socijalna pravda
Foto: Medija centar

Svetski dan socijalne pravde Srbija dočekuje sa oko 500.000 građana koji ne mogu da zadovolje osnovne egzistencijalne potrebe, saopštio je zaštitnik građana Zoran Pašalić i upozorio da su riziku siromaštva najviše izloženi mlađi od 18 godina.

“Uprkos merama štednje, mere socijalne politike moraju uključivati dalje razvijanje usluga podrške deci, mladima i starijima, jačanje prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ulaganje u obrazovanje i zapošljavanje.

Važno je da kao društvo podstičemo solidarnost i odgovornost za one koji su najugroženiji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu rešiti svoje osnovne egzistencijalne probleme“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Socijalna pravda je u Srbiji samo deklarativna i postoji samo na papiru, smatra Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Foto Medija centar: Duško Vuković
Foto Medija centar: Duško Vuković

“Socijalna pravda je za nas to da se zapošljava mimo stranačke pripadnosti, to su i dostojanstvena zarada i dostojanstveni uslovi rada. Socijalna pravda je i aktivno učešće sindikata u donošenju zakona. Srbija je daleko od svega toga”, kaže Vuković za Nova.rs.

On ističe da u Srbiji minimalnu zaradu od oko 30.000 dinara prima oko 350.000 zaposlenih.

Kao primer koji pokazuje nedostatak jednakosti, on navodi da najsiromašniji u Srbiji imaju čak devet puta manje sredstava od onih najbogatijih, dok je evropski prosek 1:5.

Vuković ocenjuje da se zakoni u Srbiji prave u interesu poslodavaca i političke elite, a na štetu radnika.

Odlukom generalne skupštine UN, Svetski dan socijalne pravde obeležava se 20. februara, kako bi na poseban način bili istaknuti globalni problemi siromaštva, socijalne i ekonomske isključenosti i nezaposlenosti na nivou svetske populacije.