Foto:N1

Posle pobune pacijenata obolelih od tuberkuloze u Specijalnoj bolnici Ozren u Sokobanji, jer je naređeno da zgrada u kojoj su delom postane kovid-bolnica, danas pobuna i na očnom odeljenju. Na ovoj klinici bune se i lekari, jer je uprava bolnice rešila da kod njih prebaci tuberkulozne bolesnike, a očne pošalje kućama, da bi u zgradu plućne klinike, zbog kiseoničkih mesta, napravili kovid bolnicu. Dok pacijenti sa očnog potpisuju peticiju, teško oboleli od tuberkluloze ponovo su ispred klinike. A direktor bolnice je na putu.

Posle naredbe direktora da se u dotrajalu zgradu plućnih bolesnika u sokobanjskoj bolnici Ozren, zajedno sa teško obolelima od tuberkuloze, počnu da smeštaju i kovid pacijenti, trideset četvoro obolelih reklo je da ne pristaju da na ovaj način budu „otpisani“.

„Zato što ovo postaje kovid bolnica. Niko nas nije pitao ni za šta, ni uzeo u razmatranje. Ovde su bili epidemiolozi iz Niša, koji su ostali gluvi na sugestije naših doktora“, navodi Saša Nauparac, pacijent oboleo od tuberkuloze.

Doktori im, kaže ovaj čovek, pomažu u borbi jer su svesni opasnosti.

Foto:N1

„Naš imunitet je oslabljen, naša pluća su načeta. Stavljati nas, sa ovom kliničkom slikom, u blizinu kovid pacijenata – za nas je smrtonosno“, ističe Nauparac.

U telefonskom razgovoru direktor bolnice Mihajlo Jovanović kaže da – nije. Izjavu u kameru je odbio rekavši da je izvan Sokobanje.

Predsednik opštine Miodrag Nikolić za N1 prenosi šta je od direktora čuo – da im je ponuđena alternativa.

„Da pređu na drugo odeljenje – tako da bi svakako ti ljudi bili sagledani u svakom smislu, imali bi adekvatnu negu“, navodi Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja.

To drugo odeljenje je očno, gde se nikako ne slažu pacijenti, a otvoreno i rukovodilac odeljenja, da je ova zgrada prava adresa za selidbu teško obolelih, infektivnih plućnih bolesnika.

„Mi ovde ne bismo imali snimak da napravimo, ukoliko bi im se slošilo, mi ovde nemamo protočni kiseonik, bilo bi suludo i besmisleno u svaku sobu stavljati boce sa kiseonikom“, navodi Miodrag Božović, rukovodilac očnog odeljenja.

I pokrenuta je peticija, kaže Božović, od strane pacijenata, pošto ih je obavestio da moraju kućama.

„Jednoglasno su rekli da obavestim direktora da oni to neće. Ja sam mu to preneo, a on je rekao da mogu da se bune koliko hoće – moraće kući. To je bilo u petak“, prenosi Božović.

Foto:N1Odluka je do utorka privremeno stopirana. To znači, kako nam je u SMS poruci napisao direktor, da bolnica Ozren do daljeg neće primati kovid pacijente, „ali je spremna da se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, prebaci u kovid sistem na zahtev Kriznog štaba“.

Pacijenti pozitivni na tuberkulozu u ovoj bolnici kažu da nikada neće dozvoliti prilaz plućnom odeljenju ni jednom kovid sanitetu.

„Nemamo ‘opciju B’. Ponavljam, ovo je jedina bolnica sa medicinskim osobljem, na čelu sa lekarima i sestrama, koji imaju dugogodišnje iskustvo u lečenju tuberkuloze“, navodi Nauparac, pacijent s tuberkulozom.

I oni, a i neki lekari, krive direktora Mihajla Jovanovića i traže hitnu reakciju Ministarstva zdravlja. Bolnica je, kažu, stara 80 godina i nije je moguće, jer stolarija ne dihtuje, fizički podeliti na zelenu i crvenu zonu.

„Pre par meseci je ista situacija bila… Ja mislim da ministar o ovome i ne zna baš puno“, zaključuje Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar