Foto: Shutterstock/M. M./ATAImages

Lekari i drugi medicinski radnici u Srbiji, u privatnim klinikama imaju troduplo veće mesečne zarade, nego u državnim bolnicama. Imajući u vidu da su najmanje plaćeni i u odnosu na kolege u regionu, jasno je zašto su u popodnevnim satima ambulante državnih bolnica prazne, a liste čekanja nemoguće je eliminisati. Pominjala su se dva rešenja za ovu situaciju, zabrana dvojnog rada ili povećanje plata medicinarima, o čemu mora da odluči ministar zdravlja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je sprovođenje nove strategije za ukidanje listi čekanja, što će, najverovatnije doneti i nove pravilnike u srpsku medicinu. Jedno od pravila moglo bi, prema mišljenju pojedinih lekara, da uvede i zabranu “sedenja na dve stolice”, tačnije istovremenog rada sa pacijentima u državnoj i privatnoj ustanovi.

Tako da, osim što imaju najmanje plate u regionu, zdravstveni radnici u Srbiji sad strahuju od zabrane dvojnog rada, jer će u tom slučaju morati da se opredele. Po svemu sudeći, većina će otići u privatnike gde su mesečna primanja daleko veća.

Doktorka, lekar, doktor
Foto: Shutterstock

Ukoliko, sa druge strane, ministar želi da zadrži lekare na državnim jaslama, moraće dobro da odreši kesu, isprazni kasu i drastično im poveća plate, jer trka sa privatnom praksom mnogo košta.

„Zaradim deo plate za jedan vikend“

Podsetimo, srpski lekar specijalista u državnoj klinici zarađuje oko 140.000 dinara mesečno, dok mu privatno na račun legne i do 400.000. Medicinske sestre i tehničari imaju od 67.000 do 80.000 državno, zavisno od stručne spreme, dok privatno zarade i preko 125.000 dinara. Laboratorijski tehničar u državnoj bolnici zarađuje 60.000 dok je privatno plaćen minimum 90.000 dinara. Čak i higijeničarke imaju duplo veća primanja, pa tako državno zarađuju oko 45.000, dok su privatno plaćene oko 75.000 dinara.

Novi Pazar trovanje bolnica Foto:TANJUG/ OMAR HAJDAREVIĆ

“Uskoro idem u penziju, a državno i privatno radim već godinama. Nedavno sam prestala da dežuram, ne prihvatam više noćne smene i radim samo prvu, jutarnju u državnoj bolnici. Kada mi je nedavno legla plata, shvatila sam da je umanjena za par stotina evra jer nema više naknade za dežurstva. Međutim, ja to za jedan vikend zaradim privatno, tako da i nije neka šteta”, uz osmeh za Nova.rs kaže doktorka, specijalistkinja pedijatrije, koja je zamolila da ostane anonimna.

Takođe, privatnici u srpskom zdravstvu plaćaju i lekare na specijalizaciji, dok su u državnim ustanovama u Srbiji, po čemu smo jedinstveni u svetu, učestale volonterske specijalizacije. Lekar na specijalizaciji, u privatnoj klinici, zaradi mesečno i do 220.000 dinara, više nego specijalista u državnoj bolnici.

Foto: Printscreen Nova/Video

Naime, poznatiji srpski lekari, međutim, zarađuju dodatno i na “turnejama”, na gostovanjima u zemljama regiona, najčešće u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, gde u privatnim klinikama, za pozamašnu finansijsku nadoknadu, rade dijagnostiku, ali i operacije.

Rumuni najbolje plaćeni

Plate srpskih lekara državno, nisu “džeparac” samo spram privatne prakse, već i u odnosu na zarade kolega u regionu. Srpski lekari imaju najmanje plate u regionu, prema podacima Demostata, koje smo više puta objavljivali na našem portalu. Lekar specijalista u Srbiji radi za platu od 1.200 evra, dok njegov kolega u Rumuniji za mesec dana zaradi čak 4.000 evra.

Foto:Privatna arhiva

Bolje od naših lekara stoje i sve ostale komšije. Kolege u susednoj Crnoj Gori ili Makedoniji zarađuju mesečno 1.500, u Hrvatskoj 2.700, Sloveniji 2.000 do 3.000, Albaniji i Bugarskoj oko 2.000 evra, dok je Rumunija i dalje na prvom mestu po visini plata medicinara.

Pročitajte još:

“Ozbiljne operacije se ne rade privatno i zato će državno zdravstvo, uprkos svemu, opstati. Pitanje odvajanja državne i privatne prakse i moguće zabrane dvojnog rada, pokrenuto je regionalno, ne samo u Srbiji. Kod nas je po zakonu dozvoljen rad u državoj i privatnoj praksi uz odobrenje direktora, i ne u više od tri institucije. Međutim, ono što se radi u državnoj službi, treba da se završi, pa tek ako neko u zakonskim okvirima može više da radi, a niko ne voli da radi 15 sati dnevno, onda mu to treba i dozvoliti”, kaže dr Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Foto:privatna arhiva

Ona dodaje da su predstavnici Sindikata u više navrata tražili izjednačavanje osnovica, tačnije povećanja zarada u zdravstvu, jer je sramota da srpski medicinari državno, zarađuju najmanje u celom regionu.

Nema lekara, a hoće da smanjuju liste

Podsećamo, u poslednjih nekoliko nedelja ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i predsednik države Aleksandar Vučić, bavili su se listama čekanja na operacije i snimanja i najavili njihovo ukidanje. A da bi ovu najavu i ispunili, neophodno je da imaju kadrove koji će da rade sa pacijentima.

Zlatibor Lončar Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Nažalost, većina lekara pre podne radi državno, a popodne i vikendom privatno, gde imaju daleko veća primanja. Dok god zdravstveni radnici ne budu adekvatno plaćeni u državnim ustanovama, liste čekanja će rasti, a pacijenti, sa sve overenom knjižicom, biće prinuđeni da plaćaju preglede i operacije.

Platama lekara, deo svog mandata posvetila je i bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić, a ostaće upamćena njena izjava:

„Da se ja pitam, doktori bi imali najmanje 300.000 dinara platu, ali ne pitam se, naravno”.

***

BONUS VIDEO: Zašto ministar Lončar hoće da nam ispostavi račun za nešto što već plaćamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare