Foto:N1

Koncentracija sumpor-dioksida u gradskom parku u Boru, prema podacima sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, i jutros je bila višestruko veća od propisanih 350 mikrograma po metru kubnom. U sedam sati instrumenti su pokazali vrednost od 1832, a dva sata kasnije 1156 mikrograma štetnih čestica.

Vrednost se do deset sati povremeno smanjivala, ali je uvek bila iznad zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom a naznačeno je da je vazduh „jako zagađen“ i opasan po stanovništvo.

Gotovo konstantno zagađivanje se nastavilo i dan nakon što je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić najavio krivičnu prijavu protiv Ziđina ukoliko količina štetnih materija bude zebeležena u vazduhu iznad grada, i najavama odbornika opozicije da će u Boru započeti veliki ekološki protesti.

Ilija Đuričić, iz Inicijative „Mladi menjaju“, kaže da je očigledno da institucije u Srbiji ne rade svoj posao kojim treba da zaštite stanovništvo.

„Mislim da se zagađenje nastavlja radi nečijih interesa i da ljudi u institucijama ne rade ono za šta ih građani plaćaju. Ministarstva i lokalna samouprava moraju da zaštite građane i da preduzmu sve mere kako bi se zagađenje zaustavilo, jer je očigledno da su Borani žrtvovani radi proizvodnje u Zidjinu“, rekao je Đuričić za portal istmedia.rs.

Nakon najave gradonačelnika Bora da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv zagađivača, oglasila se i Stranka Slobode i pravde, koja podseća da su protiv zagađivača prijavu podneli još u novembru prošle godine, ali da po njoj Tužilaštvo ne postupa, jer su u njoj, pored zagađivača, obuhvaćeni i gradonačelnik Aleksandar Milikić i ministar ekologije Goran Trivan.

Ta stranka podseća da su nakon podnošenja prijave i nekoliko protesta, učesnici od strane vlasti nazvani plaćenicima i ekstremistima, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je protest ljudi, koji su na ulici branili svoje pravo na zdravlje, nazvao političkim manevrom.

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (3)