

Nakon našeg pisanja da su stanovnici Kraljeva bukvalno uzeli zakon u svoje ruke i počeli da masovno postavljaju "parking blokere" kako kome odgovara, i da vozila hitne pomoći više ne mogu da priđu zgradama u Kraljevu, komunalne službe ne mogu da odnesu smeće, ili da intervenišu na kvarovima, vlast u Kraljevu je reagovala.

Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave u Kraljevu, saopštilo je da će intenzivirati kontrolu barijera na javnim površinama i parkinzima oko stambenih zgrada, postavljenih bez odobrenja nadležne ustanove.

Uz prinudno uklanjanje pomenutih prepreka, protiv onih koji ne budu postupali po rešenjima inspektora predviđene su visoke kazne u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima – od 100.000 do milion dinara za pravna lica, za fizičko lice od 20.000 do 50.000 dinara, a ukoliko se radi o preduzetniku predviđena kazna je od 50.000 do 500.000 dinara.

Kako smo pisali, lokalna vlast nikada nije pokušala da izgradi javnu garažu, pa čak ni privremeno parkiralište u Kraljevu. Nisu ni izmenili odluku da se i u dvorištima zgrada naplaćuje  parkiranje, a da stanari imaju povlašćenu cenu, kao što su to uradili drugi gradovi u Srbiji.

Postavljanje stubića i lanaca oko stambenih zgrada, odnosno na mestima za parkiranje automobila, poslednjih godina je postala česta pojava u Kraljevu.

„Znam lično da se i iznajmljuju parking mesta ljudima koji ovde ne žive. Pa pop sa dva auta dolazi ovde da se parkira. Posvađali smo se. Kasnije mi je ispuštao gume na autu“, rekao nam je Milivoje Bubaja.

Problem je nastao sa zgradama koje su sagrađene u vreme socijalizma. Katastar neopokretnosti preneo je te površine u javnu svojinu, odnosno stanari su postali vlasnici. A onda se počeo primenjivati „zakon jačeg“, kako bi se došlo do parking mesta.

Služba za katastar nepokretnosti je pogrešnom primenom člana Zakona o planiranju i izgradnji kao i Zakona o upisu, upisala vlasnike stanova kao vlasnike parcele. Radi se o broju od oko 130 takvih zgrada u Kraljevu. To su sve zgrade izgrađene u vreme socijalizma. Grad je pokrenuo postupak za poništaj tih rešenja, i vraćanje zemljišta u javnu svojinu. Ali, ti postupci traju već tri godine.

Bonus video: Prevrtanje kamiona u Kačarskoj ulici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare