Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U izjašnjenju Radio-televizije Srbije na tekst Pištaljke "Izveštaj koji RTS krije: Vaše pravo da platite sve", na 60 strana ne opovrgava se ni jedan navod iz dokumenata koja je pre mesec dana objavila Pištaljka, a čiju su autentičnost potvrdili i predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček i generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević, i zbog čega su tužilaštvo i policija pokrenuli istragu o poslovima RTS-a sa spoljnim produkcijama vrednim desetine miliona evra, saopštila je Pištaljka.

„Izjašnjenje javnog servisa, u kome nema potpisa generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića, osim manipulacije ciframa i skoro komične mistifikacije producentskog posla ne sadrži ni jedan dokaz ni informaciju korisnu javnosti, a još apsurdnijim ga čini to što je RTS ovo svoje pisanije proglasio tajnom, iako ga je poslao jednom mediju da ga objavi. Tako je izjašnjenje RTS-a poslato Pištaljci na objavljivanje ostalo tajna čak i za predsednika Upravnog odbora Branislava Klanščeka, iako se veći deo izjašnjenja na 60 strana bavi upravo njegovim izjavama i obračunom sa njim, a ne dokumentima koje je objavila Pištaljka“, navodi taj portal.

Kako kažu, u izjašnjenju nema „ni slova objašnjenja zašto RTS do danas, čitavih mesec dana od kako je Pištaljka objavila do tada skrivana dokumenta o poslovanju javnog medijskog servisa, svojim gledaocima nije saopštio ovu informaciju koja se nalazi u svim udarnim vestima, koja je izazvala burne reakcije javnosti i dovela do istrage nadležnih organa“.

„Umesto informacije o kojoj bruji cela zemlja, RTS je objavio samo par reakcija privatnih produkcija sa kojima radi i koje su predmet istrage“, navodi Pištaljka.

Naglašavaju da se u izjašnjenju ne mogu naći ni proračuni koji su navodno bili osnov za angažman spoljnih produkcija, ni informacije o poslovanju RTS-a, ni ugovori koje RTS sklapa a koje su, dodaju, proglasili poslovnim tajnama mimo svih zakona.

„Samo par tabela u ‘Vordu’, sa paušalnim ciframa za koje se ne zna ni ko ih je pravio, ni na osnovu čega, a koje za ovu priliku treba da odglume proračune na koje se poziva RTS, a koji, prema tvrdnjama direktorke produkcije Biljane Carević iz zapisnika sa 9. sednice Upravnog odbora, nikada nisu rađeni niti ih je iko ikada tražio. Na šezdeset stranica prepunih diskvalifikacija, uvreda i neosnovanih optužbi, rukovodstvo Javnog servisa uglavnom za sve svoje neuspehe krivi veći deo od 3.000 zaposlenih i angažovanih u RTS-u, koje proglašavaju nesposobnima i autorski nekreativnima“, tvrde iz Pištaljke.

Najveći deo izjašnjenja glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa Vladimira Kecmanovića i njegove zamenica Marije Berete predstavlja objašnjenje o produciranju serije „Pupin”, piše Pištaljka.

„Pištaljka je ranije objavila tekst ‘Firmi svoje urednice koja nema nijednog zaposlenog RTS daje milion i po evra za seriju’ u kome se navodi da produkcija ‘Atena’ u vlasništvu urednice ‘Šarenice’ Anete Ivanović, kojoj je UO u junu prošle godine odobrio produciranje serije ‘Pupin’, nema nijednog zaposlenog. Aneta Ivanović, urednica jedne od najgledanijih emisija javnog servisa, nije zaposlena na RTS-u, već je na mestu urednika angažovana spolja, iako je Ivanović ranije izjavila da javni servis u potpunosti samostalno producira ovu emisiju“, piše Pištaljka.

Kako navode, jedno od glavnih opravdanja za angažovanje spoljnih produkcija jeste komplikovana procedura javnih nabavki.

„Ali se iz sledećih rečenica vidi da oni koji potežu taj argument ne poznaju dovoljno zakon koji im služi kao izgovor. ‘Po Zakonu bi u RTS-u za sve što je potrebno da se nabavi i kupi za seriju (scenografija, rekvizite, kostimi, šminka, materijal za specijalne efekte i sl.) morao da se raspiše tender. Ako nam je za neku scenu potreban buket cveća i tri krompira, ne možemo ih kupiti dok ne prođu kroz tendersku nabavku’, navodi se u izjašnjenju urednika i zamenika urednika Kulturno-umetničkog programa. Oni koji se bave produkcijom i uređivanjem programa trebalo bi da znaju da se tenderi ne raspisuju za nabavke manje od milion dinara, pa ni za mnogo više od tri krompira i buketa cveća“, piše Pištaljka.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa Olivera Kovačević, dodaju, kritikovala je Pištaljku jer je objavila skrivani zapisnik i time, kaže, narušila ugled RTS-a.

„‘Portal ‘Pištaljka’ je izneo podatke o poslovanju RTS-a s očiglednom namerom da zloupotrebom borbe protiv korupcije uruši ugled ove televizije. Podaci koji su izneti uglavnom su poluistine istrgnute iz konteksta, s mešavinom zlonamernosti i nestručnosti’, navela je Kovačević. Posle svaljivanja krivice za urušavanje ugleda RTS-a na Pištaljku, Kovačević je prešla na optuživanje zaposlenih u RTS-u za angažovanje spoljnih produkcija, jer RTS, ocenjuje, nema dovoljno kvalifikovanih ljudi među onih 3.000 zaposlenih, od kojih je u Zabavnoj redakciji zaposleno njih 19“, dalje navodi portal.

Kako kažu, sličan razlog navodi Kovačević i za angažovanje voditelja javnog servisa od strane spoljnih produkcija.

„‘Spoljne produkcije voditelje mogu angažovati na tržištu, što je redak slučaj jer su dobri voditelji već zaštitna lica drugih televizija ili su tamo zaposleni. Drugi način angažovanja voditelja je iz redova glumaca. Glumci, osim nekih izuzetaka, nisu obučeni za voditeljski posao i njihova se cena u poslednje 3-4 godine kretala od 1.000 do 2.500 evra po emisiji za projekte kao što su kvizovi ili šou-programi. U takvoj situaciji spoljna produkcija želi da angažuje neko lice s RTS-a’“, navodi se u izjašnjenju urednice Kovačević.

Kovačević je dalje objasnila da takva praksa traje godinama i da je nije započelo sadašnje rukovodstvo RTS-a.

A koliko šta košta?
Prema pisanju Pištaljke, jedan od, kako navode, komičnijih delova, jeste izjašnjenje direktora programa Vladana Čkrkića. I on je, pojašnjavaju, potvrdio navode Pištaljke a onda detaljno opisuje kako su „koleginice iz finansija“ uspele da, kako je rekao, „rekonstruišu“ cifru koja se nalazi u tabelama planiranih budžeta za seriju „Radio Mileva” za ovu i prošlu godinu koje je Upravni odbor usvojio.

Tako direktor Čkrkić kaže: „Koleginice iz Finansija su uspele da rekonstruišu iznos od 4.630.764 evra koji je Pištaljka navela“, piše portal.

„Kako one kažu, sabirani su sledeći iznosi:

Ostatak plaćanja 4. ciklusa (20 epizoda, čija ugovorena neto cena po epizodi iznosi 59.492,50 evra), na teret 2022. godine (509.820 bruto evra)

+ 30 epizoda 5. ciklusa (ugovorena neto cena po epizodi iznosi 55.487,64 evra)

‒ planirano je 1.980.000 evra u bruto iznosu na teret plaćanja u 2022. godini

+ planirana vrednost za 6. ciklus od 25 epizoda (2.140.944 bruto evra) na teret plaćanja u 2023. godini“, objavio je portal.

Kaže se i da su te koleginice pronašle da su u pitanju ukupno 62 epizode serije „Radio Mileva“.

„Neto iznos ovako sabranih suma iznosi 3.858.970 evra, što podeljeno na 62 epizode čini 62.241 evro po epizodi“, navodi portal.

U izjašnjenju Čkrkića, pišu dalje, potvrđuju se i podaci iz tajnih dokumenata i za druge serije.

„Poput ‘Lako je Raletu’, čiju su drugu sezonu odobrili i za nju izdvojili novac u ovoj godini uprkos lošim reakcijama javnosti i kritike. Čkrkić, doduše, spočitava Pištaljci što nije navela broj epizoda iako Pištaljka taj podatak i ne poseduje. Ova primedba može da se tumači jedino kao pokušaj Čkrkića da se nedostatak kvaliteta u spomenutoj seriji pravda kvantitetom“, pišu.

Prema tvrdnjama portala, Čkrkić navodi i da firma „Fajerflaj“ u vlasništvu Igora Žeželja, vlasnika „Adrija medija grupe“ i Ivane Miković, bivše zamenice generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića, ove godine prvi put za javni servis radi seriju – „Recept za ljubav“.

„Međutim, ono što nije rekao je da je ‘Fajerflaj’ izvršni producent serija ‘Tajkun’ i ‘Pad’, koje se navode u njihovom programu za 2023. godinu gde se ‘Fajerflaj’ navodi kao izvršni producent, a da licencu za te serije ima ‘Telekom’. Pištaljka je pisala da je za ove tri serije za ovu godinu ukupno izdvojeno 2.388.660 evra“, navela je Pištaljka.

A za seriju „Sveto kraljevstvo” Čkrkić je, prema Pištaljci, naveo da navedeni iznos iz dokumenta koji je usvojio UO a objavila Pištaljka, 1.399.800 evra za ovu i prošlu godinu nije tačan, ne navodeći pritom tačan iznos, niti kako je moguće da suma koju je usvojio UO ne odgovara istini.

Opširnije na sajtu Pištaljke.

BONUS VIDEO: Predrag Azdejković i Muharem Bazdulj: RTS sirotinjski javni servis ili se razbacuje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar