Docent dr Radivoje Jovović apelovao je danas na policijske službenike da se uzdrže od bilo kakve vrste intervencije povodom delovanja studenata u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

„Autonomija univerziteta je nepovrediva pravna i društvena tekovina, a reakcija policije može biti prihvatljiva samo u vanrednim okolnostima – što ovde nije slučaj, jer je reč o nenasilnim studentima koji traže samo jedno: slobodne i poštene izbore na svom fakultetu“, naveo je Jovović u pisanoj izjavi o poslednjim dešavanjima na u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

On je podsetio javnost i na činjenicu da je izostala reakcija policije povodom „okupacije tog istog Filozofskog fakulteta od strane lažnih studenata i jakih SNS momaka“.

„Stoga, a naročito u kontekstu toga što je ovog puta reč o stvarnom studentskom organizovanju, pozivam organe reda da ne učestvuju u stvaranju pritisaka i zastrašivanju ovih mladih ljudi, te da ih puste da se bore za slobodu i poštenje u svojoj kući. Neka sprovode zakon i pruže im punu zaštitu u ostvarivanju studentskih prava. Studentski je misliti, studentski je buniti se“, naveo je Jovović.

„Puna podrška našim mladim ljudima, puna podrška borbi za slobodnu misao“, poručio je Radivoje Jovović.

Podsetimo, studenti iz neformalne grupe STAV blokirali su danas oko 15.15 časova zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, kako bi blokirali izbore za studentski parlament koji su najavljeni za sutra u toj zgradi.

Policija je nakon sat i po od početka blokade stigla do zgrade Rektorata. Kako javlja reporterka N1, oni su, za sada, samo legitimisali studente koji se nalaze u zgradi.

***

BONUS VIDEO – „Revolucija koja je srušila zid ćutanja“: Studentkinje FPN poručile – da fakultet bude sigurno mesto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare