Pokupite opremu, vaša donacija više nije dobrodošla. U toj rečenici, može se sažeti iznenađujući zahtev koji je dečija bolnica u Tiršovoj uputila kablovskom operatoru SBB koji gotovo čitavu deceniju obezbeđuje besplatan internet i televiziju za sve u toj ustanovi. U SBB fondaciji navode da je reč o opstrukciji na nivou države, ali ipak pozivaju bolnice kojima je takva usluga potrebna da se jave.

Da bi boravak u bolnici deci bio lakši i kako bi oni i njihovi roditelji mogli da komuniciraju sa porodicom dok su na lečenju, kompanija SBB donirala je internet i televiziju Dečijoj univerzitetskoj klinicu u Tiršovoj. I tako je od pre 9 godina, sve do danas, piše N1.

„Dobili smo dopis u kom se nalaže da SBB ukloni svoju opremu iz Klinike. Praktično se humanitarna pomoć odbija. Bili smo zatečeni ovakvim razvojem situacije, to nismo mogli da očekujemo i zatražili smo objašnjene. To objašnjenje nismo dobili. Još ga čekamo. Smatramo da javnost zaslužuje objašnjnenje da li je neko i ko zabranio donaciju naše kompanije“, kaže direktorka SBB fondacije Jovana Lukić.

Doktorka Snežana Rakić koja je godinama bila na čelu jedne velike bolnice – GAK Narodni front – nema dilemu da se SBB „isteruje“ jer se Telekom Srbija „uteruje“.

„U svakom slučaju jeste nefer. Mogli su na neki drugi način to da reše, da ostanu i jedni i drugi a ne da proterujete ljude. Postoje razni načini kako je to moglo da se iskoristi. Uvek može da se nađe rešenje“, navodi dr Snežana Rakić, bivša direktorka GAK „narodni front“.

SBB je rešenje pokušao da nađe. Ali, iz Tiršove su stizali kontrodiktorni dopisi objašnjava Miloš Stojković, advokat Junajted grupe u okviru koje SBB posluje.

„U jednom trenutku je došao prvi dopis koji je rekao: Niste produžili ugovor koji je važio. Mi smatrtamo da je završen. Otprilike – Hvala na saradnji. Međutim, kada smo mi poslali dopis da vidimo koje je objašnjenje s obzirom an to da je ugovor važeći, oni su odgovorili da raskidaju ugovor. Znate, u pravu ili je istekao ili hoćete da ga raskinete…I to iz razloga što primalac donacije nije u stanju da izvršava svoje obaveze. A radi se o donaciji. Oni nemaju nikakve dužnosti po tom ugovoru“, ističe advokat Miloš Stojković.

Slučaj „Tiršova“ nije prvi u kome je SBB fondacija naišla na probleme. Štaviše, donacija vlasnika SBB-a, Junajted grupe tokom epidemije Koronavirusa i to od milion evra samo za Srbiju, prošla je nezapaženo u provladinim medijima.

„Već godinama se opstruira rad SBB fondacije. Veliki broj državnih institucija ne sme da sarađuje sa nama. Jednostavno se plaše svojih nadređenih“, navodi direktorka SBB fondacije Jovana Lukić.

Dok se kablovskom operatoru donacije odbijaju, državne ustanove, posebno zdravstvene, nemaju kriterijume zbog kojih bi odbili nečiji novac. Bivša ministarka zdravlja čak je prihvatila i saradnju koja je podigla buru u javnosti.

„Da kladionice budu donatori bolnica i zdravstvenih ustanova, to je meni diskutabilno. Provela sam dosta vremena u Americi na školovanju i ne znam da čak i u Las Vegasu su kladionice akcionarska društva koja rade donacije zdravstvenim ustanovama“, dr Snežana Rakić.

N1 očekuje odgovor Univerzitetske dečje klinike na pitanja o razlozima za otkazivanje donacije SBB-a. U međuvremenu SBB fondacije poziva zdravstvene ustanove kojima je potreban besplatan internet i televizija da se jave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare